andreidaniel Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 Buna seara! Am gasit si eu niste scheme pt generatoare RF. Prima,de 455KHz: http://electronbunker.sasktelwebsite.net/SignalGen455.html Uploaded with ImageShack.us Si cea de a doua, de 10.7MHz: http://www.seits.org/repeater/tuneup.htm Uploaded with ImageShack.us As vrea sa imi spuneti,cam ce parere aveti,daca sunt bune..Vad ca au quartz.si stiu ca ce e pilotat de quartz e mai stabil,fata de cele clasice. Eu unu doresc sa am totusi ceva cu care sa pot regla aparatele..ca asa,dupa ureche..nu prea merge.e cam rudimentara metoda si vreau ceva cat de cat mai elegant,profesionist. Multumesc Link to comment
radu42 Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Electronica se face incercind...realizati unul din montaje si trageti niste concluzii.Oricum,montajele de mai sus livreaza la iesire semnal dreptunghiular,modulat,cu f multe armonici ceea ce nu este tocmai in regula.Dar in loc de un generator de rf cu frecventa variabila se pot folosi si acestea.Bafta ! Link to comment
andreidaniel Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 intrebare: un cristal de quartz isi schimba valoarea in timp?am unul de 10.73MHz acasa si e de vreo 20 de ani aproape..oare mai e bun?Pot sa-l mai folosesc? Link to comment
srdjan Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 nu cred ca se devalorizeaza. frecventa este data de dimensiunile (si unghiul) la care este taiat iar atat cat dimensiunile sunt constante, nu vad de ce frecventa nu ar fi. Link to comment
andreidaniel Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Mentionez faptul ca quartzul nu e busit,nu e stramb etc. Uploaded with ImageShack.us Acesta e quartzul.Pe verso scrie OTK1 1291 si sus 0088 sau 8800 ca nu-mi dau seama din ce parte sa citesc. Link to comment
stefan_k Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Tocmai m-am uitat peste niste specificatii ale unor frecventmetre digitale; uite un exemplu de specificatii:TIMEBASECrystal Oscillator Frequency: 10MHzInitial Oscillator Adjustment Error: +/- 2ppm (closed-case adjustable by user)Oscillator Temperature Coefficient: Typically less than +/- 0.3ppm/°C 18°C to 28°C, +/-10ppm –20°C to 70°COscillator Ageing Rate: < +/- 5ppm/yearCu alte cuvinte da, cristalele imbatranesc si ele.Rata de +/-5ppm/y e totusi pentru un cristal care vine in dotarea unui aparat de masura (ieftin); poti gasi si cu rata de +/- 1ppm/y, si probabil altele si mai bune. Iar la cele de duzina ... cum ti-a fi norocul. Link to comment
kuchta Petru Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Cred ca ce scrie sus este valoarea adevarata a quartului.Tinind cont ca quartul este rusesc, deci 8800KHz=8,8MHz. Petrica Link to comment
Spitfire Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Nu trebuie confundat un cuart cu un filtru ceramic, chiar daca si filtrul ceramic poate avea tot 2 pini. Cuartul e ceva mai durabil, dar nu e fara moarte nici el. Filtrele ceramice imbatranesc la fel de repede precum condensatorii ceramici. In plus sunt sensibile la vibratii, socuri, de aceea pe echipamentele radio din avioane lipsesc filtrele ceramice. Ca generator modulat pe 455KHz eu folosesc asa ceva, foarte util la reglarea miezurilor trafurilor de FI din radio-urile unde si-au bagat ghearele gigeii: Trebuie construit intr-o cutie de tabla, pe iesire eu i-am pus doua diode rapide antiparalel, ca sa am fix 0,62Vvv, nu mai mult.Nu e musai necesar, merge bine si cum se vede in schema. Traful din schema e cel de la oscilatorul local AM din aparatele de radio, cel cu punct rosu. Pentru comozi, exista si multimetrul analog rusesc Ţ4323, care are ceva asemanator in el, adica un oscilator 455KHz, modulat cu 1000Hz. Link to comment
andreidaniel Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Neica,merci de schema. O sa o am in calcul. Intrebarea mea e urmatoarea,pt schema ta: cum si cat reglez condensatorul de 330pF?Bobina e din aia rosie,de oscilator de medii,nu?Inca ceva..acum sunt toate standardizate: rosu pt oscilator AM,galben pt FI,negru pt FI iar..dar daca radiou are si medii si lungi,sa inteleg ca va fi bobina cu priza rosie,sau va avea inca un oscilator separat pt lungi tot de culoare rosie?La schemuta mea,cu quartz..regleaza mult frecventa trimerul acela?Merci si o seara faina! Link to comment
Spitfire Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Condensatorul variabil de 330PF nu serveste la modificarea frecventei de iesire a generatorului, asta depinde doar de filtrul acela, daca e de 455KHz, asta scoate generatorul, in limitele latimii de banda a ceramicului, daca e de 465-470KHz la fel, ci doar la modificarea frecventei oscilatorului de RF pentru a avea cea mai mare amplitudine a semnalului pe iesire. Deci nu e nicicum critic reglajul, si se poate face superusor, daca aveti cu ce masura semnalul de iesire. Daca nu aveti, se ia o bucata microampermetru de 100uA cap scala, doua diode cu germaniu, doi condensatori si se face voltmetru RF... si se regleaza variabilul pt. o tensiune maxima pe iesire. C3-47uF, cu tantal, daca exista in stoc.Tranzistorii bel187 sunt banalii BC107, ca sa nu alergati dupa ei, carecumva.Schema garantat functioneaza bine.Codul culorilor la trafurile de frecventa intermediara este:-primul etaj IF AM 455KHz=galben-al doilea etaj IF AM 455KHz=alb-al treilea etaj IF AM 455KHz= negru-oscilator AM 455KHz=rosu-primul etaj IF FM 10,7MHz=verde-al doilea etaj IF FM 10,7MHz=verde-al treilea etaj IF FM 10,7 MHz= portocaliu(la chinezarii, dar si la scule bune), maron "ciocolata"(la japonezarii-anii `80), negru(la gioarsele TCM/Alda/First/LFG, de astazi). Link to comment
andreidaniel Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Deci oscilatorul AM e rosu indiferent ca banda prinsa e medii,lungi sau scurte?E o bobina cu priza in primar in asa fel incat prin comutare sa prind si medii si lungi?Sau pt medii am oscilator rosu,pt lungi oscilator rosu,pt scurte oscilator rosu?si masuratoarea cum o fac? de la demodulator ,apoi etaju 3 fi,etaju 2 fi,etaju 1 fi..sau etaju 1 fi,etaju 2 fi...samd pana la demodulator cand bag generatoru? Link to comment
Spitfire Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Huh, mai aveti de studiat putintel, in special principiul superheterodinei,...exista un singur oscilator local, acordat pe 455KHz, atat pentru gama de unde lungi, medii, scurte(impartite in mai multe subgame). Priza din primarul unui traf IF nu are nici o legatura cu gamele receptionate, ci cu adaptarea de impedanta, mai mare la intrare, mai mica la iesire. Sper sa nu va suparati, dar mai e de citit si intrebat. Link to comment
andreidaniel Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Nu ma supar,stiu cum e cam fiecare tip de aparat,cum functioneaza. La superhet e CI, OSC LO, FI 1,2,3 si demodulator. pt AM exista RAA in caz de post f puternic sa-i scada amplif,si in caz de post f slab sa il mai amplifice putin (ca sa nu faci lucrurile manual ca la radioul reflex sau cu reactie). La FM stiu ca mai e si un limitator,printre cele enumerate mai sus,discriminator (dar nuj exact pe unde e ),CAF si AGC.Eu va zic ca la Gloria,Mamaia vazusem ca is doua randuri si oscilator pt medii si pt lungi,si circuit de intrare pt medii si pt lungi.Si va zic ca am citit si intr-o carte a lui G.D. Oprescu..cand e data schema de CI si OSC cu nr de spire pt AM (lungi,medii si scurte).N-are cum sa fie un singur oscilator local si universal...decat daca mai are niste prize si se fac tot felul de combinatii pe acolo:gen condensatori in paralel,spire eliberate/sau in scurt depinde de gama - am vazut si varianta din asta,dar mai rar in scheme si rezultatele is mai modeste putin).Plus ca am si testat la un radio simplu cu TA7642 in loc de ferita am bagat un oscilator rosu si era de medii si prindea doar gama de medii.Cartea se cheama Caleidoscop de electronica, G.D. Oprescu,colectia cristal,editura Albatros,pagina 172,uitati-va si vedeti ca nu vb prostii/baliverne.Daca nu aveti,am sa va fac poza si postez. De aia am intrebat de acea bobina rosie daca e una cu prize si se fac combinatii cu condensatori sau daca is mai multe rosii si pt medii si pt lungi..sau poate aia pt lungi o fi avand alta culoare poftim.. Link to comment
vio2007 Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Bobinele marcate cu rosu sunt bobine heterodina(oscilator local) pentru UL sau UM. Link to comment
Marele Savant Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 "" Huh, mai aveti de studiat putintel, in special principiul superheterodinei,...exista un singur oscilator local, acordat pe 455KHz, atat pentru gama de unde lungi, medii, scurte(impartite in mai multe subgame). Priza din primarul unui traf IF nu are nici o legatura cu gamele receptionate, ci cu adaptarea de impedanta, mai mare la intrare, mai mica la iesire. Sper sa nu va suparati, dar mai e de citit si intrebat"" Mare dreptate ai cu studiul, cum sa fie un singur oscilator local acordat pe 455 khz???Probabil ca te referi la o singura frecventa intermediara pentru MA care poate fi de 455 khz. Oscilator local poate fi unul singur sau pot fi oscilatoare diferite pentru UM/UL si us. Link to comment
Recommended Posts