Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Adio76

Placa centrala Ariston Uno 24 Mffi defecta

Recommended Posts

23 hours ago, va_cristi said:

Da optotriacul cum functioneaza? Sau trebuie sa dau o tema sau lucrare scrisa!?

Shema postata este corecta. Dar daca nu stiti cum functioneaza un optotriac sau un banal optocuplor, nu mai puneti intrebari in aceasta sectiune. Cautati sectiunea "vreau sa stiu cum functioneaza".

Greseala mea,din viteza si fara ochelari am interpretat eronat schema,si de functioarea unui optotriac nu pot fi banuit a nu o cunoaste deoarece ceva postari in urma am dat si cauzele posibile ale functionarii defectoase a scanteii(intrarea in conductie a optotriacului).Imi recunosc greseala.

Ceva postari in urma am prezentat si functionarea in pasi a unui automat de ardere industrial,pasii ar trebui sa fie identici cu cei ai unei centrale bineinteles difere conditiile de pornire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caz rezolvat!     Va multumesc din suflet pt.tot ajutorul si toate informatiile puse la dispozitie. Pe langa faptul ca optotriacul era dus (desi nu aveam continuitate pe pinii 4 si 5), am gasit si senzorul pe tur cu rezistenta mica dub temperatura de 21°C...practic in loc de 10 kohmi el avea 1,3 kohmi...cum se incalzea putin revenea la normal. De fiecare data am masurat rezistenta senzorilor cand temp.era mai mare. Am schimbat si condensatorii C903 (care avea masurat 0,84 uF) si C300 cel de 1000 uF  50v si optocuplorul 4N27. Multumesc inca o data!

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, Matei Daniel said:

Caz rezolvat!     Va multumesc din suflet pt.tot ajutorul si toate informatiile puse la dispozitie. Pe langa faptul ca optotriacul era dus (desi nu aveam continuitate pe pinii 4 si 5), am gasit si senzorul pe tur cu rezistenta mica dub temperatura de 21°C...practic in loc de 10 kohmi el avea 1,3 kohmi...cum se incalzea putin revenea la normal. De fiecare data am masurat rezistenta senzorilor cand temp.era mai mare. Am schimbat si condensatorii C903 (care avea masurat 0,84 uF) si C300 cel de 1000 uF  50v si optocuplorul 4N27. Multumesc inca o data!

La optotriac trebuia verificata continuitatea intre pinii 4 si 6 nu 4 si 5 (5 este neconectat)  

662959747_Captur.PNG.9e158f551167bec8d55395af4ff048e5.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Eu ti-am recomandat sa ii inversezi si iti dadeai seama ca unul este defect. 

De obicei se inlocuiesc ambii senzori. Au aceeasi vechime,...

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 14 ore, va_cristi a spus:

Eu ti-am recomandat sa ii inversezi si iti dadeai seama ca unul este defect. 

De obicei se inlocuiesc ambii senzori. Au aceeasi vechime,...

:n1 multumesc . I-am schimbat!

Edited by Matei Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum 23 ore, valivoi a spus:

La optotriac trebuia verificata continuitatea intre pinii 4 si 6 nu 4 si 5 (5 este neconectat)  

662959747_Captur.PNG.9e158f551167bec8d55395af4ff048e5.PNG

am masurat acum pinii 4 si 6 si nu am continuitate, desi inainte de a schimba acest phototriac imi dadea scanteie continuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Ne bucuram ca ai rezolvat problema.Masuratoarea este corecta,la masurarea cu multimetrul e foarte posibil sa nu dea continuitate deoarece masurarea se face la tensiune mica, pe cand in aparat tensiunea este mult mai mare si optotriacul intra in conductie fara sa aiba comanda pe pinii 1si2.Daca folosesti un variac, ai putea sa masori  la ce tensiune apare conductia,desi dispozitivul pare bun la masuratoarea cu multimetrul!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Acum 14 ore, Matei Daniel a spus:

:n1 multumesc . I-am schimbat!

Felicitari! Ma bucur ca ai putut sa iti repari centrala.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 10 ore, WINNER 777 a spus:

Ne bucuram ca ai rezolvat problema.Masuratoarea este corecta,la masurarea cu multimetrul e foarte posibil sa nu dea continuitate deoarece masurarea se face la tensiune mica, pe cand in aparat tensiunea este mult mai mare si optotriacul intra in conductie fara sa aiba comanda pe pinii 1si2.Daca folosesti un variac, ai putea sa masori  la ce tensiune apare conductia,desi dispozitivul pare bun la masuratoarea cu multimetrul!

:ewryt45w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce tensiune ar trebui sa fie pe pinii din mufa de la generatorul de scanteie?
Cand vrea sa dea scanteie imi da OpenLine pe multimetru, e normal?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ziua, am o centrala Ariston UNO 24 cu probleme. Porneste bine (pompa, ventilator, gaz, scanteie) atat pe ACM cat si pe caldura dar pana pe la 50-55 grade, cand cu toate ca arzatorul are flacara, incepe sa dea scanteie de 2-3-4 ori dupa care se opreste (merge doar pompa cand e pe caldura). Mai incearca 1-2 ori sa porneasca (incearca sa dea scanteie ) fara rezultat dupa care da eroare de evacuare gaze (ledul portocaliu). Mentionez ca am schimbat C309. De la ce componente ar putea fi problema? Senzorii de temperatura au valori aproape identice atat la cald cat si la rece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caz rezolvat! Mulțumesc celor care au postat. Deci am înlocuit așa: condensatorul C903, optocuplorul MOC3022, condensatorul C300 - toate fara nici un rezultat. Ulterior tot răsfoind forumul am înlocuit și optocuplorul 4N27 precum și releul pentru ventilator. SUCCES!!! Nu știu exact daca a fost vinovat 4n27, eu banui ca releul era inculpatul, dar daca tot am umblat pe placa, le-am înlocuit pe toate. Daca nu reușeam mai rămâneau sondele de temperatura. O iarnă călduroasă la toți.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ziua, va scriu in legătură cu o problemă la o centrala ariston uno, dupa pornire ACM sau căldură flacăra arde timp de 10 secunde timp in care scânteia este pornită, apoi se  stinge si intra in avarie cu led rosu. Am observat ca daca pornesc plita cu inducție la o putere mai mare de 1kw centrala funcționează normal, am schimbat condensatorii de langa "flame", aceiași problemă.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Fie circuitul de supraveghere a flăcării e defect, fie aveţi probleme cu împământarea centralei.Dacă aveţi centrala trecută prin UPS, vedeţi să aibă una din borne legată prin rezistor de maxim 1M la pământ.E doar o părere, nu se exclud alte posibile defecte pe placă.Dar e ciudată legătura dintre funcţionarea centralei şi cea a plitei cu inducţie....

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines