Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
dulamaa9

cine se pricepe la monitoare ?

Recommended Posts

salut? vreau sa vorbesc si eu cu cineva care are ceva experienta in domeniul asta vreau si eu niste sfaturi. astept reply referitor la itrebare.multumesc, adrian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest freshair

Sunt de parere ca intrebarile trebue postate aici pe forum ca sa auzi cat mai multe pareri. La unele intrebari poti gasi raspunsuri in discutiile anterioare :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

si eu sunt de aceeasi parere. dar am intrebat asta sa stiu si eu cu cine am de-aface. am mai intrebat si alta data si ajunsesem la un moment dat sa deviem rau de la subiect.uite in amre problema ar fi : cum sa pot calibra si eu niste monitoare.si a doua : cu doua monitoare hp am probleme-unul are imaginea mai rosiatica si am niste pete pe el(de culoarea galbena si marimea lasata de un deget aratator - banuiesc ca nu e demagnnetizat...unde pot sa umblu? si al doilea am niste linii orizontale si echidistante in partea de sus si de jos a ecranului (cam 4/5). cam astea sunt problemele.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mister_rf

Al doilea tub este trinitron?... :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

cum pot sa aflu daca e tub trinitron? ambele sunt monitoare hp de 15".sper sa nu zic vreo prostie, odata ;a un curs de radio-tv(acum cam 4 ani ) ne-a zis un prof ca exsita trei tipuri de tuburi(in functie de masca lor), printre care si trinitron si ne-a cerut sa ne documentam in leg cu asta. daca tin bine minte doar sony are trinitron...daca am batutu campii ma scuzati si rusine mie..deci se poate identifica ce fel de tub e?merci, adrian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest mister_rf

Nu se intelege clar cat de mari sunt dungile orizontale observate de tine...

Cateva explicatii despre trinitron si problema dungilor orizontale subtiri la acest tip de tub.

 

Componenta principala a monitorului este tubul catodic (CRT = Cathode Ray Tube). Acesta genereaza imaginea prin bombardarea cu electroni a unui strat de luminofori. Deoarece ochiul uman este sensibil la culorile rosu ®, verde (G) si albastru (B), toate culorile pot fi obtinute prin combinarea acestor culori primare. Imaginea color pe un monitor CRT se obtine prin combinarea a trei imagini : R, G, B. Exista doua tehnologii principale pentru tuburile CRT : tuburile cu masca si cele cu grila de apertura (Trinitron sau FD Trinitron, tehnologii dezvoltate de Sony). Tuburile cu masca au in spatele stratului de luminofori o masca metalica perforata in dreptul fiecarui pixel, pentru a lasa fasciculul de electroni sa bombardeze stratul de luminofori. Aceata tehnologie are dezavantajul ca masca opreste un mare numar de electroni, impiedicand obtinerea uneii luminozitati mari. Absorbind electronii, masca se incalzeste si poate duce la deformarea imaginii, erori de convergenta, etc. La inceput, tuburile CRT erau foarte curbate, dar in prezent majoritatea monitoarelor sunt dotate cu tuburi FST, Flatter Squarer Tube.

Posted Image

 

Posted Image

 

Tuburile Trinitron sau Flat Display Trinitron au masca construita dintr-o grila metalica foarte subtire, verticala, asa cum se poate vedea in imagine. Avantajul acestei tehnologii este luminozitatea mai buna, deoarece mai multi electroni lovesc stratul de luminofori. Acest lucru permite folosirea unei sticle mai inchise, obtinandu-se un contrast ridicat. Dezavantajul este instabilitatea mecanica a firelor verticale care pot intra in vibratie, rezultand o imagine necorespunzatoare. Acest neajuns a fost eliminat prin introducerea a doua fire de sustinere pe verticala (la monitoarele de 15? este numai unul singur). Aceastea duc la aparitia unor dungi orizontale foarte subtiri, mai inchise la culoare, care se pot observa numai pe un fond foarte luminos. Tehnologia Trinitron a afost introdusa in 1968 de Sony, iar in 1999 Sony a lansat tehnologia FD Trinitron, care aduce cu sine in primul rand avantajul unei imagini perfect plate, dar si o imbunatatire a contrastului, rezolutiei, o reducere substantiala a reflexiei luminii ambientale pe ecranul monitorului.

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok. dungile se observa inca de la inceput(cand imi apare ecranul de login in win xo) nu pe un contrast anume. sunt cam 5/6 linii in partea de sus si toto cam atatea in partea de jos...onitoarele nu au nici unul ecranul plat.si imi deformeaza si imaginea...e putin trapezoidala, cu lateralele concave. sper ca am fost mai explicit de data asta.aaa doua dungi de genul aratate in ultima figura( doua foarte subtiri si vizibile pe contrast puternic imi apar pe un samsung 99nf cu ecran plat de 19". se poate face ceva in cazul asta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pentru cele doua dungi de la trinitron nu poti face nimic asa este construit tubul dupa cum ti-a explicat foarte clar Mister_rf. in legatura cu faptul ca imaginea este trapezoidala si cu reglajul de EW aiurea, asta se regleaza din reglajele din butoane si daca nu poti sa scoti o imagine perfecta din reglajele din butoane atunci probabil ca trebuie sa intrii in service mod si de acolo poate ca ai sa reusesti sa corectezi geometria imaginii

Share this post


Link to post
Share on other sites

inca mai astept raspunsuri...de preferinta nu de geul "nu se poate face nimic" :)....chiar asa tamp nu cred ca sunt incat sa nu fac si eu niste reglaje la monitor. aici am apelat in ultima instanta....cum se intra in modul service? am inteles ca si la unele tv-uri mai noi se poatea accesa un mod service...asa se poate si la monitoare? daca da cum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Adrian dungile acelea albe pot sa provina din cauza faptului ca nu se face stingerea pe cadre corespunzator incearca sa schimbi condensatorii din jurul circuitului de baleiaj vertical iar la cel cu imaginea rosiatica nu esti destul de explicit poate fi din puritatea culorilor sau mai poate fi pur si simplu in alb prea mult rosu si atunci trebuie sa reglezi nivelele de culoare din reglajele din monitor unele monitoare au semireglabile 3 pentru cistig si 3 pentru punctele statice .Altele insa nu au semireglabile si se regleaza din softul intern intrind in service mod dar fiecare monitor functie de producator are alt mod de a intra in sevice mod unele nu au modalitatea de a intra in service dar acelea necesita un jtag un fel de interfata hard care se conecteaza in monitor si cu un soft se poate interveni pentru reglaje bineinteles cu ajutorul unui calculator aici din nou nu este ceva universal cum am vrea noi si fiecare producator are alt fel de interfata si alte softuri .Conectarea in monitor se face de obicei pe o magistrala I2C sau cu Rx -Tx ca sa se poata comunica cu memoria sa citesti din ea sau sa scrii in ea memoria fiind EEPROM adica se poate scrie! electric sau sterge electric spre deosebire de EPROM care se sterge cu raze ultraviolete in legatura cu monitorul cu pata cit un deget nu prea mai ai ce sa ii faci eventual sa incerci sa o scoti cu magnet pus prin tatonari in spatele tubului dar sansa sa il pacalesti este minima si nu prea este o rezolvare pentru ca atunci cind intra demagnetizarea in functiune iti demagnetizeaza si magnetul pe care il pui tu si acesta isi modifica intensitatea si se modifica si efectul asupra corectiei pe care ai facut-o ca sa dispara pata .Acolo unde este o pata asa de mica este deformata masca perforata si nu mai ai ce sa faci"merci de raspunsuri...poate ma ajuti si pe mine sa descopar cum se intra in mod service la uneel tipuri de monitoare(la cele care nu trebuie conectate prin jtag la pc).paste fericit tututor si numai bine, adrian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

la multe monitoare se poate intra in service mod astfel ,apesi tasta meniu si pornesti monitorul cu ea apasata sau apesi doua taste deodata si pornesti monitorul cu ele asa .vezi si tu incearca prin combinatii de genul acesta si la unele o sa reusesti Concret ar trebui sa fac un tabel cu diferite modele de monitoare pt ca la fiecare producator are alta modalitate de accesare a meniului de service

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vasya_cl

Sunt nou pe aici, si sper ca am scris unde trebuie! Am un mnitor de 17" de la nu stiu ce firma si mi-a crapat traful de linii. As vrea sa stiu daca pot sa il inlocuiesc da la un alt monitor de 17" cu eventualele modificari! multumesc! :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vasya_cl

Sunt nou pe aici, si sper ca am scris unde trebuie! Am un mnitor de 17" de la nu stiu ce firma si mi-a crapat traful de linii. As vrea sa stiu daca pot sa il inlocuiesc da la un alt monitor de 17" cu eventualele modificari! multumesc! :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vasya_cl

ma ajutati si pe mine? se poate inlocui traful de linii de la monitor de 17" cu traful de la alt monitor de 17" sau de 15" bineinteles cu rconfigurarea pinilor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut vasya. eu nu am schimbat niciodata asa ceva(nu stiu daca sunt cel mai in masura sa raspund la asa ceva ca si eu incerc sa aflu ca mai multe despre monitoare dar poate asa ii determin si pe altii sa-ti raspunda :) ).in mare ca orice piesa foarte impporntanta am vazut ca trebuie inlocuita cu una cam 90% asemanatoare(ma refer aici la tz de comutatie care pe langa tensiuni si curenti trebuie sa aiba si timpul de comutatie asemanator. cum traful de linii face parte din aceasta categorie, inainte sa-l schimbi cauta bine parametrii celui vechi si compara-i cu ai celui nou.eventual altii care stiu mai mlte(ii rog sa-ti raspunda)in rest pentru ceilalti care m0au mai ajutat si pe mine, am do probleme cu niste monitoare unul de 15" care atunci cand il pornesc nu-mi afiseaza imaginea(el primeste semnal ca daca scot mufa de la calc imi apare pe el "check signal") si al doilea e un sony trinitron (nu cu ecran plat) care incearca sa se aprinda, se aude un tiuit si apoi trece in power save mode(si cand are semnal de la palca video si cand nu e conectat la fel se comporta).pe unde as putea sa umblu sau sa verific ?multumesc si astept niste semnale ......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.