Guest kobra287 Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Trebuie sa fac pt licenta un laser care sa graveze pe lemn sau metal.Am gasit o dioda laser la 40 A si alimentare max 3V http://ro.farnell.com/osram/splpl90/las ... dp/1226448 . Eu vreau sa o alimentez la aceeasi tensiune dar la un amperaj mai mic, deci va scoate o putere mai mica. Va merge? Si ce circuit trb sa ii fac pt ca sa fac variabila intensitatea luminoasa?Eu ma gandesc k ii trb un driver cv,nu? Link to comment
worker Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 nu va merge. incearca sa gasesti un alt emitator laser.iti trebuie ceva cu carcasa metalica pus pe un radiator serios Link to comment
Guest kobra287 Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Adica trebuie sa iau o dioda laser mai mica si sa o alimentez exact la parametrii spusi in datasheet-ul ei? Link to comment
Guest kobra287 Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 cu o dioda de dvd-rw pot grava sau are putere mica? Link to comment
joeoancea Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Dioda aia nu cred ca arata ca in poza, la 3V si 40 A ar trebui sa cada pe ea 120W... La cum arata nu cred ca tine chiar daca e in impulsuri. CA idee poti alimenta dioda la curent mai mic, oricum tre sa ii faci ceva sa ii limitezi(setezi ) curentul, Problema e ca nu cred ca vei putea grava ceva cu ea... Ma batea si pe mine gandul intr-o vreme sa fac ceva pe laser dar din ce am citit fara CO2 nu prea merge...dar nu sunt sigur de asta. Ai putea inncerca sa alimentezi una de dvd-rw sa vezi daca arde. Si mai e ceva, e posibil sa iti trebuiasca si lentila sa o focalizezi. NU VREAU SUB NICI O FORMA SA TE DESCURAJEZ!!! Dar cred ca ar trebuii sa aflii mia multe detalii despre dioda asta inainte sa arunci banii pe ea. Apropos, pare in spectru invizibil, la 905 nm. Link to comment
Spitfire Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Pentru gravare sunt ideali laserii in domeniul infrarosului indepartat, peste 10-12 microni lungime de unda. Costurile sunt prohibitive pt. un amator! Iar la lungimi mai mici de unda(mai ales in spectrul vizibil) riscurile utilizarii acestor laseri sunt mari, o secunda de neatentie poate aduce pierderea vederii... Link to comment
Guest kobra287 Posted April 21, 2012 Share Posted April 21, 2012 Mie nu imi trb o gravare profesionala. Mai mult pe lemn as vr sa fac cv. Imi trebuie decat sa innegreasca lemnul nu altceva.Cum sa fac o schema posibila? Link to comment
Guest Danco Posted April 21, 2012 Share Posted April 21, 2012 Mie nu imi trb o gravare profesionala. Mai mult pe lemn as vr sa fac cv. Imi trebuie decat sa innegreasca lemnul nu altceva.Cum sa fac o schema posibila?nu cred ca poti pune problema in felul asta...ca sa faci gravura iti trebuie mai intai o masina CNC. Laserul poti sa-l asociezi cu capul de frezare sau cu orice cap terminal care transpune informatia digitala in obiect final. Practic tu trebuie sa ai (sau DIY) o masina CNC dupa care trebuie sa-i adaptezi un terminal laser. Acest terminal trebuie sa aiba o lentila de focalizare (cam in modul in care se joaca copiii cu lupa cand e soare afara... ), un sistem de racire si unul de ventilare (exhaustor). Laserul poti sa-l comanzi in impulsuri. Cam atat am aflat si eu din ce am gasit pe NET. Eu personal vreau sa-mi fac un CNC cu laser, dar nu cu dioda ci cu CO2, care este aproximativ 100 $ (Link). Putere 40W. Problema este cu lentila si sistemul de racire. Link to comment
Ticu Posted April 21, 2012 Share Posted April 21, 2012 Am gasit o dioda laser la 40 A si alimentare max 3VIn primul rand o observatie: tensiunea de 3V este tensiunea inversa maxima suportata, nu tensiunea de lucru. In foaia de catalog este un grafic care indica o tensiune directa de aprox. 4V la curentul de 30A, adica un consum electric de 120 Watt. Puterea optica (radianta) data in catalog este doar 25W.Atentie insa: dioda functioneaza in impulsuri scurte si nu continuu. Regimul de lucru standard este dat in pag. 3 a foii (vezi atas) La pulsuri de 100 ns repetate de 1000 ori pe secunda rezulta o putere medie de 0,0001x25 = 0,0025W cu care nu arzi nimic.Dioda este buna pentru masuratori optice, comunicatii etc. dar pentru prelucrarea materialelor trebuie altceva. Link to comment
Guest kobra287 Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Mie nu imi trb o gravare profesionala. Mai mult pe lemn as vr sa fac cv. Imi trebuie decat sa innegreasca lemnul nu altceva.Cum sa fac o schema posibila?nu cred ca poti pune problema in felul asta...ca sa faci gravura iti trebuie mai intai o masina CNC. Laserul poti sa-l asociezi cu capul de frezare sau cu orice cap terminal care transpune informatia digitala in obiect final. Practic tu trebuie sa ai (sau DIY) o masina CNC dupa care trebuie sa-i adaptezi un terminal laser. Acest terminal trebuie sa aiba o lentila de focalizare (cam in modul in care se joaca copiii cu lupa cand e soare afara... ), un sistem de racire si unul de ventilare (exhaustor). Laserul poti sa-l comanzi in impulsuri. Cam atat am aflat si eu din ce am gasit pe NET. Eu personal vreau sa-mi fac un CNC cu laser, dar nu cu dioda ci cu CO2, care este aproximativ 100 $ (Link). Putere 40W. Problema este cu lentila si sistemul de racire.Am masina CNC,motoarele pas cu pas care se pun pe fiecare axa,driverul pt controlul motoarelor,imi ma trebuie acest laser care nu stiu cum sa il fac. Nu stiu ce dioda imi trebuie, ce circuit imi trebuie pt ea. Cu asta as vrea sa ma ajutati Link to comment
Guest kobra287 Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Am gasit o dioda laser la 40 A si alimentare max 3VIn primul rand o observatie: tensiunea de 3V este tensiunea inversa maxima suportata, nu tensiunea de lucru. In foaia de catalog este un grafic care indica o tensiune directa de aprox. 4V la curentul de 30A, adica un consum electric de 120 Watt. Puterea optica (radianta) data in catalog este doar 25W.Atentie insa: dioda functioneaza in impulsuri scurte si nu continuu. Regimul de lucru standard este dat in pag. 3 a foii (vezi atas) La pulsuri de 100 ns repetate de 1000 ori pe secunda rezulta o putere medie de 0,0001x25 = 0,0025W cu care nu arzi nimic.Dioda este buna pentru masuratori optice, comunicatii etc. dar pentru prelucrarea materialelor trebuie altceva.Multumesc pt sfat. Nu am fost atent la detaliul acesta Link to comment
joeoancea Posted April 23, 2012 Share Posted April 23, 2012 dioda e mai greu de gasit, eu unul nu cred ca exista dioda laser cu care poti grava, pana si ceva urme pe lemn. nu cred ca te ajuta daca gasesti o dioda pe care tre sa o tii 2-3 secunde intr-un punct ca sa iti innegreasca lemnul. Ar dura o vesnicie pana ai grava ceva , si o sa te rupa aia la diploma cu randamentul masinii. Daca gasesti vro dioda care sa mearga, ca si circuitistica iar e discutabil. Daca vrei sa mearga la putere constanta nu prea ai nevoie de nimic, doar de o sursa de alimentare de 3-3.3V si vro 38A(ex pentru aia care ai gasit-o tu daca ar merge in regim continuu si nu in impulsuri) si o alimentezi direct. Daca curentul debitat de sursa e mai mare si vrei sa o faci reglabila ca si putere, atunci iti va trebui o sursa de curent reglabila. Se poate face cu un amplif operational, un N-mos de curent mare(cca 60-80A) si o rezistenta de valoare mica, dar de putere mare (ex 0.1 ohmi 160W pt 40 A, sau ceva mai jos , sa cauti o rezistenta shunt de valoare mica. Mai mult ca sigur gasesti ceva pe aici pe forum sau pe net). Daca vrei sa o comanzi in impulsuri, de asemenea iti va trebui un N-mos de putere mare si RDSon mic, pe care il legi in serie cu dioda si pe care il comanzi in PWM ori cu un NE555(gasesti schema si formulele de calcul pt frecventa in datasheet si nu e f greu sa ii dai de cap) fie cu altceva(de ex mach3 poate comanda turatia frezei cu pwm, poti folosi semnalul ala).Partea de electronica sa comanzi dioda sa o aprinzi nu e asa de grea, se vor gasii solutii, dar tre sa gasesti dioda care se mearga, si mai e problema cu focalizarea. Daca CNC-ul tau are si axa z , poti focaliza intr-un singur punct (ex la 1cm de lentila) si cobori axa z in functie de innaltimea materialului astfel incat tot timpul vei avea focalizat fasciculul pe material (in conditii ideale,ex material perfect drept, etc).Deci marea problema e sa gasesti doda si o metoda sa o focalizezi. Restul, in principiu se rezolva pentru ceva DIY .laserul cu CO2 din postul de mai devreme e chiar ieftin, eu nu m-am mai uitat la preturi de ceva vreme, dar atunci erau cca 4-500Euro unele chinezesti cu durata de viata destul de mica, si alea din state cateva mii de euro. Link to comment
joeoancea Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 nu pot sa mai editez postul anterior asa ca postez din nou... Cauta pe CNCzone, e un alt forum din afara. Am vazut ca au o sectiune speciala cu lasecuttere, poate gasesti ceva pe acolo. Pe youtube am vazut cateva filme cu unii care taie/graveasza cu dioda de 1W. Link to comment
puriu Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 Dioda laser de mai sus este din categoria celor sub 5 mW, ca cele folosite la pointerele cu raza verde. Pretul este supraevaluat de cel putin 10 ori. Nu poate fi racita deoarece are capsula nemetalica. Produce un spot divergent de sectiune eliptica ce trebuie transformat intr-unul convergent cu un mic obiectiv foto sau cu o lentila asferica. Dispozitivul poate desena (nu grava) pe lemn cu doua conditii: lemnul sa nu fie alb ci de nuanta cat mai inchisa (nuc) si suprafata lemnului sa fie in prealabil pensulata cu solutie concentrata de azotat de sodiu si uscata. Pentru a obtine impulsuri de 30 A si 100 ns e necesar un tranzistor de putere foarte rapid (timpii de crestere si descrestere de 10 ns). Sursa de alimentare trebuie sa aiba o baterie de condensatoare bune care sa alimenteze tranzistorul pe durata impulsului. Alimentarea cu curent continuu mic nu e eficienta deoarece nu apare efectul laser. Link to comment
crispus Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 Pentru gravat cred ca ar merge diodele de la Coherent. Au pana la 80W, sunt unele chiar cu racire pe apa (daca am inteles bine)... Doar ca preturile sunt foarte mari.EbqJnS1AgPI Link to comment
Recommended Posts