Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mosfet

Detalii transformatoare de iesire

Recommended Posts

Are cineva detalii pt un traf de iesire, pt EL34, Single Ended? Cel de aici de pe forum stiu ca e pt PP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma interesa amp-ul cu EL34 din Tehnium, dar m-am cam razgandit, e putin cam complicat pt un prim proiect.75% sunt hotarat pe amp-ul din Tehnium, cu ECC81 si 2*EL84 in PP - 6W, doar ca nu stiu ce traf sa folosesc: cel din articol, cu un raport de 40 (am reusit sa gasesc articolul scanat pe undeva) sau cel postat pe aici pe forum, cu 2 P de cate 1650 si 2 S de cate 115 pt 8Ohm, deci un raport de 15. Cam mare diferentaM-ar tenta si un SE cu EL34.Un atelier de bobinaj in Buc, care sa-mi fac traf-urile de iesire pt asa ceva, asa cum trebuie si sa nu ma ia la suturi cand incep sa le desenez cum vreau traf-urile? :weedman: Cam cat m-ar costa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce nu-ti bobinezi singur transformatoarele?Este foarte simplu sa zicem ca te hotarasti pentru cel cu EL84 PP.Trafurile folosite de mine sunt asa:1200spire,300spire,300spire,1200spire asta a fost in primar cu sarma de 0,14 iar in secundar 50spire cu sarma de 0,62(si sunt doua secundare identice.La bobinaj faci asa:Incepi si dai 1200spire(inceputul este anodul primului tub) scoti priza pentru grila ecran a primului tub(unde se termina cele 1200spire) dupa care dai 300spire si ai ajuns la punctul unde se aplica tensiunea anodica.Te opresti aici desfaci bobina din masina de bobinat si o intorci invers,o strangi si bobinezi secundarul(primul).Dupa care desfaci iar bobina din masina si o intorci iar si continui cu 300spire(iti ramase-se la punctul unde dai alimentare),scoti priza pentru grila ecran al celui de-al doilea tub si dupa care dai in continuare 1200spire si ai ajuns si la anodul celui de-al doilea tub.Acum desfaci bobina iar,o intorci si bobinezi al doilea secundar.Tolele se monteaza intretesut deci fara intrefier,numai ca pui grupuri de cate3E+3I si tot asa.Pare greu dar merge sigur.Eu stiu pe cineva in Bucuresti care bobineaza dar te tine mult (iti trece cheful de amplif pana ai trafurile).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiu ca izolarea dintre straturi e importanta si daca bobinez eu, nu prea se pune problema sa pun spira langa spira, uniform si nici nu voi putea izola straturile.Edit: pana la urma, care e traf-ul de iesire audio pt TV-urile romanesti pe lampi? Am vreo 2 dezmembrate (am recuperat inclusiv un tub EL/PL84, deci ar putea fi un SE cu PL84), dar nu am indentificat decat 2 traf-uri: FIT-ul, cel cu miez de ferita 2*C (patrat, nu tocmai C), si inca unul care "pare" traf de alimentare, E+I, stiu ca l-am probat odata ca si traf de retea si scotea cam 40V. Asta are inclusiv straturile din secundar izolate. E aproape imposibil sa nu am si un traf de iesire pe aici pe undeva....Cel putin unul, dintr-un TV rusesc, sunt aproape sigur ca e traf de iesire, pt ca e marcat cu nr de spire (3000 in primar), rezistenta si inductanta si nu tensiuni sau amperaj si e mai voluminos, dar am doar unul.Edit2: La astea ma refer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

traful care scoate cca 40 Vca/daca e alimentat la 220 Vca este de "cadre"... secundarul celor de iesire [care s-au gasit curent pe la noi] are nr.de spire mult mai mic / de regula pt. 4 ohmi [uneori 5 sau max. 8 ohmi] , de regula sub 100 spire si sarma de cca 0,5 mm [sau chiar mai groasa] ! ... ca element de identificare cele de cadre aveau de regula plantat chiar pe cosele primarului trafului un varistor iar cele de iesire un C de cativa nF ... oricum solutia cu alimentarea la retea si masurarea tensiunii de iesire se poate aplica si celor de iesire [scot de regula sub 10Vca] reprezentand si o verificare a starii in care se afla !

Share this post


Link to post
Share on other sites

E aproape imposibil sa nu am si un traf de iesire pe aici pe undeva....

Daca televizorul tau avea difuzor cu impedanta de 750 ohm atunci nu ai transformator de iesire.Dar ala de cadre din foto este foarte bun ca transformator de iesire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8Ohm, am si dif-urile inca :finga: si am doua traf-uri identice. Nu imi dau seama daca sunt izolate E-urile de I-uri, s-ar putea sa merg pe un amp SE, deci am nevoie de intrefier si de un miez cat mai mare.Iar dif-ul din TV-ul rusesc, are la fel, 8Ohm - dar am un singur traf.Pana la urma, cu traf-ul cu miez de ferita, pot alimenta tuburile? Are mai multe iesiri, nu m-am apucat sa masor nimic, nu prea vreau sa-l bag in priza :finga: In tot TV-ul, erau doar astea 2 traf-uri, cel putin unul trebuie sa-l pot folosi la ceva, macar alimentare.Ar fi ceva daca as reusi sa scot un amp doar din piese recuperate (cu mici exceptii, in rest, am multe condensatoare rusesti nepolarizate si rezistente sub 5% de 2-3-4W), nu ca nu as fi dispus sa cheltui niste bani - nici nu ar fi mult pentru ce am eu nevoie, dar ar fi tare sa am un amp 100% comunist, ii pun si o stema cu secera si ciocanul :supz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

- E+I acelor trafuri sunt izolate atat cat trebuie , o sectiune de 4-5 cmp e suficienta pt. un EL 84 [sau ECL82,ECL86] , intrefierul e ceva de genul a o foaie de hartie de scris pusa in doua [pt.un Ia de cca 50 mA] - si sigur exista la acele trafuri [tolele nu sunt intretesute !] , traful de cadre NU poate fi folosit ca atare decat daca se rebobineaza secundarul , traful de linii [cu miez de ferita] e inutilizabil in audio si bineinteles nici la 50 Hz/la retea ... in concluzie ai nevoie de un traf. de retea ! ... daca ai tuburi rusesti poti folosi ca final 6P14P, 6P15P, 6P1P , 6F3P, 6F5P.... ultimile doua au si cate o trioda de care oricum ai nevoie in preamplificare .... din cele europene PCL 82/85/86 , PL84 astea insa nu mai au Uf=6,3 Vca ........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie rebobinat secundarul, in sensul sa scot spire, sa ajung pe la vreo 10V, adica un raport de 20:1?Pe mine m-ar interesa un SE, iar pt o configuratie de genul asta, stiu ca traf-ul de iesire trebuie sa aiba o putere cam de 5-6 ori mai mare decat amplificatorul ca sa-mi acopere o banda de frecventa cat mai larga, deci un minim de 25VA. Traf-urile pe care le am, au o sectiune de 4cmp, adica 16VA.Daca as avea un atelier de bobinat in Buc la care sa pot merge cu incredere, m-as duce fara sa mai stau pe ganduri....Pana la urma, cat de mult influenteaza sunetul modul de bobinare, adica daca-l bobinez eu, fara sa pun spira langa spira, fara sa izolez straturile...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la urma, cat de mult influenteaza sunetul modul de bobinare, adica daca-l bobinez eu, fara sa pun spira langa spira...?

Teoretic daca nu bobinezi spira linga spira mai reduci din capacitatea parazita a transformatorului, practic daca faci asa ceva risti sa nu-ti incapa infasurarile pe carcasa.Izolatia este obligatorie macar din trei in trei straturi. Daca amplificatorul ramine fara sarcina pe transformatorul de iesire apar tensiuni foarte mari care pot scurtcircuita infasurarile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ceva interesant, referitor la utilizarea cu rezultate BUNE a traf-urilor de alimentare toroidale ca si traf-uri de iesire, chiar si pt configuratii SE:

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... genumber=1

 

http://www.diegobarone.it/ (Audio Hi-Fi > I trasformatori di uscita audio)

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... adid=79919

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... highlight=

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... highlight=

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... genumber=1

 

Edit: Inca una:

 

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... genumber=2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am primit de curind o carte intitulata " NOMOGRAME PENTRU TRANSFORMATOARE DE IESIRE" autor G. A. SNITEREV publicata in 1958 la EDITURA TEHNICA BUCURESTI.

Intentionez sa scanez carticica (are 40 pagini ) si sa postez aici, dar cum limita de upload pe acest forum am depasit-o de mult nu-mi ramine decit :

1) sa sterg ce-am postat pina acum - se pierde informatie utila

2) sa-mi fac un nou cont pe acest forum. Electron ce zici,este voie?

3) sa posteze altcineva -astept pe PM adresa de mail.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines