Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest ionutm

defect sursa JVC

Recommended Posts

Guest ionutm

Am un televizor JVC AV-29sx2en a carui sursa nu vrea sa-l alimenteze mai mult de 5 secunde dupa care intra in protectie,sursa e cu MC 44604 p si are tensiunile corecte in timpul celor 5 secunde(136v,9v,12v,5v)mai are o tensiune separata pt finalul audio dar si cu toate acestea decuplate se comporta la fel,am masurat si tensiunile pe pinii integratului si totul e ok,acesta comanda un fet:MTA 4n60E,nu pot gasi o explicatie logioca a acestui fenomen,am schimbat si MC-ul si fet-ul si condensatorii electrolitici ,chiar si amplificatorul de eroare din secundar(se 135n)chiar daca nu avea nici o legatura dar nu s-a schimbat nimic,alimentez sursa,se aude un tzacanit des,apas chanel,se aprinde becul(sarcina pe u1)timp in care se opreste tzacanitul si in 5 sec se stinge si ncepe tzacanitul.Dupa prima pornire apas degeaba chanel,trebuie sa opresc tensiunea de retea pt o noua aprindere.Am suspectat chiar si trafo dar nu prea cred....eu nu am reusit sa inteleg fenomenul,poate puteti voi:P....

Share this post


Link to post
Share on other sites

din ce stiu eu tzacanitul ala e protectia , e ceva care e in scurt si daca ai zis ca tzacane si cand alimentezi si apoi porneste .. am patit asa la un monitor ii dadeam drumu tacanea de cateva ori si pornea , dupa ce se incalzea murea si iar tacanea , si buba era un condensator care se incarca greu si forta sursa la inceput si la temp murea de tot , acu tu ai zis ca ai decuplat sursa ai schimbat conzi ... nu e imposibil nu sa fie choperu.. se mai intampla

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ionutm

choperul e greu de gasit si este si scump,ramana ultima optiune de scimb,pana atunci sper sa fie ceva din secundar:P.merci pt raspuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

monteaza, de proba, o sursa universala(STOICA) :finga:

Share this post


Link to post
Share on other sites

am demolat un asemenea tv(avea sasiul fisurat puternic ).tv-ul pornea dar avea probleme de geometrie si nu am reusit sa intru in service mode pt. ca-mi trebuia telecomanda originala.am valorificat tubul si am ramas cu sasiul.daca o sa ai nevoie de chopper discutam,dar sincer nu cred ca asta e problema la al tau.vezi ca ai un optocuplor care poate fi defect.cu bu cuplat ,ai inalta?cu defectul asta a venit tv-ul?verifica si rezistentele din primar(cu atentie),poate e vreo una devalorizata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest ionutm

adica am imagine pt cele 5 secunde,are timp destul sa se aprinda tubul,in concluzie are inalta,defectul este clar din sursa pt ca ar trebui sa mearga cu o sarcina diferita,eu am becul pe u1 si restul decuplate,nu este consum mai inainte sinici optocuplorul nu e nasol pt ca l-am verificat si tensiunile sunt exacte,la milivolt chiar,rezistentele din primar au fost ok cu exceptia uneia de 27 de k intrerupta pe pinul 9 al mc-ului care este Demagne det,m-am gandit si la o sursa universala dar nu am gasit nicaieri,dar as vrea totusi sa inteleg fenomenul.acum mi-a mai ramas doar banuiala neintemeiata ca e ceva prin secundar pt ca in primar nu a mai ramas de schimbat decat cond de filtraj general si cateva de ordinul pico si nano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

esti sigur ca in pin 9 rez. e de 27k?la mine e R918 si e de 5k6.poate n-or fi la fel..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ionutm

de fapt e pe pinul 8 (demagne det).am tst gresit,mc pt remarca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ionutm

cred ca ma fac interesat de sursa ta copleta,poate asa gasesc bug-ul desi trisez la ghicitoare.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

schimba si condu de filtarj general ... poate si ala sa lesine

Share this post


Link to post
Share on other sites

alimentez sursa,se aude un tzacanit des,apas chanel,se aprinde becul(sarcina pe u1)timp in care se opreste tzacanitul si in 5 sec se stinge si ncepe tzacanitul.Dupa prima pornire apas degeaba chanel,trebuie sa opresc tensiunea de retea pt o noua aprindere.Am suspectat chiar si trafo dar nu prea cred....eu nu am reusit sa inteleg fenomenul,poate puteti voi:P....

Sa iti dau o alta idee in afara de cei de mai sus care nu cred a te-au ajutat prea mult din pacate pt. tine .Deci daca cum ai spus si masurat tu e adevarat defectul e in primarul sursei nu in secundar .si NU TE GANDI la Chooper .Choper defect, e un lucru care il intalnesti aproape niciodata . Daca zici ca tzacane inainte sa il pornesti si dupa ce i dai start din P+ porneste becul si apoi moare dupa 5 secunde atunci ma gandesc ca sursa ta functioneaza in regim de burst adica in ravale...dar totusi nu cum ar fi normal .Asta e explicatia tzacanitului aceluia functioneaza in ravale la o frecventa mica de aceea intra in sfera frecventelor care le aude ureche umana (undeva sub 15KHz.) .Cred ca sursa nu iti functioneaza in stand by corespunzator altfel nu ai avea tzacanitul ala chiar inainte sa il pornesti .Incearca sa schimbi diodele de la choper inspre MC-ul tau chiar daca ararta bine se prea poate sa aiba pierderi prin comutatie si sa nu porneasca MC-ul sursa corespunzator .Daca ai schimbat tot ce ai zis inseamna ca mai tre sa te gandesti si la diodele de comutatie care aduc informatia despre tensiunea din seundarul sursei .Daca nu e buna informatia Mc-ul se blocheaza ca si cum ar fi un scurt ..DAR tu nu ai scurt circuit pt ca ai zis ca ai masurat in secundar, deci iti ramane sa te gandesti la informatia proasta pe care o primeste MC 44608 despre eventualul scurt si care informatia vine prin dioda de comutatie care stabilizeaza o recuperata din Chooper. La unele aplicatii se face prin dioda la altele direct din infasurare chooper direct in MC 44608 care redreseaza impulsurile intern . am patit ceva de genul asta si daca ai spus ca vrei sa intelegi o anumita logica sper ca ti-am oferit ceva.Daca am gresit inseamna ca nu te-am inteles bine din ce mi-ai spus ..deci ramane sa mai discutam .Ceau .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ionutm

aceasta este cea mai plauzibila explicatie si cred ca si singura,o sa va anunt ce s-a intamplat de indata ce imi fac timp de el,multumesc pentru raspuns tuturor celor care s-au deranjat.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aceasta este cea mai plauzibila explicatie si cred ca si singura,o sa va anunt ce s-a intamplat de indata ce imi fac timp de el,multumesc pentru raspuns tuturor celor care s-au deranjat.:)

Daca nu te vedeam interesat de LOGICA depanarii credema ca nu imi "raceam gura" sa iti explic nimic .Imi place genul tau de electronist de pe forum care incerca sa gandeasca: de ce nu merge, si nu: ce trebuie schimbat ca sa mearga , ca sa scap de defectu asta urat odata si repede!.E un lucru bun iar daca continui asa o sa ajungi bun in viitor .Daca vrei sa intelegi sursele in comutatie iti recomand sa citesti cartile scrise de Visan N. si Cezar C. despre anumite circuite integrate folosite in convertoarele in comutatie in aplicatii practice din TV color .Multi zic ca nu sunt bune cartile dar ...daca le iei incetu cu incetu intelegi ce vor sa spuna respectivi ingineri acolo . Gasesti si pe net o gramada de documantatie daca esti familiarizat cu limba engleza care sunt poate mult mai bune . Astept sa imi spui ce s-a intamplat cu aparatul respectiv .

Share this post


Link to post
Share on other sites

schema completa a sursei , cu toate tensiunile , pe care se poate continua discutia concret

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multam chiar simteam nevoie unei aplicati .Deci in MARE parte tinand cont de ce ai verificat tu si ce ai schimbat ...o concluzie cat mai aproape e adevar ar fi sa schimbi dioda D904 ..ar putea avea pierderi .Daca zici ca traseul care face regimul de stand by e bun si ai schimbat inclusiv optocuplorul si amplif. de eroare ...ar trebui sa mearga dupa aceea. Sunt curios ce rezultate vei avea .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.