goguboeru Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Intrebarea din titlu este o intrebare de complet incepator in ale frezarii. Va rog sa nu va suparati. Am vazut ca frezele pot avea coada cilindrica sau o combinatie de con foarte mare si coada cilindrica ,iar cele ca o roata, pentru frezat dinti pt. roti au o gaura cu un canal de pana. -Cele cu coada cilindrica se fixeaza in mandrina ? -Este acea mandrina diferita de cele pt masinile de gaurit? -Sau se fixeaza ABSOLUT toate cele cu coada cilindrica in pensete? -Se poate folosi un ax care are gaura pentru Morse 2 sa se monteze in el un adaptor pt fixarea frezelor? -Exista asa ceva? -Axul frezei trebuie sa fie neaparat gaurit dintr-o parte in alta pentru pensete? -Exista si alta modalitate de fixare care nu implica uzul pensetelor ? -Cele care au o gaura cu canal de pana au un ax special ? -Cum se fixeaza acel ax ? -Exista ceva documentatie accesibila, in care pot gasi raspuns la aceste intrebari ?Da ,stiu ca sunt multe intrebari. Dar acestea sunt genul de intrebari pe care un tip care vrea sa foloseasca/construiasca o freza si le pune . Mentionez ca nu am o freza achizitionata si ca intentionez daca se poate, sa modific o masina de gaurit de banc in freza. De putut stiu sigur ca se poate daca modific axul principal . Ma intereseaza sa stiu cum ar trebui sa fie partea in care se fixeaza scula si daca nu exista alta posibilitate de utilizare fara a modifica axul. Actualmente axul este de tipul B16 si are adaptor pt utilizarea de scule cu coada lunga MK2 (Morse 2)Nu ma intereseaza rapiditatea schimbarii sculei. Nu fac productie de masa. Doar pentru hobby. Link to comment
cnc_step Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Poti sa pui ce coada vrei, numai sa o fixezi bine, sa fie rectificata, si sa fie destul de groasa sa nu vibreze.Daca tu ai pensete, si ai scula cu con morse, R2, iso, poti sa le strunjesti la grosimea cea mai mare a pensetelor tale, le tragi o rectificare, si iti faci treaba. Link to comment
goguboeru Posted May 9, 2012 Author Share Posted May 9, 2012 Io am doar o gaura de dimensiunea con morse 2 si nici o scula sau portscula ,pensete sau altceva :cry: .Deaia intreb sa stiu ce cumpar din targ Duminica.Multumesc oricum de raspuns. Link to comment
goguboeru Posted May 9, 2012 Author Share Posted May 9, 2012 Scula asta este pe con MK2 ? Link to comment
radu cnc Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Nu sunt bune pentru dumneavoastra caci sunt MK3.Cam asa arata un adaptor MK2 pentru freze cu cozi cilindrice, in aceasta scula se introduc pensete care asigura frezele in timpul lucrului.Scula MK2 se introduce in coloana masinii care este obligatoriu gaurita pe toata lungimea spre a se introduce un surub lung cred M10 care intra in capatul conului MK2 asigurand-ul sa nu pice din coloana masinii atunci cand apar solicitari laterale pe freza in momentul frezarii.De obicei la masinile de gaurit conul are un antrenor care intra intr-o frezare si este asigurat conul in vederea rotirii in coloana masinii si solicitarile sunt doar axiale si nu exista pericolul caderii conuluil din coloana masinii de gaurit.Frezele nu se folosesc de regula prinse in mandrina caci vor avea bataie pronuntata, exista riscul destrangerii mandrinei si deteriorarea ei iar alt aspect pentru care nu se folosesc prinse in mandrina este faptul ca rezulta o lungime mare a subansamblului con-mandrina-freza si acest ansamblu se va deforma elastic la frezare si va vibra puternic si suprafata va iesi cu o rugozitate f. mare.Sculele se monteaza cat mai din scurt si stranse puternic.Pentru frezele disc de toate formele care au si canal de pana se pot realiza dornuri in regie proprie si discurile vor intra pe cotele care le au , asigurate cu pana si stranse cu piulite plate dar si normale in functie de cum se doreste.Pentru adaptarea unei masini de gaurit in freza cea mai mare problema de rezolvat este micsorarea jocului coloanei masinii in corpul turnat al masinii de gaurit.Coloanele la masinile de gaurit de duzina sunt lucrate cu jocuri foarte mari care m-au deranjat pe mine chiar si la gaurit sa nu mai vorbim la frezare care va fi scopul urmarit de domnia voastra.Atasez poze cum am realizat eu scoaterea jocului de la coloana masinii de gaurit, se cresteaza si se strange cu suruburi cu pas fin ca sa se poata ajusta precis jocul coloanei in corpul de fonta al masinii.Pentru alte intrebari cel putin eu va voi raspunde cu placere si nu ma deranjeaza faptul ca sunte-ti la inceput, itrebati intotdeauna decat sa munciti degeaba.Cu stima,Radu. Link to comment
goguboeru Posted May 9, 2012 Author Share Posted May 9, 2012 Am inteles ce spuneti Dvs. Legat de jocuri: masina este inca in cutia de carton.Am strungul demontat pe masa si astept sa-l termin si deabia dupa aceea o sa pun masina pe masa de "operatie" sa pot verifica jocurile. Stiu ca dispozitivul a carui poza am atasat-o este MK3 ,ma gandeam ca exista si varianta MK2. Ma ingrijoreaza ce spuneti despre acel surub ce traverseaza axul pentru ca la mine nu exista aceasta strapungere... O sa creez un topic cu subiectul :masina de gaurit transformata in freza ? cu un semn de intrebare pt ca urmeaza sa aflu daca se poate face. Dvs. in capul masini ca sa montati o freza montati mai intai un dispozitiv ca acela din poza pusa de mine? In capul masinii aveti con MK? sau e cilindru ? Link to comment
radu cnc Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Eu nu folosesc freze in masina de gaurit ca am achizitionat o freza si nu se mai merita investitia sa frezez cu masina de gaurit cu coloana dar am facut modificarile necesare pe care constructorul nu pune accent deoarece sunt produse ieftine si daca le-ar fabrica ca lumea preturile ar fi muuult mai mari.La masina pe care o detin si am prezentat-o in poza pe care am achizitionat-o noua cu vreo sase ani in urma cu 400RON iar acum este pe la 600...700RON are gaura pe toata lungimea coloanei si are con MK2.Mai am in vedere modificari la masina mea de gaurit cu coloana ca sa ajunga cat de cat la performantele si comfortul unei masini profesionale. Link to comment
goguboeru Posted May 10, 2012 Author Share Posted May 10, 2012 Imi cer scuze ,am formulat gresit intrebarea : " Dvs. in capul (masinii) FREZEI ca sa montati o freza montati mai intai un dispozitiv ca acela din poza pusa de mine? In capul (masinii)FREZEI aveti con MK? sau e cilindru ? Link to comment
alin 105 Posted May 10, 2012 Share Posted May 10, 2012 ...Atasez poze cum am realizat eu scoaterea jocului de la coloana masinii de gaurit, se cresteaza si se strange cu suruburi cu pas fin ca sa se poata ajusta precis jocul coloanei in corpul de fonta al masinii.... Buna ziua, Am o masina de gaurit cu coloana care prezinta acel joc deranjant intra coloana si corpul de fonta...vreau sa fac aceasi reparatie ca dvs....Nu inteleg insa ce rol au cele patru suruburi de pe fata frontala a corpului (cele zincate alb, ca sa fiu mai exact) Link to comment
radu cnc Posted May 10, 2012 Share Posted May 10, 2012 Pt. goguboeru, la freza pe care o detin model FUS25, in coloana masinii de frezat se afla un con (la absolut toate modelele de masini de frezat in coloana masinilor se afla un model de con) iar conul din coloana de lucru este ISO40 sau SK40 cu filet pentru asigurarea conurilor S20x2 (este un filet special folosit la masini unelte si anume este filet dinte de fierastrau cu un flanc al filetullui drept in sensul de strangare si celalalt flanc al filetului este inclinat la 60 grade pe sensul de destrangere).In functie de ce scula se prinde in coloana masinii de frezat se introduc pensete directe SK40, pensete in conuri portpensete (la ceea ce ati facut domnia voastra referire in acea poza postata mai sus), dornuri pentru prindere freze disc sau freze cilindro-frontale, conuri Sk40 care la randul lor in interior au conuri MK1...MK4 si acestea varianta cu antrenor sau surub de asigurare, conuri portmandrina si altele.Pt. alin 105, suruburile au alt rol si anume vor prinde o placa de OL groasa de 6mm pe care va veni prins un model profesional de opritor in vederea gauririi la o anumita adancime a pieselor si pastrarea repetabilitatii adancimii de gaurire.In momentul in care am sa realizez modificarea am sa o exemplific prin poze.Asa arata dispozitivul masinii dupa care m-am inspirat, nu prea este usor de inteles ce vreau dar daca sunt doritori am sa fac poze mai elocvente. Link to comment
goguboeru Posted May 10, 2012 Author Share Posted May 10, 2012 Nu va suparati ca insist, asa arata conul care este in axul masinii Dvs. ?Exista si port-pensete care merg si in con MK2 asa cum este adaptorul meu ? Link to comment
radu cnc Posted May 10, 2012 Share Posted May 10, 2012 Cautati pe ebay.de dupa acest numar:Artikelnummer: 300701147910 ;130316823699 ;350560805310 ;300701147939 ;140577796096 ;350560181711...Introduceti aceste coduri in sectiunea cautare si o sa va lamuriti de ceea ce ati avea nevoie pentru coloana cu con MK2.Mai jos poze mai vechi cu sculele care le accepta freza mea FUS25. Link to comment
goguboeru Posted May 11, 2012 Author Share Posted May 11, 2012 Am vazut toate sculele de mai sus. Avand in vedere ca nu am absolut nici o freza ,de nici un model, ar trebui sa cumpar mai intai un set din acesta sau echivalent ? Link to comment
radu cnc Posted May 11, 2012 Share Posted May 11, 2012 Ce ati postat in poza va trebuie neaparat pentru freze deget cu coada cilindrica iar scula portfreze trebuie neaparat fixata cu surub M10 in coloana masinii. Link to comment
goguboeru Posted May 11, 2012 Author Share Posted May 11, 2012 Pai...nu se vede ca ar avea gaura de surub in coada Io tot incerc ,poate -poate oi scapa de dat gaura longitudinala in axul masinii :cry: .Nici nu stiu cine ar putea sa o faca... Link to comment
Recommended Posts