Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa A cu 300B


Alexandru Savin

Recommended Posts

Salutare!M-ar interesa sa construiesc un amplificator cu lampi, dupa cum spune titlul.Problema mea e ca nu am prea mult timp liber si as vrea sa-mi recomandati un kit pe care sa-l cumpar de undeva, la un pret cat mai mic , bineinteles.Sau in ultimul caz, sa il construiesc eu dar sa am unde sa-mi fac trafurile, sa comand tuburile etc.Astept raspunsuri / intrebari!O zi buna,A.

Link to comment
  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply
http://www.ampdesign.de/SE-12-300.htm

 

Pareri? Schema este asemanatoare cu cea publicata de revista Sound Practices autor Josep Esmilla si firma Audio Note. De altfel este o schema foarte vehiculata pe net. Diferetza este ca nici unul dintre cei mentzionatzi mai sus nu folosesc reactzia globala ci doar cea locala. ..Nici eu... Afara cu ea...Mentzionez ca in acest caz reactzia DA BINE PE OSCILOSCOP si se pare OK. SONIC NU. Montajul cu 300B este ff sensibil la calitatea rezistentzei si condensatorului din catod ...greu de gasit...afara cu ele ... costruitzi o sursa simpla separata reglabila 60-80V pentru negativare. Tensiunea de 5V ptr. filamente , am construit un circuit simplu redresor urmat de un Pi filter CRC cu 2x10.000uF si e OK. Prieteni mei au folsit integratul LT1084 sau LT1085 nu mai stiu exact ... la vremea respectiva mi-sa parut prea scumpe si cum ori ce improvizatzie se pare ca ramine definitiva... poate odata daca vor fi bani. Tensiunea anodica musai redresata cu tub 5U4G Sylvania sau RCA urmat de PI filter CLC cu condensatori MKP folositzi in circuitele de pornire a electromotoarelor sint relativ ieftini. Aceste condensatoare se incarca si se descarca fff rapid si rezulta un sunet fff precis. O valoare prea mare a lor pune stres prea mare pe tubul redresor asa ca 47uF sint suficientzi. Stiu ca uni vor sari in sus punind semnul egalitatzi intre un curent redresat cu diode semiconductoare si curent redresat cu tub ... teoretic da SONIC NU. Eu folosesc tubul redresor GZ37 un tub bine cotat de audiofili dar sunetul obtzinut e pina la buric sunetului generat de tubul 5U4G. Valoare rezistentzelor din schema nu am verificat prin calcul dar nu mi se par OK. cel putzin Rk de la tubul 300B este unul prea mic. Daca sintetzi hotarit sa-l construitzi va pot dona 2buc 6H8 si un tub redresor 5U3C cu soclu cu tot tuburi ce sint echivalente cu 6sn7 si 5U4g teoretic SONIC NU. Salutari si succesuri.

Link to comment

Salutari!Da, la partea de alimentare ma gandeam si eu la un tub redresor.Chestia cu reactia, parca as lasa-o si daca nu mi place o scot... sincer, n-am ascultat prea multe amp-uri cu tuburi si sunt curios. :jytuiyu Chestia cu boxele..... nu dati in mine :speriat , am niste AIWA de la un radiocasetofon care s-au auzit intotdeauna foarte frumos, probabil in timp o sa trec pe ceva mai profi.Multumesc tuturor de ajutor!A.

Link to comment

Daca , dupa cum spuneati, tot sunteti incepator, doriti "un kit pe care sa-l cumpar de undeva, la un pret cat mai mic " iar boxele ce le aveti nu sunt cele mai stralucite pt un SE 300B, eu zic sa va ganditi la inceput la altceva, ceva mai raspandit, ce a fost realizat de mai multi useri cu rezultate sigure si la care nu este necesar un reglaj minutios.Daca trafurile oricum le comandati eu v-as recomanda un PP cu EL84, 6P3C sau sa fie si mai ieftin chiar PCL86 (10-12W veti avea si cu astea).

 

La 300B -ca sa puteti scoate in evidenta calitatile tubului, va trebuiesc niste boxe cu SPL ridicat, conzi si rezistente scumpe. In consecinta, trebuie sa schimbati intregul lant audio, ca altfel mare diferente nu veti auzi.

Stiu din propria mea experienta, caci eu la auditii zilnice folosesc niste boxe Yamaha-bas reflex pe 2 cai. Dupa realizarea unui SE cu numai 6F3P auditia era mai placuta pe niste difuri de http://www.radiomuseum.org/r/fernm_leip_l2503.html decat pe Yamaha. Si acestea sunt doar niste difuri "amarate" din Tv-ul Telecolor, dar e o diferenta enorma intre cele 2 auditii. Sunet mai clar, mai cald mai placut. Si nu in ultimul rand, am obtinut ceva mai fain la un pret "redus" , costurile fiind pe la 100-120Ron in total. Dar pt un inceput e bun si asta.

Dar hotararea si banii sunt a D-voastra.

Link to comment

Stiu difuzoarele alea :aplauze am avut si eu mai demuuult si le-am stricat. Foarte fain se auzeau.

Mai e o chestie, timpul nu prea imi permite sa ma ocup foarte mult si de acest hobby, de aceea vroiam direct sa sar la ceva foarte bun, nu am timp sa experimentez prea multe scheme :cry:

Astept o oferta de preturi de tuburi si traf-uri si daca sare de bugetul pe care il am in cap nu cred ca mai fac cu 300b, am mai gasit ceva intre timp care pare mai ieftin, si banuiesc ca se aude OK.

 

http://www.analogmetric.com/goods.php?id=2377

 

 

O seara buna,

A.

Link to comment

Stiu din propria mea experienta, caci eu la auditii zilnice folosesc niste boxe Yamaha-bas reflex pe 2 cai. Dupa realizarea unui SE cu numai 6F3P auditia era mai placuta pe niste difuri de http://www.radiomuseum.org/r/fernm_leip_l2503.html decat pe Yamaha. Si acestea sunt doar niste difuri "amarate" din Tv-ul Telecolor, dar e o diferenta enorma intre cele 2 auditii. Sunet mai clar, mai cald mai placut. Si nu in ultimul rand, am obtinut ceva mai fain la un pret "redus" , costurile fiind pe la 100-120Ron in total.

Asta dovedeste inca o data ca nu e nevoie neaparat de solutii ultrascumpe pentru face ceva bun.
Link to comment

Cred ca ar fi mai indreptatit sa ne spui exact ce buget ai in cap si catre ce se indreapta atentia.... kituri sau amplifuri gata facute sau ... o constructie de la zero. La fel si alte detalii cu trafo de firma, DIY sau mai stiu eu ce.Altfel o sa plecam de la 300b si ajungem la el84.Baietii au indrebat de incinte, si eu intreb de..... sursa de semnal?

Link to comment

Fara transport de calitate , DAC , incinte adevarate si cabluri pe masura nu cred ca poti remarca diferente remarcabile intre EL34 si 300B .Iti mai trebuie si muzica de calitate , inregistrata corespunzator , evident si un studio de auditii tratat fonic.........dar si echilibru psihosomatic .Esti sigur ca mai vrei amplificator SE cu 300B ?

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines