Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de bobinat in model fagure


viopa

Postări Recomandate

Nu am avut comentarii asupra acuratetii executiei . E remarcabila . Eu personal m - as fi mandrit cu ea ... si cu " masinaria " . Doar denumirea mi se pare oarecum incorecta ... Am sa caut ceva informatii ... nu stiu daca mai am inductante " fagure " . Am avut ... acum zeci de ani ... vreo 40 ... cand ma " luptam " cu radioreceptoarele construite in regie proprie , gasisem si o metoda de executie a ambelor modele . Nu personal , era intr - o carte pe care nu mi - o amintesc exact ... sigur o am in biblioteca . Erau niste desene desfasurate , o hartie cu " semnele " unde se infigeau ceva bolduri , pentru a trece conductorul printre ele ... executie integral " manuala " .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bobinajul pare mai degraba " universal " ... decat " fagure " !

Gresit, bobinajul este in stil honeycomb sau Basket-weave adica fagure (de miere) sau legatura de cos (de baschet)   -  in cazul bobinelor definesc acelasi stil de infasurare.

Se refera atat la bobinele "plane" cat si la cele cilindrice, ideea e modul de bobinare Intretesut (asa se spunea mai demult) spre deosebire de cel "paralel"

Link spre comentariu

Nu inteleg unde e greseala . Ai ceva documentatie ? ... sau vorbim discutii ? ... vezi link - ul de pe Elforum , daca nu ti - e prea greu sa - l citesti . Cred ca  nu scapi de obsesia de a ma contrazice ... din pacate esuezi lamentabil , ca pana acum . Apropo , bobinele " fund de cos " sant total diferite . In fine ... poate cineva intelege ceva din " rasolul " pe care l - ai postat : Eu nu ... 

 

P .S . " Daca e vorba de cea din atasament,atunci e vorba doar de pasul reglat la masina,in rest ar fi cam aceeasi treaba...numai ca modelul asta nu se mai foloseste de mult."

 

         Nu merge prin schimbarea pasului , d - le Doru3160 . E alta masina ... ca idee , ambele modele nu se mai folosesc de mult . Cea pe care eu o denumesc " fagure " e mult mai performanta . Are capacitatea proprie reziduala mult mai mica , dar e si mult mai complicat de realizat . Am vazut pe vremuri o asemenea masina de bobinat ... pentru " faguri " , industriala . Era o " uzina " mecanica  in miniatura ... mult peste ce ar realiza cel mai bun amator . In fine ... parerea mea .

Editat de gauss
Link spre comentariu

   Din amintiri(poate gresesc) acest procedeu de realizare a bobinelor era descris in lucrarea Construiti un televizor,de regretatul Georde Dan Oprescu aparuta in Colectia Cristal..........daca mai are cineva aceasta carte poate verifica;era o carte foarte educativa.

Am eu carte la care faci referire. Cu proxima ocazie, cind ma duc acasa la Bistrita, o sa-mi aduc restul de carti de electonica,pe care am considerat ca nu e imperios necesar sa le aduc cu mine.

Link spre comentariu

Nu vreau sa stric topicul , eu am referiri din lucrari tehnice care atesta ce am postat . Vad ca si alti useri au aceeasi parere . Daca vrei sa provoci controverse ... poate - ti raspund alti participanti la discutie . Eu ti - am acordat ( deja ) prea mult timp si importanta , ti - am mai spus si in alte topicuri . Apropo ... mai fa economie de " i " - uri ... e criza !

 

asta cum o fii mai mult plana "

 

P . S . - rog moderatorul sa analizeze postarile ... ale mele se pot sterge fara probleme daca sant off - topic sau incalca regulamentul .

Editat de gauss
Link spre comentariu

"Cea pe care eu o denumesc " fagure " e mult mai performanta . Are capacitatea proprie reziduala mult mai mica"

 

Bun, nu pentru mine, ci pentru cititorii forumului, cu cat e mai mica, capacitatea unei inductante bobinata fagure fata de una normal sau fata de una universal, in valori absolute pF si relative in procente (vorbim de o bobina radio pt UM nu de sateliti & stuff)? altfel vorbim discutii si iar ne intoarcem la intrebarea ce inseamna "mult".

 

PS. ai editat intre timp postul cu documentatia, (un copy paste de aiurea gasit pe forum)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări