Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bogyxp

Scheme pt biciclete

Recommended Posts

chiar nimeni nu are scheme pt biciclete? nu e nimeni pasionat de bitze pe aici pe forum? cum fac dintr-un flip flop cu 2 leduri sa licare unu singur?il inlocuiesc cu o dioda?

Link to post
Share on other sites

o schema de semnalizare poate fi cea de la http://circuitos.tripod.cl/schem/r6.gif

daca vrei sa modifici un "licurici" ori pui dioda aia de zici tu ori un scotch pe led :rolleyes: , ori pui o rezistenta tinand cont ca pe led cate o tensiune de cam 2V pe un led rosu sau 3V pe unul albastru ..caz extrem..faci scurt intre picioarele LED-ului care te incurca :partyman:

 

vezi si http://ourworld.compuserve.com/homepage ... flash2.gif

Link to post
Share on other sites

Am uitat ceva-LM555[clasic] suporta pe iesire 200 mA,asa ca poti folosi leduri in serie si paralel [grupate] prntru a fi mai vizibile..Preferabil tipurile superluminoase!

Link to post
Share on other sites

Iesi mai ieftin daca iti iei stop si sonerie gata facute, decat sa construiesti. Iesi cam la 10RON.De exemplu, o sonerie la 5RON ar fi aceea pt. "alarma" la ferestre, pe care o poti vedea la vitrinele unor magazine, si care sre un contact magnetic. Demontezi soneria, scoti contactul si pui un intrerupator in locul lui. Ai o sonerie destul de economica si care suna destul de tare.

Link to post
Share on other sites

Am vazut intr-un pliant de toate pt biciclete la pretzuri la care nu merita sa le construieshti, de ex un licurici de-ala cam la 3 ron, sau set de lumini shi sonerie cam 10 ron. Ma uit diseara dupa pliant.

Link to post
Share on other sites

fac un flip-flop cu bc 107 si rez de 33k.....cum se calculeaza cndensatorii sa imi iasa pe un led jumate de secunda?(sa stea aprins 500ms, 500 sa fie stins...samd)sau daca stiti cum se calc timpul pe 1 led la un 555 si mai bine.. numai sa imi ziecti care e r1, r2, c1...samd.. plzz..

Link to post
Share on other sites

Ti-am pus locatia asta: http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/555/555.html .

In pagina ,jos, gasesti schema cu Metronome la care faci modificarea asta la pinul3-inlocuiesti condensatorul si buzzerul cu un led+rezistenta 150 ohm [ca in fig 12].Cu potentiometrul poti selecta ce puls doresti si apoi poti folosi o rezistenta fixa in locul lui.

Daca alimentezi montajul la 4,5 V rezistenta de 150 ohm o inlocuiesti cu alta astfel ca sa nu depasesti curentul maxim al led-ulu [unele jumbo admit chiar 60 mA!]

Montajul e f simplu si merge din prima!Restul tine de experiment...

Link to post
Share on other sites

salutyy.. am si eu nev de schema cat mai simpla de semnalizare spate pt bicicleta. si de un claxon pe piezo...

exista si pasionati de biciclete dar depinde ce pasiune ai..pentru ca eu am mania sa cobor din varfu muntelui cat mai rapid..(downhill) sau ciclism montan..sporturi extreme in general..sau sunt cei carora le place sa puna pe bicleta tot felu de chestii..si acum referitor la subiectul tau..nu merita sa te chinui sa faci,un licurici spate cu 5 leduri este 20000Lei si o sonerie(simpla) maxim 40000Lei sau poti cumpara semnalizare spate + licurici+sonerie pe la 20RON
Link to post
Share on other sites

chiar daca ies doar cu 10 mii mai ieftin..im place k o sa pot spune...E FACUTA DE MINE...cred k stiti sentimentul..si de ce sa nu imi mai dezvolt si eu cunostintele si experienta in electronica?

Link to post
Share on other sites

Cunostintele ti le dezvolti prin teorie,cand stii cum functioneaza acel circuit si mai important cum sa il dimensionezi si sa il faci sa faca ce vrei tu,parerea mea..teoria mai importanata ca practica si nu cred ca o sa pui montajul pe bicicleta deoarece este greu sa ajungi la forma estetica a licuriciului de 2Ron si stiu sentimentul "e facuta de mine" dar cand fac ceva mai special cu calitati diferite de ce au ceilalti

Link to post
Share on other sites
Guest dflorescu

roata deja s-a inventat, si nu cred ca merita efortul de a face ceva care deja exista la 15 ron.i-am luat lu' ala micu din targ o sonerie cu semnalizare. e din 2 bucati: una se pune pe coarne (in locul soneriei) si are 3 leduri, buton de semnalizare cu 3 pozitii (L, R si repaos), buton sonerie (are piezo incorporata in el), buton schimbare melodie sonerie (are 8 sau 16) si inca un buton care la actionarea lui porneste, schimba si opreste jocul de lumini al ledurilor de la stop.a doua bucata se monteaza in spate, are colier sa o poti prinde de teava de la sa sau de cadru, are cele 2 semnalizatoare galbene si in mijloc 5 leduri pe rosu de stop. astea se aprind toate sau clipesc toate mai repede, mai incet, sau se aprind cate unul de la o margine la alta, etc.si inca ceva: are si o chestie care se monteaza pe firul de la frana de mana, astfel incat atunci cand pui frana, ti se aprinde stopul !!!!!bateriile (2xR6) se pun in "stop".are absolut tot ce-i trebuie unei biciclete. poate-i mai lipsea un senzor de perimetru si-o telecomanda, dar poate-o fi aparut si de-astea, dar nu am gasit eu.montajul e chinezesc (recunosc ca in loc de semnalizare stanga acum imi porneste soneria, dar mi-e lene sa-l desfac sa vad ce e cu contactele alea)

Link to post
Share on other sites

Eu am avut ocazia sa "pun" firele in ordinea corecta la una din bazar (propietar destept si cu pistol de lipit) si vreau sa mai fac o mentiune la ce s-a scris.Semnalul pentru difuzorul piezo e dat din secundarul unui transformator ridicator de tensiune (e mic,ca la vechile radiouri de buzunar cu tranzistoare cu germaniu si etaj clasa b la iesire).Schema e asemanatoare cu montajul astabil descris in poza de mai inainte, iar comanda stanga dreapta se face prin comutator cu 3 pozitii,ledurile de frana (3) sunt alimentate printr-un contact plasat pe cablul de frana spate.Ca lumina de noapte din ledurile de frana se aprindea continuu cel din mijloc ,selectia facandu-se prin buton.Pe placa exista un integrat care genera melodiile pentru claxon si bip-ul pentru semnalizare.Schema e simpla ,constructia e "stufoasa" tinand cont ca trebuie plasata intr-un spatiu cat mai mic.Poate ajuta la ceva ceea ce am scris.Succes.

Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines