Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa va faceti filtre pentru boxe (tutorial)


Guest Vasile

Recommended Posts

Nu multi au incercat sa-si faca filtre si au fost dezamagiti de rezultate (si eu am fost de multe ori)

In link-ul astagasiti toate uneltele pentru calcularea atat a bobinelor cat si a filtrelor.

 

Bobinele

Sarma de pe bobine ar trebui sa o puneti destul de groasa pentru a nu avea pierderi mari in filtre (de obicei filtrele au o pierdere de putere de 10%)daca bobinele au o rezistenta ridicata. Rezistenta ridicata a bobinelor introduc si distorsiuni.

 

Rezistentele

Rezistentele e MUSAI sa fie cu Pelicula metalica si de putere suficient de mare (5-10W) pentru a nu se arde. Rezistentele bobinate introduc distorsiuni pentru ca au inpedanta proprie destul de mare.

 

Condensatoarele

Condensatoarele ar trebui sa fie MKT pentru aplicatii pretentioase, merg si condensatoarele electrolitice bipolare pentru cine nu dispune de fonduri necesare :). In nici un caz sa nu puneti condensatoare electrolitice polarizate. Tensiunea condensatoarelor trebuie aleasa in functie de puterea incintei, pentru puteri pama la 100W tensiunea de lucru al condensatoarelor ar trebui aleasa de cel putin 60V.

 

Va urma... :wink:

Link to comment
  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

...un tip a facut o bobina pentru filtru de bass(de ordin I ) si a pus si material feros in ea pentru a-i creste inductanta...se poate...si daca nu e recomandat, de ce ? Ce tip de filtre recomandati (de ordinul I sau II)... pentru o boxa pe 3 cai ? Vic(just me)

Link to comment

Mezul magnetic intra in saturatie si atunci distorsioneaza dar sunt ferite speciale care pot sa faca fata la asa ceva.Ordinul filtrelor este discutabil pentru ca se tine seama si de difuzoare (asa am auzit :P ) cand se proiecteaza o incinta.

Link to comment

Interesant. Parca am vazut pagina de unde sint pozele astea. Cred ca tot un link din cele pe care le-ai pus tu p-akolo...Si totusi... cred ca daca o sa ma apuc sa fac asa ceva o sa fac teste cu osciloscopu' pe filtru si un final forjat bine ca sa vad nivelul la care ajung la saturatzie... Ma gindeam io ca trebuie sa nu fie tor sau cu intrefier prea apropiat. :roll:

Link to comment
Guest silviusana

cu osiloscopul s epoate vedea frecventa de taiere? a filtruluisau ce mai pot folosi sa vizualizez ce am facut la un filtu am invetes ca vobuloscopul ii bun la asa ceva

Link to comment
  • 2 weeks later...

NOROC!Poate cineva sa-mi spuna si mie pe unde gasesc cond nepolarizate de valori mai mari(peste 1micro si pana la 100micro) si cam ce preturi ar putea sa aiba? Cam aceeasi problema o am si cu sarma de bobinat: nu stiu unde sa gasesc in Bucuresti...Multam...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines