Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Afisaj numeric 7 segmente x 4 + Arduino

Guest timofteandrei

Recommended Posts

Guest timofteandrei

Salutare tuturor! As dori sa fac un mic proiect utilizand un afisaj numeric cu 7 segmente x 4, recuperat de la un radio cu ceas din-acela negru cum erau demult :d. Pentru a pune in functiune afisajul voi folosi o placuta de dezvoltare Arduino Uno, insa am o mare problema legata de modul de conectare al afisajului la Arduino. Habar n-am care este schema pinilor afisajului si cum as putea conecta cei 21 de pini la Arduino(probabil ca este necesar un multiplexor sau ceva de genul).Va multumesc anticipat!

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest timofteandrei

Multumesc mult pentru raspuns, insa mai am o problema...cum conectez afisajul la CD4053? imi cer scuze, sunt cam afon la chestii din-astea mai laborioase. Schema afisajului este o nebunie...totusi vreau sa-l folosesc pentru ca e functional (i-am testat pinii aleator la 2V si segmentele se aprindeau.) si parca imi pare rau sa-l arunc. Va multumesc inca o data. P.S.: Dupa cum am spus in primul post, vreau sa folosesc pentru a controla afisajul, Arduino Uno (ATmel328) si din ce am vazut pe net, pentru a controla afisaje led tot cu 7segmente se foloseste des 74HC4053... Se poate folosi si in cazul afisajului meu?

DA se poate folosi 74HC4053 ( alimentare Vcc - GND max. 10V) 74HCT4053( alimentare Vcc - GND max. 5.5V)Pentru tensiune mai mare ( max. 15V ) c.i. : HEF4053 , CD 4053 , MC14053Aceste c.i. au 3 porti cu cate doua canale fiecare ( multiplexor/demultiplexor )Cu ajutorul schemei de mai jos ai urmatoarele conexiuni ( la digit 4 de exemplu )Iesirile X , Y , Z la A , B , C si F ,G , D conectate intern in display ( pin 19 , 20 , 21 display )Acum pe intrari X0 ,X1,Y0,Y1,Z0,Z1 ai toate cele 6 segmente (A,B,C,F,G,D) separateIn functie de pinii de control 9,10,11 ai la iesire fie primele trei fie pe celelalte.Pentru fiecare 3 pini de la display ai nevoie de un circuit 4053.Semnalul de pe pinii de control se foloseste si pentru comanda catozilor la display in antifaza.P.S. Este putin cam complicat ( eu am facut o data chestia asta cand nu se prea gaseau afisaje )dar acum sunt destule si de toate felurile.

post-38021-139829439989_thumb.gif