Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru pentru convertor 12vdc 350vdc


Recommended Posts

Salut tuturor. Am construit un convertor 12vdc - 250vac la 50Hz cu scopul de a obtine in final prin redresare si filtrare 350vcc. Din pacate am constatat ca tensiunea obtinuta este mult mai mare (aproximativ 600v). Ce filtru trebuie sa folosesc la iesirea transformatorului.

Link to comment
  • Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pune si schema convertorului. Ai pus o sarcina la iesirea convertorului ? poate de asta e asa mare tensiunea.Probabil trebuie sa umbli la raportul de transformare, trebui rebobinat traful.

cu scopul de a obtine in final prin redresare si filtrare 350vcc

Atunci nu ai nevoie decat de o punte redresoare si de condensatori de filtraj. Dar ca sa obtii 350Vcc trebuie sa ai 250Vca.Condensatorii de filtraj se dimensioneaza dupa curentul prin sarcina si tensiunea de riplu maxim admisa.
Link to comment

Ce curent trebuie sa furnizeze catre sarcina ? Dupa asta se dimensioneaza condensatorul de filtraj.Am inteles ca trebuie sa scoata 250Vca dar mai sus nu ai spus ca de fapt iti scoate 600V?Nu e bine sa mearga complet in gol, indiferent de schema folosita, trebuie o sarcina rezistiva mica.

Link to comment

Curentul de sarcina este de 60 mA.

Pentru 60mA, o tensiune de riplu maxima acceptata de 5% din tensiunea nominala (350Vdc) si frecventa de 50Hz (de fapt 100Hz dupa punte) trebuie un condensator de 47uF (34uF din calcul), deci esti pe aproape cu condensatorul. Depinde cat vrei tensiunea de riplu, daca o iei 15% atunci merge si 10uF.
Link to comment

Tensiunea de iesire este 250vca, redresarea este facuta de o punte de diode iar filtrarea de un condensator de 10u/400v.In gol (fara sarcina) ar trebui sa am 250 * 1,41 = 352vcc.Voi pune curand si schema.

formula este valabila numai la forma de unda sinusoidalamontajul postat da dreptunghiuri la iesire,deci dupa redresare avem tensiunea de varf data numai de raportul de transformare
Link to comment

de multe ori am spus,nu va putem ajuta fara oscilograme-ar putea sa fie numai niste spike-uri parazitenu am citit tot--ce raport de transformare este/numarul de spire in primar si secundar

Link to comment

primarul are 2*10v, 2*64spsecundarul 250v, 1400spSectiune 8cm.Functioneaza f. bine in alternativ dar dupa redresare si filtraj tensiunea ajunge uriasa.Exista vreun filtru LC care sa faca conversia din dreptunghi in sinus ?

Link to comment

nu are sens punerea unui filtru daca se doreste apoi tensiune continuafiltrul este util pe AC de exemplu la alimentarea unui motorsa nu fie inductanta primarului prea mica si sa fie curenti mari de magnetizareschemele cu bipolari nu sant bune,luati exemplul din UPS-uri unde se folosesc eficient mos-uri de curenti mari ce se pot comanda bine cu sg3525(costa 2,5lei)revin:am citit la inceput--daca se doreste obtinerea unei tensiuni continue mari de la o baterie se poate folosi eficient miezul de ferita si acelasi sg3525 cu mos-urile aferente dar intr-un volum mult redussant multe astfel de realizari pe forum

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines