Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator Scott


Guest

Recommended Posts

Dupa cum zice si titlul este vorba de transformatorul Scott care a fost initial folosit pentru a obtine doua alimentari monofazate dintr-o retea trifazata.Are doua iesiri monofazate separate si defazate intre ele la 90grade.Daca la intrare se aplica o tensiune monfazata pe cele doua intrari(una trebuie defazata la 90grade)se zice ca la iesire ar rezulta un sistem trifazat;0grade,120grade si 240grade defazaj.A folosit cineva un astfel de transformator ca s-a alimenteze un motor trifazic din reteaua monofazata cu pastrarea puterii motorului?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ca sa alimentezi un motor trifazat ai nevoie de 3 faze monofazice, teoretic.Apoi, acele 3 faze monofazice trebuie sa fie defazate "perfect" la 120* (simetric), teoretic.Ca sa construiesti un astfel de transformator ar iesi un "mastodon" , practic.Tolele trebuie dispuse la unghi de 120*, teoretic si practic.In final obtii un randament "f. prost" in urma transformarii unei tensiuni monofazice intr-o tensiune trifazica, in plus Enel are pret mai bun la alimentare in trifazat.In cazul trafo Scott defazajul intrarilor monofazate se face prin inversarea unei singure din bobine (din cele 2 mofaz),inceput-sfarsit.Judeca si tu daca se merita !!! :scarpin

post-22358-139829427564_thumb.jpg

post-22358-139829427571_thumb.png

Link to comment

Asezarea tolelor dupa cum apare in prezentarea ta, eu nu am vazut-o in practica...nu cred ca in varianta propusa sa obtii trei tensiuni defazate la 120 grade!Dar mai astept(am) pareri.Din ce am gasit pe net despre tr. Scott(deci nu am facut practic)principiul este altul;nu sunt tocmai lamurit cum functioneaza un astfel de transformator.Am inteles ca sunt doua miezuri distincte.Unul din ele este cu priza mediana iar al doilea se "inteapa"in mediana primului si se obtine a treia faza.Cel cu mediana are un raport de transformare de 1/1 deci intra 220vca si la iesire da 2x110vca;al doilea are alimentare tot la 220vca,defazata cu 90grade fata de primul si are o tensine secundara de 194vca.Cam asa am inteles eu ca ar trebui bobinate transformatoarele,in privinta tensiunilor.

Link to comment

Nu ai vazut astfel de trafo in practica pentru ca nu ai lucrat cu trafo-trifazate.Apoi, trafo-Scott sunt folosite in aplicatii speciale, nicidecum in alimentari continue de motoare trifazate de mare putere.Daca ai merge la o centrala nucleara (nu dau nume) si ai studia circuitele electrice de back-up ai vedea cum in caz de avarie curent-electric intra in functiune bateriile/acumulatori 48V care alimenteaza invertoare monofazice. Acestea invertoare "ataca" un bloc de defazaj 0-120-240 perfect simetric, iar pe iesire trafo-trifazat se obtine tensiune trifazata pentru alimentare sisteme de urgenta (de securitate) pana la pornirea generatorului diesel-electric (porneste in max. 3 min.).O schema este foarte simplu de obtinut, dar sa cunosti fenomenul si apoi sa-l pui in practica nu-i chiar asa de ushor cum pare.Defajazul in cazul trafo-Scott se face electronic.Caz similar cu trafo-Scott se mai foloseste in alimentatoare in comutatie (gen servere - dar acestea lucreaza in regim de curenti si tensiuni mici, iar defazajul de obtine numai electronic (cu C.I. si tranzistoare de putere).Daca nu esti lamurit, asteapta si alte pareri........dar sa fie reale.

Link to comment

Tocmai ca am lucrat cu tr. trifazate de puteri relativ mari;de la 20Kv la 660v/900A pe faza;dar nu am intalnit un astfel de miez.Eu zic ca defazarea ce ai intalnit-o acolo se facea cu electronica de putere dedicata...in fine am deschis topicul ca sa ma lamuresc daca cineva a experimentat PRACTIC asa ceva.Un astfel de sistem(de exemplu) se foloseste la tractiunea electrica pe calea ferata pentru echilibrarea sistemului energetic.Eu vroiam sa folosesc un astfel de tr. invers!

Link to comment

Din curiozitate, personal la ce iti foloseste un trafo-Scott? Ce ai vrea sa alimentezi?

Cum iti spuneam, la Enel pretul pe curent trifazat este mult mai ieftin decat curentul monofazat. Mai bine iti faci racord direct de curent trifazat si obtii 3 faze monofazice simetrice la un pret f. bun. Eu unu nu-i vad utilitatea pe langa casa omului.

 

UPS Systems in Industrial Applications:

http://www.solidstatecontrolsinc.com/te ... trial.html

post-22358-139829427575_thumb.gif

Link to comment

Vroiam sa aflu practic cum se comporta o astfel combinatie;mai exact daca un astfel de transformator chiar face defazajul cerut de un motor trifazic sau doar se apropie mult de ceea ce ar trebui.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines