Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa solara


Guest I_robot

Recommended Posts

Guest I_robot

am cumparat niste lampi solare de gradina (din alea ieftine la 5-6RON), au functionat cateva zile (nopti) OK iar acum abia daca LED-ul mai lumineaza.Intrebare: oare acumulatorul s-a stricat pentru ca e de calitate proasta sau modul in care a fost incarcat de celulele fotovoltaice l-a bulit?m-am gandit sa schimb acumulatorii dar mi-e teama sa nu se strice si aia. ar trebui stabilizata tensiunea sau ceva de genul asta?!p.s. acumulatorul are 1.2 V, este legat direct la celulele fotovoltaice.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest I_robot
Lampile solare de gradina au panoul fotovoltaic bazat pe celule amorfe, nici macar pe siliciu policristalin, astea amorfe imbatranesc rapid, in plus au si randament dezastruos, circa 1-2%.

e adevarat ca 5-6 RON nu-i vreo suma, dar si sa functioneze 3-4 zile nu mi se pare normal. s-ar putea sa ai dreptate, problema poate fi la celule, nu la acumulator.

 

Eu am vreo cinci bucati de 4 ani si lumineaza ca la inceput.cred ca ar trebui ziua sa aiba mai multa lumina.Eu le tin afara iarna vara in permanenta.Cred ca depinde de cine sunt fabricate.

m-am gandit sa cumpar mai scumpe dar am observat ca partea electronica e cam aceeasi, diferenta de pret e data de marimea si calitatea suportului. poate-mi spui si mie ce model ai tu - intr-un fel in care sa nu faci reclama, bineinteles :)

 

poate că doar s-au umplut de praf suprafețele active ale celulelor... dă și tu o cârpă, și vezi dacă nu se îmbunătățesc lucrurile...

din pacate nici n-a apuct sa se aseze praful pe ele. :confuz1

 

 

oricum, astept sugestii de la cei care au mai folosit astfel de 'prostioare' - ca in definitiv sunt doar niste jucarele.

Link to comment

Exista firme, nu le fac reclama, ce vand cioburi (scrap) de celule solare mari si adevarate. Au si ei accidente in fabrica. Din acestea se pot face panouri mari si foarte ieftine, cu aceleasi calitati ca cele de fabrica. La cerere se vand si accesoriile necesare conectarii acestor cioburi. Se poate cauta cu Google "broken solar cells, solar cell scrap", etc. Sper ca informatia sa fie utila.Mult succes!

Link to comment
Guest andreimihai3

Panourile solare de care vorbesti, ca si unele chargere solare pentru telefon, BBS-uri (battery boost system) permit incarcarea accu in zeci, sute de ore. Cred ca ai un element de maxim 1200mAh folosit ca sursa pentru joule thief, si care initial era incarcat binisor. Verifica curentul de incarcare cand celula sta in soare intens.

Link to comment

oricum, astept sugestii de la cei care au mai folosit astfel de 'prostioare' - ca in definitiv sunt doar niste jucarele.

Decit sa astepti sa-ti spuna cineva unde e problema mai bine verifici. Teoretic poate fi oriunde problema dar daca nu verifici nu ai de unde sa sti. Dind cu presupusul e primul pas, urmeaza al doilea adica verificarea a ceea ce presupui. Oricum si colegii nu pot decit sa ghiceasca, daca cineva a mai avut probleme cu asa ceva nu inseamna ca si la tine e exact aceeasi problema. Verificarea clarifica.
Link to comment
Guest I_robot

"Decit sa astepti sa-ti spuna cineva unde e problema mai bine verifici. Teoretic poate fi oriunde problema dar daca nu verifici nu ai de unde sa sti. Dind cu presupusul e primul pas, urmeaza al doilea adica verificarea a ceea ce presupui. Oricum si colegii nu pot decit sa ghiceasca, daca cineva a mai avut probleme cu asa ceva nu inseamna ca si la tine e exact aceeasi problema. Verificarea clarifica."am verificat... rezultatul... dezamagitor: celula da prea putin curent pentru incarcarea acumulatorului care si el e de proasta calitate.ceea ce nu prea ma pricep e modul optim de incarcare a unui acumulator: stiu ca sunt niste limite - ceva de genul: tensiunea de incarcare trebuie sa fie 10% peste tensiunea nominala a acumulatorului si sursa sa fie suficient de puternica sa asigure curentul cerut de acumulator. (daca cineva stie aceste amanunte sa ma lamureasca si pe mine pls.)

Link to comment

Ma mira faptul ca mai multe exemplare s-au comportat identic: au functionat cateva zile si apoi s-au defectat. As fi dat vina pe acumulatoarele foarte vechi, ar de ce au mers totusi normal cateva zile?

 

Mai da niste detalii:

- ai un instrument de masura pentru tensiuni si curenti?

- lampa are un singur acumulator? scrie ceva pe el?

- se aprinde automat noaptea (comandat de o fotorezistenta) sau o aprinzi cu un intrerupator?

- niste poze sau o schema ca sa vedem circuitul electric. Seamana cumva cu schema data in topicul:

viewtopic.php?f=51&t=111411

 

Trebuie localizat defectul prin masuratori, lamurindu-ne daca:

- celulele dau curent cand sunt expuse la soare

- acumulatorul este in stare buna (se incarca)

- circuitul de ridicare a tensiunii (de la 1,2V la 3V pentru led) este bun

- led-ul functioneaza normal sau este deteriorat

 

Niste discutii pe tema asta:

http://forums.parallax.com/showthread.p ... does-it-do

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines