cosmin_cosmin_1 Posted April 13, 2006 Share Posted April 13, 2006 Vreau sa comand un mecanism oarecare prin unde radio, la distante relativ mici (20 metri ar fi de-ajuns), cu costuri cat mai mici.Emitatorul si receptorul contin microcontrollere, probabil Atmel.Acestea maresc pretul per ansamblu,dar sunt necesare din alt motiv, asadar daca tot sunt, vreau sa le folosesc si in partea de comunicatie.La partea de programare ma descurc, dar experienta mea cu undele radio se rezuma la realizarea mai multor mini emitatoare fm, dupa o schema din revista tehnium.Partea de telecomanda m-am gandit sa o fac folosind semnale de diferite frecvente ce vor fi transmise in aer de emitator, iar receptorul le va capta si in functie de frecventa semnalului, va executa un anumit lucru.Microcontrollerul va genera semnalul de o anumita frecventa. O prima problema ar fi: acest semnal este dreptunghiular. Se intampla ceva daca il voi transmite prin emitator asa cum e? Am si o schema ce transforma semnalul dreptunghiular in sinusoidal, dar acest semnal sinusoidal este tot in intervalul 0..5V, nu -2.5..2.5V.Este vreo diferenta daca as transmite semnalul dreptunghiular sau semnalul sinusoidal? Din punct de vedere al receptiei, calitatii semnalului transmis, influenta negativa asupra altor posturi de radio etc.Ar fi mai bine sa transform acest semnal sinusoidal in sinusoida si cu valori negative (-2.5..2.5V) desi nu stiu cum (daca s-ar putea sa-mi dati si o idee).Receptorul va fi ceva de genul aparatelor portabile de radio,dar as prefera sa-l construiesc de la 0. Ce ar fi mai recomandat? Un TDA7000 sau TDA7088 ? Imi puteti da un sfat?Dupa receptia semnalului, al doilea microcontroller (cel din receptor) va incerca sa-l decodifice. M-am gandit sa fac asa:- transform semnalul primit de la receptorul fm (sinusoidal probabil) in semnal dreptunghiular.- semnalul dreptunghiular va intra pe un pin in Atmel, si incerc sa-i determin frecventa, masurand de exemplu cat timp este pe "1" logic.De aici lucrurile ar fi simpleRugamintea mea ar fi,daca se poate, sa-mi dati niste sfaturi practice, daca este realizabil aceast mod de comunicatie, sfaturi privind acel semnal de transmis (sinusoidal sau dreptunghiular), un receptor usor de construit..Va multumesc Link to comment
cosmin_cosmin_1 Posted April 13, 2006 Author Share Posted April 13, 2006 sau desigur, o alta idee de emitator si receptor, de exemplu cu cristal (27Mhz ? ). Nu ma pricep la emitatoare sau receptoare, as vrea sa fac ceva fara prea multe batai de cap, care sa asigure o calitate acceptabila a transmisiei si receptiei. Am cautat emitatoare si receptoare pe 27Mhz de exemplu, m-am uitat si pe forum, dar nu dau de nimic care sa-mi fie de real ajutor. Ar fi si mai usor daca cineva mi-ar indica o schema deja testata, care sa mearga sigur Link to comment
yo9hrb Posted April 14, 2006 Share Posted April 14, 2006 Semnalul cred ca trebuie sa fie sinusoidal. La cel dreptunghiular te pasc enorm de multe armonici. Frecventa radio intr-adevar trebuie sa fie 27MHz (eventual uita-te pe site-ul IGCTI la planurile benzilor, acolo gasesti exact banda alocata pentru telecomenzi). Scheme se gasesc, aveam si eu o carte cu asa ceva, o caut si-ti dau de veste. Link to comment
cosmin_cosmin_1 Posted April 14, 2006 Author Share Posted April 14, 2006 legat de banda de emisie, acest proiect va fi prezentat la scoala, unde important e sa mearga in fata profesorilor ce am eu de demonstrat. un emitator de putere mica care isi face treaba nu cred ca ar deranja pe nimeni in acel moment, in orice banda ar emite. Link to comment
yo9hrb Posted April 14, 2006 Share Posted April 14, 2006 Mai putin de 10mW intr-adevar nu deranjeaza pe nimeni. Link to comment
Ovidanie Posted April 14, 2006 Share Posted April 14, 2006 Vezi ca exista seria RF PIC microcontrolere care 'stiu' sa comunice in RF.Undeva la 450 MHZ. Link to comment
Recommended Posts