Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Subwoofer Activ 150W/8R


Recommended Posts

Salut tuturor.In urma cu ceva timp mi-am construit un subwoofer pasiv de 160W/8R RMS și 230W/8R muzical.Tipul incintei este bass-reflex cu 2 tuneluri.Difuzorul e SAL SPA4050,nu e un difuzor de calitate foarte înalta dar pot sa spun ca a scuturat o sala de 15m pe 12m pătrați.Pentru ca trebuia sa iau cu mine amplificator+crossover am luat decizia sa fac subwooferul activ pentru a nu ma complica cu atâtea cabluri și aparate.

Inițial am vrut sa îl echipez cu un amplificator în clasa D dar am renunțat la proiect și am ales o clasa AB cu simetrie total complementara.

Din păcate schema filtrului activ nu o am deoarece e recuperat dintr-un subwoofer activ Peavey care a luat foc la propriu iar filtrul a scapăt.E un filtru activ în întregime cu SMD-uri și nu prea pot sa copiez schema de pe cablaj.Amplificatorul va fi montat în spatele subwooferului și conține următoarele module:

-Modul Filtru Activ cu intrare stereo-balansata pe mufe XLR,Volum reglabil și Frecventa reglabila în banda 50-180Hz,

-Anti-Clip-Limitter cu indicator de Clip și Prezenta semnal,

-Modul Amplificator 150W/8R cu protecție la scurt-circuit,supra-sarcina,temperatura de peste 80-90 grade,tensiune continua la ieșirea amplificatorului,întârzierea cuplări releului la pornire,decuplarea releului după 3-4 sec. de la oprirea amplificatorului.

 

Schema amplificatorului nu am putut-o desena întreaga deoarece nu mi-a permis eagle și am împărțit-o în doua: Partea de Atac și Partea de Putere.

Partea de atac conține etajul de intrare diferențial cu simetrie totala,2 cate 2 tranzistoare pe ramura(npn+pnp),fiecare lucrând cu o semi-alternanta.Tranzistoarele din diferențial sunt alimentate prin intermediul unor generatoare de curent constant termo-compensate,avantajul generatoarelor este atunci când una dintr-e tensiunile de alimentare cade ampliful se oprește fără a scoate tens. continua la ieșire,practic intra în st-by.

R22 se redimensionează în funcție de tensiunea de alimentare pt. a asigura în baze la generatoarele de curent o tens. de 1.2Vcc.

Amplificatoarele cu simetrie totala au o serie de avantaje ca de exemplu stabilitatea,autoechilibrarea,viteza de răspuns mare(slew-rate),etc.

Amplificarea globala se poate modifica din rez. R19 recomand un rezistor de precizie,(eu am folosit cu factor de toleranta de 1%) iar C7 e bine sa fie unul de buna calitate.

La tr. piloți recomand montarea unor radiatoare de aluminiu cat de micuțe,eu am folosit 2 cu aripioare deoarece se încălzesc puțin.

 

Partea de putere e cu dubleti complementari în clasa AB,am folosit 2 perechi de tr. finale deoarece ampliful va lucra cu o sarcina la ieșire de 8 ohmi.Polarizarea tranzistoarelor de putere se ajustează din semi-reglabilul R4,se reglează B-E la tr. de putere în jur de 500-550mV tipic ptr. clasa AB,dacă mergem pana în 600mV intram în clasa A.

(NU RECOMAND UN REGLAJ PESTE 550-560mV).

Se poate monta un rezistor bine dimensionat în locul semi-reglabilului R4.Tranzistorul de la super-dioda se montează pe același radiator unde sunt tr. de putere.Se observa în schema și limitatoarele de curent (protecțiile SOA),ele sunt destul de eficiente,am ținut în scurt ieșirea timp de 3 sec. cu volumul aproape la maxim.

Se pot monta în paralel 3-4 perechi de tr. finali iar tensiunea de alimentare se poate ridica la +/-75V,puterea la ieșire fiind mai mare.In momentul de fata amplificatorul e alimentat la 2x63Vcc/6A.

Prefinali,finali și tr. de la super-dioda i-am montat pe carcasa amplifului (o tabla de aluminiu cu dimensiunile 380x250x2mm) iar pe cealaltă parte a tablei am montat radiatorul cu vaselina siliconica.

 

Partea de alimentare a modulului e pe același cablaj cu ampliful.Pt. redresare am folosit o punte de 25A/400V deoarece numai pe aceasta am avut-o la îndemâna,e suficient o punte de 8-10A/200V.

Pt. filtraj 2 conzi. de 10.000uF/100V (se poate folosi filtraj mai mare),paralel pe ei cate un rezistor pt. descărcare de 10K/2W și cate un cond. de 220nF/100V (nepolarizat).

Traful de alimentare l-am ales sa poată livra lejer puterea de 150W,are următoarele caracteristici:

Traf. cu miez E+I de 300VA/230VAC/2x45VAC/6A cu prize la 2x24V.

Am mai adăugat un traf. mai mic pt. alimentarea protecției,crossover-ului și limitter-ului care are în sec. 2x13.5V/400mA.Aici am folosit ca redresare o punte de 1.5A/50V iar pe fiecare dioda din punte paralel cate un cond. de 1nF/1Kv.Pt. filtraj 2 conzi. de 4700uF/40V (se pot folosi la tens. mai mica) paralel pe ei cate un 220nF/63V (nepolarizat).

 

Schema protecție cu releu a amplifului e luata de pe forum și modificata tot cu scheme de aici sa decupleze la scurt-circuit,supra-sarcina și temperatura ridicata.In schema nemodificata erau 2 led-uri care indica starea releului (cuplat/decuplat),iar releul decupla la tens. continua la ieșire amplifului,temporizare la pornire și decuplarea releului după 3-4 sec de la oprirea amplifului.Acum după cum am scris mai sus decuplează la temperatura de 80-90 grade care este indicata de către un led galben (THERMAL),scurt-circuit,supra-sarcina,tensiune continua la ieșirea amplifului,temporizare la pornire,decuplarea releului la oprirea amplifului după 3-4 sec.Am renunțat la ledul verde din schema nemodificata care indica starea releului (CUPLAT) am lăsat doar cel rosu care l-am numit PROTECT.Cam atât despre protecție,nu intru în alte detalii.

 

Schema pt. CLIP/SIGNAL e de la un crossover activ DYNACORD modificata de mine sa funcționeze cat mai corect pt. aceasta aplicație la care am adăugat și LIMITTER-UL,o sa vedeți mai jos schema.

 

Crossoverul are intrare stereo-balansata pe 2 mufe XLR mama + 2 mufe XLR tata paralel cu cate o mufa mama pt. a duce semnalul care intra în crossover la alt amplificator.E un crossover cu sumator de canale.Are posibilitatea de reglaj al volumului și frecventa cum am scris m-ai sus.In total are 4 integrate SMD TL072.

 

Proiectariile sunt desenate pe hârtie de matematica în pix.Cablajele sunt prelucrate manual (desenat,găurit,cositorit,montat,etc).

Cam atât am avut de spus,știți cum se spune: "vorba multa sărăcia omului".

 

Schema amplificator,bloc alimentare,limitter,protecție:

Parte de atac amp. subwoofer.pdf

Parte de putere amp. subwoofer.pdf

Bloc de alimentare.pdf

Protectie amplificator.pdf

Anti-clip limitter + signal.pdf

 

Lista cu piese:

Lista

 

Proiectare modul amplificator+protecție:

http://i50.tinypic.com/2njc5cm.jpg

http://i49.tinypic.com/c5174.jpg

http://i49.tinypic.com/2dqjcio.jpg

http://i46.tinypic.com/4ghtu8.jpg

http://i50.tinypic.com/2yv5pc6.jpg

Link to comment

Bravo ptr realizare şi munca depusă! Ai devenit un suporter al amplifurilor cu simetrie totală. Ai adoptat o variantă cu generatoare de curent în diferenţiale. C1 e cam mic la 2,2uF, încearcă 10uF. R22 e fierbinte? La intrare se conectează un puţometru de volum, sau e un filtru activ? Ceva măsurători, impresii? Ampliful poate funcţiona şi cu semnal normal, nu numai joase. Îl poţi testa astfel mai bine.Ca un mic sfat, nu mai folosi cianoacrilat ca să lipeşti piesele grele de cablaj (condensatorii), îi ungi pe margine cu prenadez. Ce fel de dif e acela din sub, că nu pare construit ptr frecvenţe foarte joase?

Link to comment

Mulțumesc domnule Zal.

Intradevar C2 e cam mic,încă nu am definitivat amplifu,mai e puțin de bibilit la el.R22 se încălzește cam la 50-60 grade.Intre crossover și amplif este un potențiometru de volum montat direct pe cablajul crossoverului.

M-am gândit ca super-glue e mai bun ca prenadez-ul.

Eu unul sunt mulțumit 90% de realizarea mea,urmează sa pun ampliful pe osciloscop sa vad ce poate și atunci o sa revin cu măsurători și altele.

 

Difuzorul e unul modest.

Difuzor de joase SAL SPA4050.

Caracteristici:

 

Pz/Pn: 230/160W

F: 30-3.000Hz

SPL(1W/1m): 93dB

Impedanța: 8 ohmi

Posted Image

 

Când incinta era pasiva am folosit un amplificator Carvin DCM2000 + un crossover home-made cu frecventa de taiere la 80Hz,bass-ul era legat pe un canal.Într-o sala de 12m pe 15m pătrați.La 10m de subwoofer simțeam bassu-ul în piept la fel și prietenul cu care eram.Din amplif i-am dat cam 200w difuzorului.Eram la sonorizarea unui majorat și era un băiat la masa care de fiecare data când era un pasaj cu bass mai intens într-o melodie se uita urat la noi,ciudat om. :rade:

 

Cu timpul vreau sa îmi un SAL PA40100

Caracteristici:

 

Pz/Pn: 800/600W

F: 27-2.500Hz

Sensibilitate: 98dB

Impedanța: 8ohmi

 

http://i50.tinypic.com/f3akjn.jpg

http://i50.tinypic.com/wswc3l.jpg

 

O sa mai fie un proiect cu sateliți activi bi-amplificați.Ca schema pt. joase o voi folosi tot pe asta cu mici modificări și pt. înalte un amplif cu LM3886.

 

Pt. montarea tr. prefinali,finali si tranzistorul de la S.D. recomand foaie de mica + vaselina siliconica alba.

Termistorul de la protecție e bine sa fie montat la distanta de 4-5cm fata de tranzistoarele de putere (pe același radiator),nu cred ca se vede în poza dar eu i-am umplut brățara cu vaselina siliconica.

Stau la dispoziție cu orice sfat în legătura cu proiectul acesta.

Link to comment

Felicitări ! A fost ceva munca .....Am o remarca : pentru a " scoate untul " din acest ansamblu amplificator / difuzor / filtru este necesară optimizarea constantelor de timp atac - release la limiter...va creste puterea aparenta ( senzatia auditiva ) chiar de câteva ori .....trebuie un circuit de incarcare descarcare controlata a condesatorului care determina timpul de atac si release .Merita sa studiezi problema......vei obține o dinamica superioară si o rezerva de putere suficientă !

Link to comment

Mulțumesc domnule Hpavictor,încă mai testez woofer-ul in casa,vecini nu mai știe unde sa se ascundă :rade: O sa pun și varianta finala a proiectului.Rtrosong nu e identica cu schema lui LECO,eu nu consider ca nu e identica cu a lui,ți-am spus și pe privat ce o difera,dacă aveți schema lui o sa vedeți multe diferențe.

Link to comment
  • 2 weeks later...

.... :da , multumesc , pot pune dar nu vreau , motiv , nu vreau, sa modifice nimeni proiectul meu ,sa-si puna numele pe el , sau sa-mi copieze piese din libraria programului care , e cu licenta , si inca ceva , proiectul nu e " free of charge " , a fost facut la comanda .....deci apartine clientului , proiectarea PCB-ului. :nas: .Numai bine Alex.

Link to comment

Inca o data felicitari Alex,nota 11. :aplauze Pe Sambata va fi gata si schemele finale ale proiectului.Sunt de acord cu decizia lui Alex in legatura cu proiectarea in formatul lay.Protectia va decupla imediat la oprirea amplificatorului prin descarcarea cond. de la temporizare.O sa postez si schema.Inainte decupla doar la 3-4 sec. de la oprirea amplifului iar daca opream si porneam rapid ampliful temporizarea la pornire nu functiona deoarece nu avea cine sa descarce condensatorul.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines