Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Feedback la amplificator integrat


Recommended Posts

Am construit un amplificator cu LM3886. In schema din pdf apare in ramura de feedback un condensator Ci dar nu este obligatoriu. Pana acum amplificatorul functioneaza foarte bine fara el. Cat de necesaraa este prezenta lui? Din ce am inteles, acel condensator nu permite amplificarea curentului continuu. La valoarea care o are(22uF) va trebui sa folosesc un electrolitic, suntat de unul mic, cu film. Daca intrarea de semnal se face prin condensator de cuplare, mai este necesar acel Ci?

post-7097-139829394366_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Da. Nu inteleg de ce sa il suntezi cu altul cu film? Pune-i un electrolitic de 22uF si gata. Curentul continuu intr-un amplif nu provine doar de la intrare. Si eu ma mai jucam cu scurturi pe aceste condensatoare mai demult, mi se parea ca se aude altfel. Pana mi-a sarit un 2030 in cap. Si m-am lamurit ce e cu ele. Asa ca nu risca CI-ul. Il cuplezi cu minusul la masa, nu este obligatoriu sa fie nepolarizat. Schema este de principiu, in aplicatie poate diferi putin, ca valori sau numar de componente (cazul filtrelor de corectare a tonului montate in reactia negativa).

Link to comment

Nu are nici o legatura cu fidelitatea sunetului. Poate insa avea influenta asupra amplificarii joaselor. Daca este mai mic decat cel recomandat in datasheet va amplifica mai slab joasele (chestia este utila daca vrem sa limitam banda de frecventa amplificata in zona joaselor).Un alt artificiu pe care l-am mai folosit si are legatura cu acest condensator inseriat cu o rezistenta este cuplarea in paralel pe rezistenta Ri a inca unui circuit serie dintr-o rezistenta mai mica ca valoare si a unui condensator de cativa nF (prin tatonare) pt a obtine o amplificare mai mare in zona de inalte. valabil pt orice amplificator in configuratie de operational (indiferent daca este operational de putere sau folosit in preamplificatoare). O amplificare prea mare poate da nastere la oscilatii sau distorsiuni. Deci grija valorile nu se aleg chiar la plezneala.

Link to comment

Nu afecteaza calitatea sunetului daca pun un electrolitic banal?

Daca e sa o luam la bani marunti, da... insa TOATE amplificatoarele produse in masa folosesc un cond electrolitic in acea pozitie, si sunt multe amplifuri facute asa care suna foarte bine. In orice caz distorsiunile produse de acel condensator sunt mai mici decat cele produse de o placa de sunet de PC, asa ca daca nu ai cine stie ce sursa de semnal cu pretentii, poti folosi linistit electrolitic acolo.
Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines