Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?


Guest costyslob

Recommended Posts

Guest costyslob

Ca si in titlu ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?

 

1 Puterea magnetica in intrefier,

2 Grosimea sarmei,

3 Ambele variante de mai sus dupa un anumit calcul

4 .....

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest costyslob

Ca si in titlu ce determina puterea RMS a difuzoarelor ?

 

1 Puterea magnetica in intrefier,

2 Grosimea sarmei,

3 Ambele variante de mai sus dupa un anumit calcul

4 .....

Link to comment

1 Puterea magnetica in intrefier,

aici nu stiu la ce te referi, detaliaza poate nu stiu eu ceva.

 

Conteaza foarte mult si sistemul de racire (sasiu aluminiu, profile de radiator pe sasiu, gauri de ventilatie in sasiu si magnet, dust-cap ce permite trecerea aerului, etc) acestea influenteaza foarte mult puterea pe care o poate "duce" difuzorul.

Constructia bobinei si materialul din care e facuta aceasta iar conteaza. Difuzoarele de bass se pot arde si daca pui un FTS care sa taie prea sus semnalul si astfel membrana are cursa mica si nu circula aerul.

 

Oricum nu se poate calcula exact, difuzoarele au o capacitate de supraincarcare destul de mare, adica daca depasesti puterea cu 10-20% de multe ori nu se intampla nimic (acum depinde si de regimul in care e folosit) deci e destul de relativa notiunea de putere, cel mai bine spui si standardul dupa care se masoara ca altfel nu are valoare notiunea de putere.

 

Poti aproxima ochiometric puterea (asta dupa ce ai vazut multe difuzoare).

 

Totusi la ce tip de difuzoare te intereseaza chetiile astea? pro sau home ?

 

PS:Eventual apelezi la donpetru sa-ti dea si parametrii Thiele-Small dupa culoarea sasiului :nebunrau: totusi vad ca esti inregistrat mai recent si nu cred ca-l stii.

Link to comment
Guest costyslob

Multumesc de raspuns.

 

1 Puterea magnetica in intrefier,

aici nu stiu la ce te referi, detaliaza poate nu stiu eu ceva.
O cautare pe google imagini cu cuvantul intrefier va de suficiente rezultate sa va dati seama.

 

Posted Image

Link to comment

Ma refeream la putere magnetica nu la intrefier :rade: multumesc totusi pentru poza, desi nu era necesar. Eu nu intelegeam la ce fenomen va referiti.

 

Nu am auzit de termenul putere magnetica, poate ati vrut sa spuneti densitate de flux magnetic.

 

Forta circuitului electro-magnetic al difuzorului este data de obicei prin parametru BL, acesta reprezinta produsul dintre intensitatea campului magnetic in intrefier si lungimea conductorului din intrefier. BL influenteaza senzitivitatea si nu puterea.

Link to comment

salutare ! ma scuzati ca ma bag asa si eu ca musca in lapte dar vreau sa zic ca eu rebobinez difuzoare si vreau sa spun ca un difuzor ca sa aiba putere conteaza mult magnetul pt ca el ajuta bobina sa impinga , bineinteles si sarma conteaza calitatea ei grosimea si mai ales intrefierul sa fie locasul cat mai mic pt un camp magnetic mai mare,eu am avut un difuzor la rebobinat si avea un magnet ditamai dar intrefierul era larg si cand dadeam in el se incalzea,deci in concluzie sa fie spirele cat mai aproape de peretii intrefierului si intrefierul ingust astfel sa nu se incalzeasca,de ce credeti voi ca dif chinezesti se incalzesc la putere mica? pt ca au magnet prost incarcat si intrefier larg .multumesc paste fericit

Link to comment

Contează mai ales calitatea şi fineţea execuţiei întrefierului, ptr că el concentrează ''puterea'' magnetului, altfel e pierdere de materiale. La fel de mult contează realizarea bobinei, centrarea cursei pe întrefier. Sînt multe detalii.

Link to comment

Inelul de cupru are rolul de controla impedanta difuzorului (care variaza destul de mult) in acelasi timp se reduc distorsiunile si se obtine un control mai bun al cursei membranei.Inelul de cupru este de fapt ca un secundar in scurt la un transformator, iar bobina difuzorului este infasurarea primara. Astfel avand acel secundar in scurt se reduce impedanta infasurarii primarului, de aici vine controlul impedantei.

Link to comment
  • 1 month later...

Puterea difuzoarelor are mai multe valori limita. Prima si cea mai importanta este puterea maxima ce poate fi aplicata fara ca distorsiunile acustice sa depaseasca o valoare impusa. Aici intervin lungimea intrefierului, lungimea bobinei, cursa centrajului, simetria montajului, rigiditatea carcasei, calitatea membranei si altele. A doua, mult mai mare, este puterea maxima ce poate fi aplicata fara ca difuzorul sa-si piarda integritatea prin arderea bobinei, ruperea membranei sau desprinderea unor repere la functionare continua. Unele caracteristici constructive cum ar fi dimensiunule intrefierului, inductia magnetica in intrefier, forma si dimensiunile membranei, influenteaza randamentul acustic, deci puterea acustica a difuzorului si mai putin puterea maxima absorbita.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines