Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

priza programabila (temporizatorul)


Guest bogdanserbanoiu

Recommended Posts

Guest bogdanserbanoiu

buna ziua,nu sunt electronist, dar am gasit acest forum si poate gasesc un raspuns la o problema legata de prizele programabile.m-ar interesa la ce tipuri de aparate poate fi folosita aceasta priza? daca las un aparat casnic cu comutatorul de curent pe pozitia pornit si il cuplez la priza programabila sa functioneze noaptea intre anumite ore care sunt riscurile de a arde (strica ) aparatul?astept un raspuns referitor la acest subiect;in instructiunile prizei programabile scrie ca nu se poate utiliza la radiatoarele cu suflanta sau alte aparate asemanatoare, dar nefiind electronist nu prea stiu care e diferenta?!multumesc anticipat

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest Darylrobo

Comutarea consumatorului se face prin releu la prizele programabile digitale. Deci nu ar trebui sa existe limitari in spectrul de utilizare, numai limitari de putere. Se pare ca prizele programabile mecanice sunt mai fiabile decat cele digitale.

Link to comment
Guest bogdanserbanoiu

multumesc pt raspuns,voi cumpara si o priza programabila mecanica, sunt mai ieftine, dar am inteles ca se poate seta doar un singur interval orar;am doar un umidificator de camera care are in componenta un mic fierbator un mic ventilator si niste senzori pe acolo; are doar 200W iar priza pe care am cumparat-o suporta pana la 3600W / 16 Aproblema e ca vreau sa-l programez pe timp de noapte si ma gandeam sa nu se intample ceva rau in timp ce dorm?!l-am testat punand butonul de pornire in pozitia "on" si apoi l-am bagat in priza normala, functioneaza normal, l-am oprit tot de la priza normala si nu s-a intamplat nimic; inca nu l-am testat la priza programabila

Link to comment

in instructiunile prizei programabile scrie ca nu se poate utiliza la radiatoarele cu suflanta sau alte aparate asemanatoare, dar nefiind electronist nu prea stiu care e diferenta?!

In afara de faptul ca instalatiile/aparatele mentionate sunt mari consumatoare,au si elemente in miscare,care conditioneaza bunul mers al aparatului.La o aeroterma de 1800W sa zicem,daca prin cuplare la retea din diverse motive nu porneste motorul ventilatorului(gripare,blocare accidentala cu obiecte cazute din exterior,intreruperea bobinajului,blocarea aspiratiei/refularii de aer,etc) exista riscul de incendiu prin supraincalzire(sarind peste toate alte elemente de siguranta,e posibil),ori la un calorifer de aceeasi putere nu se face referire,tocmai din acest motiv,nu are elemente in miscare,ori merge,ori nu.Se au in vedere scenariile cele mai nefavorabile,tocmai pt a preveni situatii periculoase si mai ales de a scapa de responsabilitati,prin translarea deciziei pe umerii utilizatorului,e un fel de a spune..."eu ti-am spus sa nu folosesti pt asa ceva,ca nu ai vrut sa asculti,e optiunea ta".Prizele comandate sunt in general dispozitive sigure,ceea ce se baga in ele...deja e alta poveste.
Link to comment
Guest bogdanserbanoiu

deci pot cupla si programa umidificatorul de camera? are 200W, 220-240V , 50Hz problema era ca trebuie sa las aparatul mereu aprins pe "on" si il porneste si opreste priza programabila, acest lucru nu stiam cat e de periculos?!

Link to comment

Daca te referi la puterea aparatului si puterea sustinuta de priza,nu e nici o problema,in ce priveste siguranta in functionare nesupravegheata a jucariei tale,nimeni nu se poate pronunta,ramane la aprecierea ta dupa ce verifici buna functionare,sa-l lasi sa functioneze nesupravegheat...sau nu.In zilele noastre ne-am obisnuit cu fel de fel de produse electrice-electronice de unica intrebuintare,sau de o calitate indoielnica,nu cred ca cineva care gandeste normal iti poate garanta buna functionare a acelui aparat,fara sa stie alte amanunte,si chiar daca ai fi dat acele amnunte,tot nu-ti poate garanta nimeni asa ceva de la distanta,sau daca o face,iti recomand sa nu iei in seama decat ceea ce crezi tu dupa o functionare supravegheata,deci dupa ce iti castiga increderea.

Link to comment
Guest bogdanserbanoiu

multumesc foarte mult pentru informatii, am inteles esentialul, am lasat timp de vreo doua saptamani aparatul sa functioneze noaptea in timp ce dorm si nu au fost probleme

Link to comment
Guest bogdanserbanoiu

as dori sa va mai intreb ceva:ce masuri suplimentare de protectie as putea sa iau? un triplu stecher cu protectie? sa cumpar alte sigurante automate? am sigurante normale la tablou dar nu am prea multe cunostinte in domeniu si nu stiu cat de eficiente sunt; locuiesc la tara, la casa si am doua panouri electrice mici pentru camerele din partea din fata a casei si pentru camerele din partea din spate a casei, panouri cu cate 4 sigurante, nu stiu exact ce valoare au dar pe panouri scrie 10Anu am prea multe cunostinte de aceea apelez la acest forum; am niste probleme de sanatate si doctorul mi-a recomandat sa folosesc acest aparat si pe timp de noapte; dar ma gandesc ce se poate intampla daca se defecteaza, face scurtcircuit sau se arde??? care sunt riscurile si ce masuri suplimentare pot sa iau?

Link to comment

In afara de diferenta de pret intre prizele electromecanice si cele cu temporizator electronic, sunt de remarcat urmatoarele aspecte: intervalul minim tipic la cele electromecanice e de ordinul 10-20 minute, se pot seta mai multe intervale de functionare, iar intervalul de program e in general 24 de ore (sunt pe deplin adecvate scopului propus de Dv).Cele programabile au intervalul de programare de 1 saptamana (ce am eu), intervalul minim de 1 minut si posibilitatea de a programa pana la 10 (zece) "programe" , adica se poate programa de exemplu functionarea timp de o ora in fiecare zi de la 7 la 8 SI cate inca o jumatate de ora de luni pana vineri intre 9 si 9,30 SI cate 1 minut luni, miercuri si vineri de la 10 SI, tot asa pana la 10 intervale. (e mult mai versatil, insa poate nu e necesara aceasta versatilitate)In plus, avand un mic acumulator, temporizatorul electronic nu "sta pe loc" daca s-a intrerupt curentul (se intampla si prin orase, daramite prin sate), ceea ce nu e cazul programatorului electromecanic care se decaleaza.Privitor la instalatia Dv: observ ca manifestati o rezerva aproape patologica fata de functionarea "nesupravegheata" a unui aparat de putere MICA, care nu lucreaza cu temperaturi periculoase (presupun ca aparatul are un dispozitiv de siguranta care opreste incalzitorul in stuatia evaporarii complete a apei? Oricum, un asemenea fierbator se va defecta in maniera destul de blanda, ca sa nu fie cazul de pericol de incendiu).Cu siguranta nu v-ati pus problema ca va ia foc televizorul in stand-by sau instalatia de la becul ramas aprins cand ati iesit sa aduceti lemne si ati ramas pe-afara o ora sa dati zapada din poteca pana la magazie...Curaj!

Link to comment

Eu am presupus ca e cu motor pt ca in majoritatea cazurilor vazute de mine,umezirea aerului se facea prin centrifugarea apei si pulverizare fina,sau pompare prin duze f fine in atmosfera,ambele cazuri presupun motor de antrenare...daca e cu evaporare e si mai lejer in caz de anomalie in functionare,o rezistenta se arde si asta e,in afara de incalzire excesiva pana la ardere,alte efecte nu mai poate avea,si in cazul asta in mod sigur are un termostat de protectie supratemperatura,dar cine sa stie ce scula e acolo...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines