Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu acustic - nu pot gasi problema

Krsty

Recommended Posts

Buna, am gasit intr-un jurnal radio rusesc schema unui releu acustic. L-am asamblat singur (e prima mea asamblare) insa cu parere de rau nu lucreaza. Am incercat sa identific problema, dar nu o pot gasi. Am aici schema :

Posted Image

si am tradus principiul de functionare:

Senzorul de zgomot este microfonul BM1, iar prin filtrul R2C1 acesta este conectat la amplificatorul DA1, al carui coefficient de amplificare poate fi modificat cu ajutorul rezistorului variabil R7. Tensiunea de alimentare la amplificatorr ajunge prin filtrul R14C5C8.Tensiunea amplificata ajunge apoi prin condensatorul C11 si rezistorul R9 la redresorul format din 2 diode (VD5, VD6). Pulsatiile tensiunii sunt amortizate de condensatorul C13. Rezistorul R9 intirzie incarcarea acestui condesator pentru ca releul nu sa reactioneze le zgomote foarte scurte, cum ar fi ancorele de la releul K1. Cand tensiunea poarta-sursa va trece pragul tranzistorului VT2 el va sunta emitorul tranzistorului VT3 care se va inchide. Cand se va inchide tranzistorul VT3 se va deschide VT4 si la bobina releului K1 va fi aplicata tensiune, iar diode luminiscenta HL2 ne va semnaliza acest lucru. In acelas timp prin condensatorul C15 la baza tranzistorului va fi aplicat un impuls de deschidere si astfel condensatorul C13 prin rezistorul R11 repede de va incarca pina la tensiunea de alimentare (10… 11V). Din acest caz, intirzierea de intrerupere a tensiunii ramine constanta si nu depinde de volumul zgomotului sau durata lui. Condensatorul C14 este pentru ‘depozitare’ iar rezistoarele R20, R23, R25 micsoreaza curentul la bobina releului K1.Cu micsorarea zgomotului, condensatorul C13 se descarca prin rezistoarele R17, R18 ce va duce la intreruperea tensiunii catre sarcina. Cu ajutorul butonului SB3 puteam opri imediat tensiunea la sarcina prin descarcarea rapida a condensatorului C13
Cred ca problema este la microfon sau amplificator, insa nustiu cum sa verific, si cred ca cu asta as putea incepe. Am incercat sa masor tensiunea la iesirea amplificatorului (pin. 10) insa nu este nici o variatie a tensiunii in dependenta de zgomot.

Sunt incepator si nu am mai asamblat nimic pina acum, dar oricum am unele cunostinte despre electronica.

Multumesc anticipat.

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Krsty

85

• miron1947

77

Pe ce domeniu(AC sau CC) ati masurat iesirea K553?

AC, si acum am observat o mica variatie de aproximativ 1-2V la un zgomot puternic. Presupun acum ca problema e la tranzistoare. Eu m-am folosit de datasheet al fiecarui tranzistor cand am ales emitor-colector-baza, dar cum as putea sa ma controlez altfel corectitudinea lor?

In aceasta situatie releul ar trebuisa fie actionat si led-ul aprins, daca nu, masurati tensiunea in punctele, A,B,C si D, post-14622-139829434278_thumb.jpg marcate pe desen.

In aceasta situatie releul ar trebuisa fie actionat si led-ul aprins, daca nu, masurati tensiunea in punctele, A,B,C si D, [attachment=0]untitled.JPG[/attachment] marcate pe desen.

In punctele A-B am nu am tensiune, deci tranzistorul nu e deschis - si aici e si problema?

Daca nu aveti tensiune(pe ce domeniu ati masurat?) in A, verificati rezistenta R16, aveti tensiune pe celalalt terminal?Daca da, rezistenta este intrerupta, daca nu aveti, verificati traseul de la ea la alimentare.

Daca nu aveti tensiune in A, verificati rezistenta R16, aveti tensiune pe celalalt terminal?Daca da, rezistenta este intrerupta, daca nu aveti, verificati traseul de la ea la alimentare.

Am schimbat tranzistorul VT2 (emitorul cu colectorul si acum am tensiune si intr A-B si intre C-D). Am incercat sa scurtcircuitez emitorul cu colectorul la VT4 si merge tot bine, poate e problema in VT4 ?

Bun si ce tensiuni aveti acum in punctele mentionate de mine cand aveti 8V pe grila VT2(este mosfet si are grila, drena si sursa)?

Bun si ce tensiuni aveti acum in punctele mentionate de mine cand aveti 8V pe grila VT2(este mosfet si are grila, drena si sursa)?

Deci: 6V pe grila la VT2 , in punctul A - 8V , C - 13 si D -14 .Cand schimb VT4, merge in 2 pozitii si doar in una nu trece curentul (schimb emitorul-colectorul-baza).Apropo, tensiunea la iesirea din amplificator variaza acum foarte tare , de la 0.9 - 20V fara nici un zgomot.

Daca in punctul C, aveti 13V, cu 8V in baza lui VT3, acesta este defect si in aciasi logica, daca VT4 are tensiune in baza si in colector are 14V este si el defect, dar poate ati montat ambele tranzistoare gresit.

Daca in punctul C, aveti 13V, cu 8V in baza lui VT3, acesta este defect.

Am reverificat, e 8V la baza si 13V la colector. Unde ar trebui sa caut defectul, poate fi de la VT2?