Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
george1111

amplificator50w

Recommended Posts

poate cineva va rog sa ma ajute cu un amplificator? Am construit unul dupa o schema mai veche, dar din cauza faptului ca are o erore in schema nu pot regla curentul de mers in gol(reglajul trimerului nu are nici un efect) arde tot timpul siguranta pe ramura + de alimentare .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problema care mie mi se pare evidenta este la superdioda.Rezistorul de "sus", de 15K, eu zic sa il inlocuiesti cu 1K, cel mult 1.5K.In primul rand, ar trebui sa inseriezi pe alimentare cate o rezistenta de cel putin 20Ω, sa nu se arda si tranzistorii. Asta in faza de testare, evident.Rezistenta de 56Ω era bine pusa, chiar daca era singura, pentru ca pe cealalta ramura se simuleaza functionarea unui dublet pnp-pnp, adica se obtine aceeasi tensiune de deschidere, deci era bine inainte. Bineinteles, presupun ca ai pus si dioda, corect. pentru linistea ta sufleteasca, amplificatorul poate functiona foarte bine si cu un strap in loc de grupul dioda-rezistenta.Ca sa vezi daca problema este de la super-dioda, decupleaza finalii, lasa doar prefinalii cu rezistentele corespunzatoare si scurtcircuiteaza aceasta super-dioda (pui un strap in locul ei). Lipsa acestei super-diode genereaza distorsiuni, dar acum nu asta e problema.Dupa aceste operatii, verifici daca pe iesire ai aproximativ 0V ?40mV.Pui un difuzor la iesire si verifici daca se aude, bineinteles ca se va auzi incet, dar important este daca merge.Dupa aceasta etapa, presupunand ca merge, se conecteaza finalii si se masoara iar zero la iesire, apoi se pune difuzor si se face proba cu sunet.Pe o sursa exterioara de 9-12V, se inseriaza superdioda cu o rezistenta de 470Ω la 1-2W si se verifica daca se regleaza bine caderea de tensiune pe acesta, care ar trebui sa fie cam 2V la jumatatea cursei semireglabilului.Daca se elimina din circuit dioda d1, in serie cu superdioda, atunci pe aceasta din urma caderea ar trebui sa fie cam 2.4-2.5V, iar daca se elimina si dioda d4, atunci caderea ar fi iarasi cam 1.8-2V.Daca superdioda merge bine (se regleaza caderea de tensiune pe ea cam intre 1.5-3V), atunci se regleaza pt. tensiunea minima (cursorul cat mai spre colector), si se monteaza pe amplificator. Dupa montare, se creste caderea de tensiune pana cand apare in colectoarele tranzistoarelor acel curent de repaus, care se poate masura pe rezistentele de 0.47Ω. Asta inseamna ca, pt. 15mA curent de repaus, ar trebui sa ai intre emitorul tranzistorului "de sus" si colectorul celui "de jos" cam 32mV. Mai simplu, inseriezi pe ramurile de alimentare cate un rezistor de 22Ω la 5W si masori pe acestea tensiunea, care va fi mai mare, deci mai usor de masurat (ex. 15mA*22Ω = 0.33V).

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumesc de raspuns,nu sunt electronist de meserie asa ca prea multe n-am inteles. am inlocuit rezistenta cu 1k si merge,dar nu are curentul de repaus spus in carte(50mA, se regleaza la 70 daca sunt distorsiuni la semnal maxim). la reglaj cel mai putin am scos 90mA si are tendinta sa creasca. deocamdata asta am facut. de ce trebuie scoase diodele d1,d4?cum conectez sursa de 9v?la superdioda ziceai sa scot T4 las cursorul liber si scurtcircuitez E cu c sau toate 3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am spus ca diodele trebuie scoase.Am spus ca se pot scoate, fara a fi obligatoriu. Eu as scoate doar d1, caci incurca reglajul superdiodei. D4 este bine sa fie lasata acolo. Am spus ca amplificatorul poate functiona si fara grupul d4+R 56Ω, dar nu inseamna ca trebuie scoase.Tranzistorul din superdioda trebuie sa fie montat pe acelasi radiator cu tranzistoarele finale, evident izolat fata de acesta. Daca in serie cu acesta mai sunt si alte superdiode, ar fi bine ca si acestea sa fie pe radiator. Daca reglajul curentului de repaus este cum ai spus, adica e prea mare curentul minim, atunci elimina d1.Pe sursa de 9V sau alta tensiune apropiata pui in serie cu o rezistenta de vreo 470Ω, grupul BC547 cu rezistentele, semireglabilul si condensatorul si verifici caderea de tensiune. Oricum daca deja ai facut asta, scoate d1. Lasa d4 la locul ei si vezi daca poti regla curentul de repaus la o valoare mai mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi-a ars rezistenta de 680 de sus. initial a inregistrat 60mA.imediat a iesit fum din rezistenta si l-am scos din priza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

n-am verificat celelate piese maine am s-o fac,deocamdata asta este vizibil arsa, finalii 2n nu au nimic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest psc-audio

iti recomand sa folosesti pentru finali ceva tranzistoare din categoria TIP eu stiu TIP122 - TIP127 sau mai puternice vei vedea diferentele :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai scos mai intai finalii?Ai verificat asa cum am descris eu?Ai facut cablajul conform schemei? Mai verifica o data.Ai legat iesirea la reactia negativa?Acest amplificator a mers vreodata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

am corectat toate greselile din cablaj, erau cam multe cei drept, si in cele din urma am reusit sa-i scot 50 mA consum in gol, oi vedea maine restul treburilor. merge si cu d1 in schema.minimul de la care am plecat a fost cam 20-25mA.nu pot face reglajul de precizie descris in carte(nu am osciloscop si nici generator de audio frecventa sa vad distorsiunile la un semnal de 1.2v/100hz)mai revin sa spun rezultatul final. Ce zici de ideea lui psc-audio?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu (mai) sunt cine ştie ce expert, dar 2Nxxx nu suflă pe lângă TIP-uri...(ultima oară când am mai făcut un amplificator de putere, TIP-urile abia apaăruseră la noi în magazine...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasa, fa cu 2N pana una alta, nu da inca bani pe tranzistoare mai scumpe.Dupa ca il faci pe asta, mai iti faci unul cu TIP sau cu ce vrei tu si faci bine de la inceput.2N3055 sunt mai bune ca putere decat TIP122, daca sunt de firma.TIP122, 127 sunt Darlington, deci au amplificare mare. Trebuie modificata schema in scopul eliminarii prefinalilor.Oricum in ultimul timp nici TIP-urile nu prea se mai gasesc bune.Eu pt. amplificatoare mai ieftine am folosit BD317, 318.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma bag si eu in seama , poate cativa de pe aici vor spune ca nu am dreptate .. dar tranzistoarele TIP sunt slabe din punct de vedere al datelor tehnice sunt ceva mai puternice dar nu rezista , 2N3055 in primul rand sunt metalice , rezista mult mai bine la temperatura si o pereche de 2N'uri romanesti originale nu se compara nu nici un tip .multa lume foloseste BD249 care pe langa tipuri sunt mult mai bune . eu folosesc , si recomand tuturor 2SC3280 si fratiorul sau mai mare 2SC5200 , ambele sunt trecute in cataloage drept HI-FI. si sunt foarte buni inlocuitori pt 2N3055 plus ca , capsula permite montare mai usoara pe radiatoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines