Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

trafuri de iesire pp sau se -probate doar


pusttiu

Postări Recomandate

deoarece in ultimul timp am gasit pe net tot felul de scheme de trafuri de iesire pentru anumite configuratii ( ma refer aici la pp sau se pt anumite tipuri de lampi... 6c33 sau el84, 34 sau alte natii ... ) rog pe acesta cale pe cei care au FACUT trafuri de iesire pt audio sa posteze schemele... daca vor sa le aflle si altii ... nr spire... si etaj final. Am facut sau mai bine zis incercat sa fac doua trafuri dupa datele de pe net si nu mica mi-a fost mirarea cind am fost pus in fata faptului implinit... masca ramas ca nu mai incapeau infasurarile pe carcasa.,... Trafurile de care vb au fost bobinate profesional... spira linga spira..izolatie de prespan intre fiecare strat..adica cum scrie la carte. in final am ramas dupa 2 secundare si un primar sa nu mai am unde pune sarma pt al 3secundar si al 2 primar... :(( ...munca dejaba. SA NU FIU INTELES GRESIT ... nu eu bobinez ci un coleg de al meu .... cu datele date de diferiti forumisti sau lampari cum le mai zic eu :) pina acum cel mai bun a fost traful pt pp la el84 pe tole e+i E14 ..... o sa rog pe SERE sa puna schema ca pt el a fost facut traful... pt ALEX sa il puna pe al lui pt SE cu el84 ca si al lui a iesit super.... dupa indicatiile de pe forum . SFatuiesc pe cei care fac trafurile de alimentare ,,,,dupa ureche...adica pt primul traf proiectat sa folosesca un coeficient de siguranta de 25% la calculul puterii in primar fata de secundar... iar drandamentul trasformatorului sa nu fie mai mare de 80% pt a nu intampina dificultati mai traziu. Este o vorba mare si buna in cazul meu .... mai bine sa ai rezerva de putere decit sa te prajesti de la un traf incazit :)) ... eu nu am tinut cond de niste lampi si acu tre sa mai pun o infasurare de filament pe traf :)) Cei care au poze cu trafurile lor le pot expune...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Pt EL34 am facut traful prezentat de VTP ( Mateescu ) in Tehnium 11/89. Singura diferenta este ca am folosit tole E20 in loc de E16. In felul asta am obtinut o fereastra mai mare ceea ce a dus la o izolare mai buna a fiecarui strat.Traful a mai fost facut si de zg pt un PP cu 6p3s.

Pt EL84 am folosit traful prezentat de Mariand aici, varianta cu prize pt grile ( montaj ultraliniar).

Multumiri lui Pusttiu , Zg si nu in ultimul rand lui VTP pt ca fara munca lui din Tehnium probabil ca multi dintre noi am fi facut altceva in timpul liber :)

Link spre comentariu

Sere are dreptate.Trebuie sa iti alegi un miez suficient de mare cu fereastra mare ca sa-ti incapa toate spirele.Trebuia sa se faca un calcul simplu la inceput in care se aduna tot,de la grosimea izolatiei pina la toleranta care se lasa "sa respire bobinajul".De aceea firmele straine care bobineaza asa ceva au preturi pe masura.Nu-i usor.Eu am luat legatura anul trecut cu Patrick Turner -celebrul "facator" de trafuri de iesire care face trafuri de o calitate extrema,cu mult peste ce fac asa zise firme,chiar daca astea sunt din afara si au vechime.El a obtinut o banda de frecventa la un anumit tip de bobinaj de 10hz-200khz masurabili si 10hz au fost la 45W.Eu cred ca omul are ceva experienta.Mi-a zis cite ceva despre tole si miezuri cit si despre tipul de bobinaj,care nu-i deloc simplu.Mie mi-a luat 11 ore (dupa ceas) cu pauza de un sfert de ora,numai sa bobinez un traf de iesire pentru 6c33c cu toate materialele linga mine.Lui i-a luat 8 ore pentru asta.Asa ca,sa stiti ca nu e chiar asa simplu.Diferenta de la ultima infasurare pina la tola trebuie sa fie de aprox.2-3mm-nu mai mult si nici mai putin,deci toate infasurarile trebuie facute extrem de strins,foarte bine echilibrate si calculate(straturile) cu 2mm liberi fata de capete si nu in ultimul rind calitatea tolei trebuie sa fie buna.Precizie domle.Deasemenea grosimea izolatiei contribuie la banda de frecvente redata de traf datorita inaltimii dintre straturi.O intreaga inginerie.Asa ca daca vrem trafuri de calitate trebuie sa incepem cu tole bune (nu tole ordinare,lacuite si vindute pe post de siliciu orientat de catre Petra si Necom-am avut experiente neplacute cu trafurile lor,de asta i-am amintit)si apoi cu celelalte materiale.Ar fi multe de spus....Inca ceva...o sa vi se para vrajeala dar si iesirile multiple de secundar(adica si 8 ohmi si 4 ohmi,etc)pot duce la oscilatii la frecventele inalte datorita ca nu sunt folosite.Si aceste oscilatii se aud sigur.Urmeaza ceruirea lui si NU impregnarea in lac...etcEu le-am fiert in parafina inclusiv pe cele de alimentare si rezultatul este foarte bun....nici un zgomot.Sunt multe de spus....mai las pe altii....

Link spre comentariu

SERE-daca vad eu bine,poate ma insel nu ai izolat prezoanele de la trafuri?Vezi ca la magazinul Vasion de la Orizont(vis-a vis) de cinema Orizont au niste saibe metalice cu o parte din cauciuc si una metalica-foarte bune pentru asta;eu de acolo am luat.

Link spre comentariu

felixx ,,, man pune si tu schema ta de traf de iesire pt 6c33 ca aia de la expert nu a incaput pe tole E16. Din cite stiam eu ,,,,,sin totole cu fereastra mare dar se folosesc mai ales la drossere... si nu la trasformatoare audio. la ele ai ferestra mare dar ai suparata mica si tre sa faci pachetul cit mai mare ca s emagnetizeaza usor.... satureaza :)

Link spre comentariu

inca nu am apucat sa le izolez .. vreau sa tai din cauciuc "amprenta" transformatorului .. si prezoanele vor trece prin carcasa. Sper ca in felul acesta sa elimin orice vibratie mecanica cauciucul fiind pe post de amortizor.

Azi am terminat de modificat o carcasa care provine de la un modem :) Telerom.

 

Revenind la trafuri am sa expun problemele cu care ma bat eu si probabil alti "lampari" ( de la pusttiu citire :) )

1. Nu avem posibilitatea de a face nazuri la tole .. luam ce gasim prin bazar etc. si apoi facem miezul. Si uite asa ne trezim cu o "tocanita" de tole. Cine are o sursa de tole bune este mai mult decat binevenit sa ne lipeasca si pe noi.

2. Bobinajul se face la mana si nu la o masina care ar pune spira langa spira si ar mai scurta si timpul de lucru. Uitati aici ce mai face un neamt cand nu vrea sa bobineze la mana :). Acum trebuie sa privim partea "buna" si amuzanta a problemei. Daca bobinam la mana o sa iasa ceva in genul bobinajului vrac si uite asa micsoram capacitatile parazite. Pt amuzament am sa postez si o poza cu "masina" mea de bobinat. Sa crape neamtu' de ciuda.

3. Pe la firmele care se respecta si care fac trafuri pt audio cam toti vbesc de impregnare/lacuire. Se ia bobina ,se imerseaza intr-o cuva si se face cand presiune cand vacuum. In felul asta se scot toate bulele de aer din bobina si lacaul "penetreaza" bobina precum cerneala din reclama tv.

In conditii de amator putem folosi o cratita dezafectata ( cedata cu marinimie de nevasta/mama ) si ne multumim doar cu presiunea atmosferica (daca avem noroc si vine ploaia chiar variaza presiunea atmosferica si dam in profesional :) ). Pentru cei care vor sa vada cum se lucreaza un traf audio sa arunce un ochi pe la lundahl transformer - tube amplifier transformers. Partea cu impregnarea este tratata la "curing precess". Tot in conditii de amator in loc sa folosim nus' ce lac savant mergem la biserica (sau macar pana la poarta ei) , imbinand spiritualul cu tehnica, si cumparam (plini de evlavie)un pachet de lumanari pe care le topim in cratita mai sus mentionata si voila avem unde si cu ce fierbe traful. Metoda a fost testata de mine si pe niste doze de chitara foarte microfonice care aveau greturi in apropierea boxelor.. tratamentul a fost mai mult decat satisfacator cumulat cu izolarea in staniol a locasului din chitara.

Urmeaza apoi coacerea in cuptor in cazul in care avem lac pt transformatoare. Daca am folosit parafina sarim etapa aceasta. Noi putem doar sa atacam aragazul(daca are termostat) sau sa ne facem o cutie cu 4-6 becuri de 100W careia sa ii atasam un termostat.

Ar mai fi de mentionat si gasirea sarmei de bobinaj .. realizarea carcasei bobinei ( din prespan , textolit subtire si chiar cablaj ) .. gasirea hartiei pt izolatie, metode de scoatere a infasurarilor .... etc. dar ma lungesc prea mult si poate devin plictisitor :yawinkle: Dau cuvantul mai departe. Toate cele bune.

 

Pt. Felixx .. Daca esti de prin zona Bacaului poate ne vedem odata la ochi si bem o bere pe langa o lampa :)

Link spre comentariu

SERE.....omule ......eu am fost la tine acasa....ti-am dat un EL 84 demult.Ce spuneti de acest tip de tola cu siliciu orientat,tola nemteasca pe bune.Vorbesc de siliciu orientat si nu de "tabla lacuita".Priviti granulatia.Eu am cumparat parafina si le-am fiert undeva afara ca parafina miroase urit.Am lasat la fiert fiecare traf cite o jumatate de ora fiecare pentru a intra si a "sparge" toti porii de aer .Si eu o sa pun saibe cu cauciuc si metalice pe cealalta parte pentru fixare pe sasiu.

Link spre comentariu

= :partyman: da domle' revelatie :) nu uitasem omul cu lampa, dar nu stiiam ca esti "felixx"de pe forum. Multzam inca odata de lampa , chiar acum "canta" intr-un SE care sta in aer langa calculatorul meu. Te astept sa dai un semn si sa bem berea/berile.

Link spre comentariu

Chestia cu standardul tolelor de tip E I este relativa.Noi ne-am luat dupa standardul rusesc care este foarte diferit de cel din vest.De aceea cel mai bine ar fi sa specificam ca E25-limba din mijloc de 50mm cu fereastra de 25mm si E 20 -limba din mijloc de 40mm.Toate celelalte tole care se folosesc la drosere sau la trafuri de alimentare cu fereastra aproape cit limba din mijloc nu cred ca sunt adecvate pentru constructia trafurilor de iesire.-

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@ felixx & sere,cine isi permite, poate face o impregnare hi-end, fara vacuum, bitum sau alte pompe! si la temperatura mai joasa! Utilizati:CEARA DE ALBINE PURA!Dar atentie la topire, ptr. a nu o incalzi sa inceapa sa se arda! Cat sa se topeasca si sa fie lichida bine! Se vara traful in baie si se lasa mai multe ore in ceara lichida. Se intoarce transformatorul pe fiecare parte din ora in ora.Se scoate din baie si se lasa la scurs surplusul. Ceara se topeste mult mai jos decat parafina si e mai putin vascoasa, deci intra mai bine in spatii mici.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări