Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezolvare problema placa video Sony VAIO cu MB MBX-176


pinky

Recommended Posts

Daca moderatorul considera ca acest subiect trebuie mutat la Re: rework, reball, chipuri video laptop , il rog sa-l mute. Multumesc.De curand am avut la reparat ul laptop VAIO cu placa de baza MBX-176. Simptomele constatate au fost: dungi verticale la afisarea logoului Sony, caracterul "a" repetat pe ecran aleator ( sau nu ) inainte de incarcarea SO si dungi verticale in Windows. Am zis ca scap ieftin cu rebilare. Zis si facut. Dau jos memoriile, dau jos GPU, le rebilez, le pun inapoi, pornesc si surpriza: facea la fel. Caut, gasesc alte memorii de pe o placa video, le pun pe alea si se comporta la fel. Zic: e defect chipul video. Caut pe ebay, gasesc la unul cu feedback 100% ( ca sa nu am surprize ca primesc chip defect) si comand. 3 saptamani mai tarziu primesc GPU. Fericit, pun chipul cel "nou". Mi-a picat fata pe pamant. LA FEL ! M-am gandit si razgandit, ce sanse sunt sa primesc un chip cu acelasi defect. Aproape de zero dar posibil. Ce ma fac? Sa dau laptopul inapoi defect nu era o optiune. Sa cumpar alta placa de baza era prea scump. Am dat jos memoriile si chipul video si am verificat toate contactele ( vreo 900 la GPU si 4 x 132 la memorii + inca odata pe atata la contactele de pe placa deci in total verificat vreo 3000 pini ). Norocul face ca am gasit schema la placa asta. In total am rebilat GPU de vreo 6 ori si memorile de 5 ori. Verificat condensatori, rezistente, tranzistori de reglare tensiuni si de comanda.Si acum finalul fericit: dupa ce m-am scarpinat pe neuron imi clipeste pleoapa catre un integrat care facea controlul de tensiuni pe partea de video: MAX8743. Dar care-i logica. Defectul se comporta ca si cum doar o memorie nu functioneaza, de ce nu toate. Vad ca pe placa mai e unul identic care da tensiuni in alta parte. Fac rocada si constat ca functioneaza perfect. Sa-mi pice fata din nou si alta nu. Acum laptopul functioneaza perfect, chiar si etajele comandate de celalalt MAX8743 care functiona defectuos pe partea de video. Acum are memorile si GPU originale asa ca am ramas cu un GPU functional. Si toata povestea asta mi-a mancat vreo 80 de ore din viata. Au fost zile cand 8 ore incontinuu am facut doar asta. Cred ca acum merit un concediu de 1 luna la spitalul de nebuni.Sper ca va ajuta pe cineva experienta mea.

Link to comment
  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines