Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit comanda pentru o singura actionare


Guest al bundy

Recommended Posts

Guest al bundy

Salut.Cer ajutorul vostru.'Am montat pe un auto un buton si un releu, din care sa actionezi electromotorul dupa punerea contactului, este legat in paralel si astfel se paote porni masina atat din cheie cat si din buton. problema este ca , de cate ori apas pe buton se actioneaza demarorul.ma intereseaza un circuit cat mai simplu, care sa faca urmatoarea chestie": sa taie alimentarea butonului sau a releului dupa ce masina este pornita, adica, dupa ce am pornit din cheie degeaba sa apas butonul , sa nu faca nimic, sau daca am apasat [pe buton si amsina a pornit sa taie alimentarea lui. ma gandesc la un monostabil sau bistabil sau ceva porti logice.adica un device care sa treaca in starea 0 la punerea contactului, adica sa permita actionarea releului si sa treaca in starea 1 in care sa nu permita dupa prima actionare a demaroruliui indiferent de unde. trecerea dintr-o stare in alta ar trebui sa se face pe frontul descendent, adica dupa ce s-a terminat actionarea demarorului.multumesc pentru eventualele sugestii.

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Cred ca poti detecta faptul ca motorul a pornit masurand tensiunea pe baterie (sau pe alternator); daca motorul a pornit e clar ca tensiunea creste spre 14V; daca a crescut de 14v tensiunea, atunci comanzi releul (poti folosi un circuit de tip solid state relay cu mosfet)Cauta datasheetul lui TL431 si vezi ce face.

Link to comment
Guest al bundy

Am incercat sa ma folosesc de tensiunea care aprinde martorul de baterie din bord, cand nu e pornit motorul, acolo sunt 12V dar curentul este mic, nu merge sa aplic aceasta tensiuen pe baza unui tranzistor siu acesta sa alimenteze releul ? cand porneste motorul, tensiunea este de vreo 2 V si nu se mai alimenteaza releul. o sa ma uit si dupa tl431.

Link to comment
Guest al bundy

audi a4 din 2003 . si vorbim de martorul de baterie din bord. Am incercat sa ma leg de firul de excitatie de la alternator dar curentukl este prea mic, nu permita anclansarea contactelor releului.

Link to comment

sese aprinde la punerea contactului si se stinge dupa ce tensiunea de incarcare ajunge la valoarea nominala.

Mi se pare mult prea complicat sa te legi de acel bec pentru ca el sta stins, pe urma aprins, iar pe urma cand ar putea fi util, se stinge. Incearca totusi sa masori cu un voltmetru tensiunea pe baterie cu motorul pornit si cu el oprit.
Link to comment

Trebuie sa mai pui un releu micut de 12v 1 singur contact. Cauti in bord o comanda de 12V ce apare dupa ce motorul este pornit. Actionezi acest al 2-lea releu care atat timp cat motorul este pornit sa intrerupa alimentarea primului releu. Cand stingi motorul comanda dispare si releul 2 neactionat(trece pe contact direct) si te lasa sa actionezi pe primul cum l-ai facut.

Link to comment
Guest al bundy

NU exista un terminal pe care sa apara 12V doar dupa pornirea motorului. Ce am gasit pana acum este acea excitatie (curent foarte mic) care dispare dupa pornirea motorului si o sa ma folosesc de ea sa comand un tranzistor care se comande releyul mic de care pomenesti tu.

Link to comment
Guest al bundy

toate merg cu contact pus, nu sunt comenzi care sa mearga doar dupa pornirea motorului.eu doream o schema a unui device care sa execute o comanda o singura data, chiar daca se mai apasa pe buton.

Link to comment

Eu cred ca sunt comenzi dupa pornirea motorului,aerul conditionat de exemplu nu merge cu contact.De ce nu folosesti un releu de timp care doar la alimentare actioneaza(contactele 1 sau 2) 1-10 secunde sau cat vrei dupa care nu mai face nici o comanda pana nu dispare alimentarea pentru o comanda noua.

Link to comment
Guest al bundy

Ac merge si fara motor pornit, doar ca nu baga rece. Eu doream un circuit simplu cu porti logice, care sa faca ce am spus mai sus. dar o sa ma leg pe firul acre are 12V cu motor oprit si dispare dupa ce alternatorul incepe sa incarce.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines