Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest VanHauser

Stabilizator 5V

Recommended Posts

Guest VanHauser

Am nevoie de un stabilizator de 5V alimentat de la 24V, maxim 30V, care sa furnizeze aproximativ 400 mA. Am incercat cu batranul L7805, insa cantitatea de caldura degajata este foarte mare, cu radiator cu tot, chiar si pe la 70 mA curent de iesire. Ma poate ajuta cineva cu o idee de stabilizator cat mai precis si curat, dar care sa nu degaje asa multa caldura? Ma gandesc sa incerc cu un LDO sau cu LM317. As face bine?

Link to post
Share on other sites

salut,In cazul tau nici un stabilizator nu se va comporta mai bine sau mai rau dpdv al caldurii. Orice stab liniar pui acolo se va comporta la fel.Puterea disipata cand il alimentezi de la 24V si scoti 400mA va fi (24-5)*0.4=7.6W. E ceva. Ori pui radiator baban, ori faci un artificiu. Inseriezi cu intrarea lui 7805 o rezistenta care sa mai preia din putere. De ex, daca vrei sa reduci puterea pe LM la 2W, caderea de tens la 400mA trebuie sa fie 2/0.4=5V. Restul il va prelua o rezistenta de (24-5-5)/0.4=35 ohmi la 35*0.4^2=5.5W minim. Deci pui 33 ohmi la 10W.Ce zici?Cirip

Link to post
Share on other sites

iei un zenner si alimentezi un 555 din 24V ca sa functioneze ca astabil, cu el comanzi un tranzistor de medie putere (gen BD dar care sa mearga bine in comutatie), o sa obtii un semnal dreptunghiular cu amplitudinea intre tensiunea C-E de saturatie a tranzistorului si 24V.Pui un condensator si obtii o tensiune medie cu care alimentezi 7805-ul.Reglezi factorul de umplere (din 555) in asa fel incat sa ai la intrarea in regulatorul de 5V maxim 9V.Tranzistorul va merge cand blocat cand saturat deci nu se va incinge iar integratul va disipa 1,6W.Nu stiu daca merge, dar imi place cum suna.

Link to post
Share on other sites

Pune o sursa in comutatie, poti folosi MC34063, e foarte ieftin si usor de folosit. E mult mai simplu decat cu 555, nu ai nevoie nici de element de comutatie extern (tranzistorul intern e perfect capabil sa faca fata la curentul asta) si nici de inca un stabilizator liniar dupa. La cerintele tale, o configuratie buck e ok, cu o bobina de aprox. 22uH, o dioda schootky si ceva rez. si condensatori pe langa. Datasheetul integratului ( de la http://www.onsemi.com ) are schema de aplicatie tipica, e simpla.

Cu o sursa liniara, oricum ai face, diferenta de tensiune x curentul consumat o sa se transforme in caldura.

 

/pisoiu

Link to post
Share on other sites

Corect, se incalzeste rezistenta, dar disipatia maxima tolerata de rez e mai mare.Pe de alta parte, daca vrei sa scapi de caldura, solutia cea mai naturala mi se pare o sursa in comutatie, asa cum spuneau si cei dinaintea mea.Cirip

Link to post
Share on other sites
Guest VanHauser

M-am uitat pe datasheet-ul MC34063, cred ca il voi folosi cu un 7805 la iesire sau poate un LDO de 5V. Am nevoie de 5V cat mai curati si stabili, deoarece am si un ADC in montajul meu. Sper sa reusesc sa scot vreo 7V sau 8V din MC. O sa incerc si varianta cu rezistenta de putere. Multumesc tuturor!

Link to post
Share on other sites
Guest VanHauser

Am folosit un regulator in comutatie LM2575T-ADJ pentru a genera o tensiune de aproape 7.5 V si functioneaza excelent. Cei la la National Semiconductor au o aplicatie care genereaza circuitul si da si valorile componentelor pentru fiecare aplicatie in parte, se numeste "Switchers Made Simple 3.3". Poate ii mai e de folos cuiva.

Link to post
Share on other sites

Daca problema mai e de actualitate:Pentru evitarea disipatiei de caldura si pt. imbunatatirea randamentului, se poate folosi o sursa in comutatie cu MC34063. Acest circuit se gaseste in multe incarcatoare auto pt. telefoane mobile, majoritatea au surse in comutatie 12V-6V sau pe acolo. Daca tensiunea e prea mare, se poate regla, din bucla de reactie a integratului sau se poate pune un 7805 dupa acest regulator in comutatie, in cazul in care acesta da mai mult de 8V.Altfel, rezistenta in serie este o solutie pe care eu am aplicat-o de nenumarate ori si nu m-a afectat incalzirea acesteia.

Link to post
Share on other sites

cel de mai sus a grait bine :d bravos....in orice caz, ce e asa greu sa pui 2 condilai pe secundar? sau ii tragi in fatza lui 7805 un...7812 :d poate rezista ultimul care tinde sa preia cam 75% din puterea disipata :( try it

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines