Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
onep

Energie Geotermica

Recommended Posts

Buna ziuaCe parere aveti de Energia Geotermica?. Eu unul o vad suficienta si in jurul lui antre 80 metri si 75m foraj. Dar cred ca pot fi rezultate satisfacatoare si la mai putini metri de foraj, utilizind o pompa de caldura.Recunosc ca la tema Energie Geotermica, stau cam prost, nu am facut niciodata experimente practice pe tema asta.Va Multumesc, pe curind.

Link to comment
Share on other sites

între! La inceput sau sfarsit de cuvant,se foloseste î si nu â!Da,energia geo e o varianta intetesanta. Dar daca trebuie sa ingropi radiatorul...la un moment dat se va fisursa si e complicat de reparat. Deci trebuie folosite materiale de calitate foarte buna!

Link to comment
Share on other sites

eu am vazut o chestie tare interesanta. Forau cu o freza de 10 cm si introduceau un tub (dar nu stiu ce material) indoit pana la fund si prin asta doar trecea apa. Fara radiator, fara pompe de presiune care sa reintroduca apa pentru a nu epuiza sursa de apa termala... Se faceau mai multe foraje, care in final nici nu costau mult. E interesanta ideea asta, mai ales pentru cei care stau in zone cu apa termala, unde nu trebuie nici sa foreze mult.

Link to comment
Share on other sites

In mod normal temperatura Pamantului creste cu cate un grad Celsius la fiecare 25 - 40 m. Pentru a obtine o temperatura utila ar trebui sapat la 1000 - 2000 m. In zonele vulcanice, sau care au fost vulcanice, cresterea de temperatura este mult mai rapida, de un grad la 10 - 20 m. Daca la adancime exista un depozit de apa, aceasta este fierbinte si poate fi extrasa, utilizata si introdusa inapoi in strat. In lipsa unui depozit de apa subterana energia geotermala nu poate fi extrasa decat in foarte mica masura, deoarece roca incalzita se raceste repede in zona forajului.Pentru utilizari casnice nu se pot face foraje foarte adanci, deci nu se pot atinge temperaturi ridicate. Uneori este suficienta, totusi, si o temperatura de 10 - 15 grade, de exemplu pentru dezghetarea unei sosele. In acest caz se utilizeaza un dispozitiv numit tub termic. Cel mai simplu tub termic este o teava verticala etansa, vidata si incarcata cu o cantitate redusa de agent frigorific (freon). Cand capatul de jos este mai cald lichidul fierbe, vaporii se ridica la cel de sus unde condenseaza si elibereaza caldura latenta de fierbere. Condensul curge gravitational inapoi unde preia caldura, fierbe din nou, etc. Tubul termic transmite caldura la temperatura constanta, adica partea superioara are aceeasi temperatura ca si cea inferioara.O alta utilizare a caldurii la temperatura redusa este utilizarea unei pompe de caldura ce ridica temperatura la o valoare utila, de exemplu pentru incalzirea locuintelor. Pompa de caldura este o masina frigorifica ce preia caldura de la agentul termic geotrmal si o transmite in locuinta. Se consuma, desigur, si o cantitate de energie suplimentara ce se adauga la energia geotermala captata. O astfel de instalatie se realizeaza facand doua foraje la distanta de peste 50 m unul de altul pana cand ajung la panza freatica. Din unul din puturi se extrage cu o pompa un debit de apa ce trece prin pompa de caldura, aici este racit, dupa care se introduce in al doilea put. Apa se intoarce la primul put preluand caldura din sol, etc.

Link to comment
Share on other sites

Intreb si eu cum pot, sau la nivelul culturi mele, luatio cum vreti, dar odata ce ai raspuns scurt si sacadat despre radiatori, care nu stiu cine ar avea curajul sa utilizeze in pamint radiatori de proasta calitate, inseamna ca ai dreptate ca, nu am stiut in ce capat sa pun intrebarea. (Interesant este ce ai fi raspuns daca, intrebarea o puneam intre inceput si sfirsit). Cat despre gramatica nu va contrazic, Da recunosc ca, toata viata mea am fost repetent nu numai la gramatica, nu e vina mea ci doar ca, mie unul nu imi intra in cap ceea ce nu ma intereseaza, tocmai de aceea toata viata mea mi-a placut sa gindesc in imaginatie si in cazurile posibile sa fac unele demonstrari practice. Acuma sper sa nu va suparati daca o sa imi mai permit tot negramatical sa continui cu cate ceva comentari pe un forum tecnic. Nu de alta dar mai sint cate uni care se da mari profesori ai Limbi si Gramatici Romane, si ei utilizeaza programe de corectara, si atunci cand scrie "Sant chiemat la director, vin imediat", dar el saracul nu stie cand vine, s-au daca mai vine.Va Multumesc d-le(na) Dr.LDa tommymd am auzit ca sint multe variante inteligente si ieftine pe care, sa zic asa le au dibuit cei care s-au dedicat acestui domeniu de activitate. Am auzit ca la Sibiu ar fi o firma buna care se ocupa cu asa ceva, acuma depinde si ce conditi pune, si mai ales si ce preturi practica, Sibiu-l find mai aproape de mine cam la 150Km dupe Rm, Valcea.D-le puriu, deci nu va contrazic cu nimic din contra pot spune ca din comentariu si informatile date de d-tra, da am invatat chiar mai multe in comparatie cu cat stiam referitor la energia geotermica, (chiestia cu freon-ul, recunosc nu o stiam).Dar, hai sa zic ca nu mar speria sa forez un 1000 si ceva de metri, cit da ma sperie aprobari-le de forare in jurul lui 1000 si ceva de mtri, pentru ca s-ar putea sa imi ceara (spaga) cat m-ar costa foratul lui 300-400 m. S-au mai mult, nu stiu nimic nici in materie legislativa pe teme de tipul acesta, Stiam ca pina la 80 s-au 100 m. este cu acordul primariei locale, ceva mai departe de 100 m. Parca mai trebuiau si acorduri du pe la geologie sau altzi nu stiu exact, si probabile forare la peste 1000 m. posibil sa imi trebuiasca aprobare de la (daca nu ai 10.000 euro in buzunar nu potzi nici sa stai de vorba cu ei), nu am nici cea mai vaga idee. Orcum va multumesc pentru informatie, sincer de vid gaz nu stiam, o sa studiez si chiar am sa experimentez la scara mica, nu numai cu freon. inca odata va multumesc d-le. Cu stima si respect.

Link to comment
Share on other sites

Din moment ce poti invata chestii stiintifice noi...nu poti asimila si corecturile referitoare la limba romana? Care este diferenta dintre cele 2,cand vine vorba de a invata?Te mandresti ca nu stii limba romana? Insisti s-o pocesti in continuare? La fel faci si cu greselile in domeniul tehnic? Te mandresti ca din instalatia termica iti curge apa? Nu vrei s-o repari inainte s-o bagi in pamant? Doar pentru simplul fapt ca ti s-a atras atentia asupra greselii si ti-a fost oferita si solutia pt corectare?

Link to comment
Share on other sites

Heiiii... Dr.L, dar cine naiba a spus ca, ma mandresc cu faptul ca nu stiu Limba Romana, de ce faceti afirmati de tipul "Te mandresti ca nu stii limba romana?" chichi, si o puneti sub forma de intrebare, ca sa se inteleaga ca numai ati intrebat, si nu ati afirmat. Daca ai sti pe linie de stinta si fente de tipul asta, sigur ai lua in seama numai elementele referitoare la temele in cauza. Cu instalatia, sigur nu ma voi mindri cand imi va curge apa, dar mai este pina atunci. Asi mai avea eu de comentat legat de instalatia mea, dar nu am timp (sant in pauza de masa), si trebuie sa ma intorc la munca sa fac bani pentru a avea ce chieltui in Romania. Of doamne of... Pun pariu ca mai nationalist decit mine sigur nu esti, pentru Rmania aceia, pentru care iei foc cand vezi ca cineva ii poceste limba. Pa si stai linistis ca Tara are nevoie si de-ai ca dumneata.

Link to comment
Share on other sites

domnule onep , nu va mai incinge-ti atata ca nu aveti pentru cine , daca tot suntem la off topic ,las intreba pe "stimatul" dr l cum se scriu corect cuvantele intampinat si preantampinat , am sris corect ? sau sa ma corecteze .referitor la topic , cu scuzele de rigoare varba unui amic asa zisii ingineri mai nou numiti lingineri n-au habar ca un inch este 25,4 sau 24,5 mm "stimatul" ce zice?onep acele tuburi vidate negre de pe panourile solare de apa calda menajera foloseste acelasi principiu explicat mai sus .spor la treaba , si pe mine ma bate un gand sami fac o instalatie de genul dar prefer sa nu fac 2 puturi in care sa scot si sa bag apa pompa care efectueaza acest lucru depune un efort destul de mare sistemul nu e etans, imagineazati furtunul de nivel e un sistem inchis oricat de adanc ar fi forajul presiunea la nivelul solului e zero deci pompei ii va fi foarte usor sa transfere apa in cele 2 tevi consumul de curent scade enorm .spor la treburi

Link to comment
Share on other sites

Nu se ingroapa elemente de radiator in pamant, pur si simplu se injecteaza apa printr-un put si se extrage prin alt put aflat la cateva zeci de metrii distanta.Problemele ar fi urmatoarele:1 cost ridicat pentru foraje2 necesitatea unui studiu geologic al zonei care poate fi destul de costisitor3 necesitatea unor aprobari pentru foraje de la mediu si de la apele romane4 echipamente de pompare costisitoareDatorita acestor probleme eu nu cred ca este posibil a se folosii in gospodarie energia geotermala, pe de alta parte investitia este riscanta si nici ca o investitie privata nu o vad a fi foarte fiabila, doar statul poate intreprinde astfel de investitii iar costurile deja mari vor fi si mai mari cum este specific in investitiile derulate de stat.

Link to comment
Share on other sites

aaa, nui problema domnule Mihai am observat ca, Dr.L nu esta chiar asa as al Limbi Romane, eu cel putin ma prezint asa cum sant pentru ca, (asta sant asta ma chiama), este adevarat ca am in cap un amestec de exprimari, poate si pentru faptul ca, am stat plecat cu ani din Tara, am lucrat in Germanaia tot pe domeniu tecnic lucram in doua locuri, intr-un atelier de camioane al carui propietar era prieten cu unul care isi transformase casa intr-un laborator de studiul al campurilor electrostatice, si ceva pe latura arme electrice, lucram ca nebunul, erau perioade cind nu mai stiam nici sa ma iscalesc hahaha, dar sa mai si vorbesc, apoi in in Franta unde tot pe domeniu tecnic o luasem rasna pe latura electro chimiei si a efectelor de piramida, acuma in Spaña tot pe domeniu tecnic 5 zile din saptamina intrun atelier auto iar Sinbata si Duminica cand este necesar (cind se string mai multe la reparat) plec in Sudul Spañei unde fac reparati la masinile electrice de tipul celor care se utilizeaza pe terenurile de Golf, si la fel lucrez numai cu Spañoli, nu am romani in jurul meu si pe nicaieri in strainatate nu am avut romani in jurul meu, ce vreu sa zic, vreau sa zic ca, pe unde am trecut, pe nimeni niciodata nu la interesat cum vorbesc, si pe toti ia interesat ce am putut sa demonstrez. stiti vine cam ca pe tabla de sah, cind unul care a citit si a are capacitate de memorare in cat a memorat, toate cartile de sah, iar cind stai de vorba cu el stie sa iti vorbeasca din scoarta in scoarta cu toate denumirile deschiderilor si etc-uri de zici ca este cel mai tare, si intilneste cite unul care nu a deschis o carte de sah in viata lui, iar cind se pune la demonstrare practica, necititorul il bate mar, adica domnul profesor cu cartile lui cu tot, ia bataie de ii sar capacele. In legatura cu acele tuburi vidate nu stiam, este adevarat nu prea am nici timp sa ma informez chiar despre toate, dar cu vid gaz, in imaginatie vad ceva material de cercetare, acuma de ce sa spun, stiu trebuie stat de ele sa le descosi si apoi sa le recosi, lucru care de multe ori cere si multa munca practica in ati costrui diferite dispozitive necesare experimentari-lor, bine ca nu neaparat asta este problema, mie unul nu imi este frica de munca (am facut eu de unul singur o casa cu doua nivele incepind de la fundatie si pina la acoperirea ei, fara ingineri plini de expresi gramaticale si nici meseriasi ai pamantului acestuia, si numai cu o betoniera doua cabestane si schiela), da imi este frica de deschis usi birocratice, mai exact de sfinti imi este frica, nu de dumnezeu.Da Eugen stiu ca sint costuri mari pentru foraje, hai sa zic asa pina la un 30 de metri poate chiar mai bine ma duc singur, la mine in curte am facut o fintina la care am dat de apa la 7 metri si ma-am mai dus inca 7 metri si ceva in jos am facuto la adincime de peste 14 metri poate char 15, si puteam sa ma mai duc linistit cu sapatul in care am utilizat dispozitive rudimentare, pot sa le zic chiar primitive. Dar pina la peste 1000 metri hooo trebuie masina de foraj nu zic nu, pentru ca pina la urma imi fac un calcul si mia-si cupara o masina la mana a doua la un 80 hai 100 mii euro in care sa intre si prajinile (tije) pentru un 1000 metri, si la drept vorbind prajinile sa le am, ca restul nu imi este frica sa imi construiesc un cub de un metru si ceva pe care sa atasej cele necesare pentru a ma duce in jos perfect vertical, sapele tot eu mi le fac. Bun sa zic le am si sint gata pentru munca, problema este ce fac cu aprobarile, (asta ma omoara, ca pina la urma daca chiar vrei, muti un deal dintro parte in alta dar cine iti da voie sa faci treaba asta hahaha).Aia e vedeti dumneavoastra cui ii dau ploconul, dar si ce plocon o vrea. :jytuiyu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines