Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

statie cu probleme de masina

Guest raid

Recommended Posts

am o statie si de ceva vreme merge pe distante mai scurte decat inainte . dc e careva din cj si se ocupa de calibrare sau o poate face de 10w ma gandesc ca ea are acum 4 . ms .

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• yo9hrb

4

Top Posters In This Topic

De regula problemele apar de la cablul de antena. Mai precis in locul unde e prins in usa.Marirea puterii la 10W nu te ajuta.

Se poate inlocui cablul ? De unde si de care sa iau ? Ms sau cum sa il caut unul care sa fie ok . Intradevar tot timpul sta prins de usa nu prea o iau sa o bag inauntru

Iti trebuie cablu de 50 ohmi, RG58U de ex. (este ieftin si se gaseste la orice magazin de electronice). Daca nu poti recupera mufa originala, se gasesc si mufe. Trebuie vazut cum ai acces la antena sa-l dezlipesti pe cel vechi si sa-l lipesti pe cel nou. Oricum, nu-l innadi.

Este cablu coaxial. Eu il folosesc si in 144 MHz, deci merge. De lungime... pune-l si tu cat ala vechi.P.S. Nu mai cita mesajul anterior. Exista buton de "RASPUNDE" in partea stanga- jos.

Intrebam pt ca cel original e scurt, imi ajunge din bord pana pe plafon fara ocolisuri sau sa il ascund . Ma gandeam ca pot ssa jonglez cu 1 m macar dar ma gandesc ca dc e calibrat asa , asa trebuie sa ramana . Ms

Ba vezi ca poate fi bai, uneori. Mai exact: Cand antena propriu-zisa e ok, are 50 de ohmi la borne si statia e ok, adica are iesirea tot pe 50 de ohmi, cablul coaxial poate fi teoretic oricat de lung sau de scurt (ma rog, in limitele bunului simt, ca la 100m va avea oricum pierderi). De multre ori insa nu se intampla asa, mai ales in cb, unde antenele ieftine din majoritatea magazinalor rar au 50 ohmi la frecventa de rezonanta. In plus, statiile "cu 3 piese si-o tabla de conserve" rareori au filtrele de iesire corect reglate pe 50 de ohmi. Asa ca de cele mai multe ori antena se "calibreaza" (acordeaza) pe un complex de impedante (cablu+antena+statie) si nu pe 50 de ohmi. In aceasta situatie, schimband lungimea firului, se schimba drastic impedanta sistemului. Deci sfatul meu este sa nu schimbi lungimea firului. Parca 4m era la antenele de cb...Succes!

am rezolvat problema am luat o antena sirio t3 cred ca e de aia mai mica si groasa cu baza magnetica acum merge perfect . cred ca e ok antena cel putin asa ziceau multi 220 lei .