Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor reglare amplituner si potentiometru


Recommended Posts

Amplituner Marantz SR930 , am vreo 3 probleme la el1. L-am lasat 5 ore incontinuu sa mearga cu difuzoare de 12 ohmi inseriate si finalii sunt reci ,iar prefinalii se incalzesc putin, iar cei de pe partea dreapta un pic mai mult.Daca ma puteti ajuta in reglarea amplificatorului, am trecut si finalii in poza si variabilii. Vreau sa il reglez pentru ca am masurat tensiunea BE pe finali si am partea stanga 233 mV iar partea dreapta 570m V, am incercat sa le aduc la 500 mV, dar cel din stanga nu urca mai sus de 450mV, iar cel de dreapta l-am coborat la 519mV.Dar mai am variabili in total 8 buc., si vreau sa stiu ce e necar sa reglez, m-ar interesa daca se poate regla si ledurile vumetrului, daca apas butonul mute nu se opreste detot mai se aude incet,etc.2.Legat de ledurile vumetrului nu fac la fel, parca unele nu merg, se pot regla din variabil sau dupa reglarea corecta a curentului de mers in gol isi revin, am observat ca daca il las fara boxe conectat si cresc putin volumul se aprind bine primele 2 leduri pe ambele canale dar dupa ce maresc o iau razna, cand conectez difuzoarele la volum mic se aprind primele 2 leduri doar pe un canal si dupa ce maresc volumul si pe celalalt dar neegal. 3.Potentiometrul de volum nu e original ,iar acela era legat in 2 locuri care ducea spre butonul On Off loudnes, dar la mine nu.

post-53408-139829422143_thumb.jpg

post-53408-139829422158_thumb.jpg

post-53408-139829422176_thumb.jpg

post-53408-139829422195_thumb.jpg

post-53408-139829422212_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1. Schema nu o găsesc, dar ca ideie, vezi cu ce rez se combină semireglabilii şi modifică un pic valoarea. Important e să descoperi unde e poziţionat semireglabilul, între b-e la trz superdiodă, sau între c-b.Nu ai treabă decît cu primii 3 semireglabili listaţi de tine în primele poze, ceilalţi sînt ptr partea de radio, nu confunda mutul audio cu mutul ptr radio (pragul de deschidere semnal stereo ptr MF).Mutul audio nu trebuie să taie tot semnalul, de obicei se foloseşte o atenuare de -20dB.2. Habar n-am de unde se reglează vu-metrul, dar fiind o sculă veche, probabil suferă şi de oxidări de contacte, cuple, etc.3. Neavînd prizele ptr corecţia fiziologică (loudness), aceasta nu va mai funcţiona, nu e ceva grav. Laşi în aer fostele borne. Sau poţi face o modificare ca la Technics, depinde şi de valoarea puţometrului.

Link to comment

Potentiometru de care am eu nevoie se mai fabrica, sau pot cumpara de undeva, nici nu stiu ce sa caut, cum ii zice exact la fel si de vumetru.E suficient daca reglez UBE a finalilor la 500 - 550mV , sau mai trebuie sa fac si altceva.Legat de vumetru, nici nu se poate desface, am vrut sa ajung la leduri sa vad daca sunt arse, dar nu am cum.Ce ar putea fi ars, ca nu functioneaza identic pe ambele canale, sa fie din cauza ca nu e reglat amplificatorul.

Link to comment

Am gasit o schema care are finalii mei si sper sa fie la fel.Cum am spus partea stanga a amplificatorului nu se incalzeste decat foarte putin am UBE 340 mV oricat invart de variabil, practic nu se intampla nimic, desii l-am masurat si e okPartea dreapta se incalzeste si pot regla la cat trebuie, acum am lasat la 520mV.Am pus in chenar rezistenta aceea si va rog sa imi spuneti la ce valoare sa o modific, banuiesc ca trebuie micsorata ca sa creasca curentul, sper sa nu gresesc, sau unde sa mai fac masuratori legat de schema postata.

post-53408-139829422582_thumb.jpg

Link to comment

Schema aia de sus este a amplificatorului sau crezi ca este? :nas: Nu poti sa iei o schema la intimplare si sa zici ''ca s-ar putea sa fie schema aplifului''

Daca vrei sa il repari ori ii gasesti schema lui ori scoti placa cu etajul final si ii desenezi tu schema pe o hartie ca sa o intelegi mai bine si sa o poti depana (asta cu scosu schemei e o treaba mai complicata)

In lipsa schemei trebuie sa verifici babeste, verifica tranzistorii din etajul afectat, ii scoti din cablaj si ii masori apoi rezistentele sa nu fie vreuna devalorizata, vezi daca ai si diode, le verifici

Link to comment

Nu aceasta este schema, dar dl. zal spunea sa caut rezistenta care se combina cu semireglabilii si sa-i modific valoarea. Eu am cautat o schema si am insemnat rezistenta dar nu stiam cum trebuie sa o modific , mai mare sau mai mica, si daca acolo ar trebui sa fie pozitionata, oricum schema cam seamana.

Link to comment

Seamana ... dar nu rasare...Pierzi vremea si ai sansa de a strica mai rau acel aparat ! :ras:Vezi ca nu toate elucibratiile internetului iti sunt folositoare , se pare ca in cazul tau este exact invers .Fii mai rezervat la primirea unor sfaturi " prietenoase si dezinteresate " de la sfatuitorii de " bine " in majoritatea cazurilor este catastrofal !Dar numai asa capeti experienta de viata , ca electronica nu poti invata...

Link to comment

alex26, nu prea cred că aia e schema ta, dar ca ideie, strict referitor la schema superdiodei în care semireglabilul e poziţionat între b-e la trz , trebuie mărită puţin rez dintre b-c, ptr a se deschide mai puţin trz superdiodă şi a avea o polarizare mai mare pe trz prefinali/finali.

Dacă semireglabilul şi rez sînt inversate, se micşorează acea rez, iar dacă semireglabilul mai are o rez în serie cu el se modifică doar aceea tot în funcţie de poziţia din schemă. Cu atenţie nu se întîmplă nimic rău. Identifică întîi schema corectă, deseneaz-o pe hîrtie dacă poţi.

Ar trebui verificate şi celelalte piese din etajul final suspect, începînd de la etajul pilot spre ieşire, inclusiv valorile rez din emitoarele trz piloţi şi rez din emitoarele trz prefinali.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Am identificat capetele si cursorul .Daca masor unul din cei 2 pini ramasi cu un capat indica 44,5 k ohmi, iar cu cel de-al doilea capat indica 48 k ohmi , daca masor fata de cursor si rotesc potentiometrul in partea stanga arata 44,5 k ohmi, la jumate arata 0 iar spre dreapta 48 k ohmi.In concluzie pot monta potentiometrul, in locul celui prezentat la poza 2 , iar cei 2 pini ramasi sa duca spre butonul de loudness, si chiar sa functoneze?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines