Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate imbunatati stabilitatea quartului ?

Guest Marus_Rockeru

Recommended Posts

Guest Marus_Rockeru

Am o frecventa de 180 Mhz (dreptunghiular) generata de un oscilator cu quart (d-ala la cutiutza) de 30 Mhz si multiplicata cu x6.

Vreau ca frecventa asta sa fie foarte stabila. Cu toate ca e quart ... tot se cam misca frecventa.

Se poate face ceva ? Vreun montaj ajutator ... vreo corectie ceva ?

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• pisoiu

2

• cirip

1

• andreidinsv

1

Top Posters In This Topic

Cu toate ca e quart ... tot se cam misca frecventa

Cum ai masurat si cum ai constatat ca se misca frecventa? Are variatii lente sau rapide? Cu cat fuge frecventa si pe ce interval de timp, aproximativ?Cirip

Esti sigur ca fuge frecventa oscilatorului si nu frecventa referintei aparatului de masura cu care ai facut determinarea? Ce instrument ai folosit?/pisoiu

Guest Marus_Rockeru

E vorba despre un DDS (AD9851). Are oscilatorul ala de 30 Mhz si multiplicatoul cu x6 activat, adica merge la 180Mhz ceasu. Eu ii dau sa scoata 30.000.000 Hz si in 15 min scade cu 90 HzDDS-ul fiind DDS :smt003 ... scoate frecventza fixa ,dar ea e in functie de referinta de 180 Mhz care daca se misca , se misca si frecventa pe care o genereazaFrecventa am masurat-o cu un ..... Frecventmetru :smt003 si ... cam aveti dreptate ... s-ar putea sa fie de vina si quartul folosit la el. Fuge si el un pic ... fuge si dds-u ...si eu fug dupa ei cu ... :axe:

.....Frecventa am masurat-o cu un ..... Frecventmetru :smt003 si ... cam aveti dreptate ... s-ar putea sa fie de vina si quartul folosit la el. Fuge si el un pic ... fuge si dds-u ...si eu fug dupa ei cu ... :axe:

Putea fi osciloscop, analizor de spectru....nu aveam de unde sa stiu. Ce model de frecventmetru? Daca frecventmetrul nu are ca si referinta un oscilator termostatat, si daca nu e calibrat, nu cred ca te poti baza pe el la nivelul de precizie de care ai nevoie. Eu am un analizor de spectru cu care fac masurari de frecventa, si nici ala nu e prea precis, din cauza referintei interne care nu e termostatata. Noroc ca folosesc referinta de la un analizor de retea vectorial, care e calibrat in laborator metrologic, si are referinta termostatata de 10MHz.Revenind la problema ta, singura metoda e sa construiesti o incinta termostatata pentru oscilator, sau sa achizitionezi un astfel de oscilator gata facut. Insa daca nu ai posibilitatea de ajustare fina a frecventei de iesire a oscilatorului, tot ce vei obtine e o imbunatatire a stabilitatii, nu si o precizie mai buna./pisoiu