Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare sunet LINUX


Guest

Recommended Posts

Am nevoie de ajutor ca să aflu de ce nu merge sunetul.În cazul de faţă este vorba de un Debian în configuraţie minimă, cu interfaţă grafică LXDE, instalat pe o maşină virtuală sub VirtualBox, care la rândul ei e instalată sub Windows XP.Hardware există două plăci de sunet, una care vine cu placa de bază dar e dezactivată din BIOS şi o a doua placă de sunet care este un Audigy de la Creative, înfiptă într-un conector PCI.As vrea să scot sunetul prin placa Audigy, nu cea onboard. În Windows merge sunetul, sub LINUX nu merge. Nu ştiu dacă am instalat sau nu tot ce trebuie.Vă rog luaţi-o de la zero şi daţi-mi instrucţiuni pas cu pas, ca la copii cretini.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am scris, VirtualBox.Mi-ar fi de ajutor nişte instrucţiuni pas cu pas pentru LINUX, bănuiala mea e că maşina virtuală merge fără probleme.

post-7295-139829425623_thumb.png

Link to comment

întâi intră în consola linuxului și dă ”lspci”, și vezi dacă apare placa.dacă nu apare... foarte posibil ca virtual box să n-o știe, și să ”nu-i dea drumul” pe pci.dacă apare, verifică dacă ai driverele plăcii puse.și dacă nu le ai, caută în repourile debian, sigur există...e cam aiurea cu mașinile virtuale, pentru ele nu emulează și nici nu suportă orice hardware.dacă ai un hardware mai ciudat... Forța fie cu tine!!! :nas:P.S. eu înclin să cred că dacă ai instala debianul pe o partiție și ai face dual boot, ți-ar merge fără reproș.

Link to comment

lucrurile sunt nitel mai simple ..

 

O masina virtuala "virtualizeaza" hardware-ul, sau altfel spus il emuleaza. Indiferent de ce hardware are calculatorul gazda , masina virtuala va expune intotdeauna acelasi hardware predefinit sistemului de operare care ruleaza in mediul virtual.

 

In cazul virtualbox, sunetul este emulat ca una din cele trei placi de sunet:

Intel HD Audio, Intel ICH AC'97 device and SoundBlaster 16 cards

(sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/VirtualBox ... ualization )

 

Pentru ca am si eu VirtualBoxul instalat, l-am pornit sa vad ce placa de sunet foloseste implicit. La mine e setat pe ICH AC97 . Probabil la fel e si la tine.

 

Ai doua variante:

1. In virtual box mergi la Settings->Audio si alegi Sound Blaster 16 pentru care cam orice sistem de operare are driverele preinstalate

2. Instalezi driverul audio pt ICH AC97 pentru debian. In acest caz driverul de care ai nevoie e Realtek AC'97 . Link: http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... Down=false

Link to comment

Am dat lspci dar placa de sunet Audigy nu apare, virtualizarea se face cum a scris radhoo.

 

Setările default din VirtualBox le-am lăsat neschimbate.

Host Driver: Windows DirectSound

Controller: ICH AC97

 

Motivul pentru care nu se auzea era foarte simplu.

Volumul general şi canalele din mixer vin setate implicit pe MUTE şi date la minim.

 

Nu ştiam asta iar interfaţa grafică LXDE este minimalistă, vine doar cu un player, LXMusic. Player-ul are un singur reglaj de volum care este de fapt canalul PCM din mixer, nu este volumul general. Alte controale grafice pentru mixer nu am găsit. În mod text sau din linie de comandă nu ştiu să accesez mixerul.

 

Ca să pot umbla la mixer am instalat alsamixergui, am dat volum şi unmute la canalul PCM şi la volumul general şi asta a fost tot.

Mulţumesc pentru lămuriri, m-au ajutat să înţeleg ce se întâmpla.

Link to comment

Când am instalat am ales imaginea .iso cea mai mică, "debian-6.0.4-i386-businesscard.iso", şi am debifat TOT. Pe urmă am instalat manual doar pachetele

apt-get install lxde xorg

apt-get install xserver-xorg-video-all

apt-get install aptitude

apt-get install synapticşi

apt-get install alsamixergui

Dacă deschid un terminal şi dau "mixer" zice

rogeorge@debian1:~$ mixerbash: mixer: command not found
Ori se cheamă altfel, ori am instalat eu prea puţine. Am încercat şi ca root, şi mixer, şi amixer, şi alsamixer, la fel.

Nu ştiu cu cine vorbeşte "alsamixergui", credeam că e doar o interfăţă grafică ce trimite comenzi către un mixer în mod linie de comandă, dar se pare că e mai complicată de atăt (sau nu ştiu eu cum se cheamă mixerul cu care vorbeşte "alsamixergui").

Link to comment

Când aveam instalat doar alsamixergui, deşi puteam să umblu la mixer, nu salva setările. De câte ori porneam Linux-ul trebuia să butonez iar mixerul. Enervant. Între timp am instalat pachetul alsa-utils care, printre altele, conţine amixer şi alsamixer. De cănd am pus alsa-utils, setările se păstrează la restart.

 

Acum merge bine.

 

Am văzut la Debian în repository şi un pachet numit mixer.app dar nu l-am mai instalat.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines