Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest Leon

Senzor de granita intre lichide.

Recommended Posts

Guest Leon

Fratilor, trebuie sa gasesc sau sa confectionez un traductor care sa-mi dea semnal la granita dintre diferite lichide.Problema e urmatoarea: Intr-un rezervuar (cca 2m^3) se afla apa si benzina de exemplu. Trebuie sa se faca separarea automat. Adica sa se scurga apa de la fund intr-un rezervor iar atunci cind se termina apa sa se schimbe pozitia unei supape electromagnetice si benzina sa nimereasca in alt rezervor. Situatia se complica putin pentru ca: a) Lichidele sint mai intai agitate (dupa care se lasa sa se stratifice); b) lichidele sint fierbinti pana la 80'C; c) fractii sant mai multe - glicerina, spirt s.a. ; d) mediul e explozibil.Cine si ce idei are?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic sa bagi doua tuburi transparente (de la capac pina la fundul rezervorului) si in interiorul acestora montezi cite o tija care sa poata culisa sus-jos (sa baleieze intreaga inaltime a rezervorului). Tijele vor culisa simultan. Apoi, in capatul unei tije montezi o fotodioda iar in capatul tijei a doua montezi un fototranzistor. In final, dupa ce lichidele se stabilizeaza, incepi sa culisezi cele doua tije (de jos in sus) masurind in permanenta indicatia de pe fototranzistor. Aaa, sa nu uit: fotodioda trebuie sa fie indreptata spre fototranzistor! Principiul ar fi atenuarea diferita a razei luminoase de catre diferitele lichide - lucru reflectat in indicatia fototranzistorului. Ca sa automatizezi treaba, poti folosi un motor pas cu pas pentru deplasarea tijei si "notezi" (nu tu, montajul electronic respectiv) numarul de pasi la care are loc schimbarea de "propagare". Asta la prima "gindire"! Daca imi mai vine si alta idee, te anunt! :drinkers:PS: De fapt, poti introduce tijele direct in lichid (fara a mai folosi alte tuburi transparente).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

Interesanta idee. Am sa ma gindesc la ea. Probabil se cimplifica putin fiindca lichidele singure se misca in jos la scurgere. Ma intereseaza situatia la fundul rezervorului. Dar o problema ar fi ca unele fractii sint tulbure, cu continut de rasina si alte smoli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu vrei o indicatie realtime? De fapt, daca am intele bine, tu vrei sa afli momentul in care s-a terminat de introdus "apa" in rezervor si urmeaza benzina etc. Pai atunci montezi chiar la intrarea in rezervor o fotodioda si un fototranzistor (diametral opusi) si masori instant ce si cum.. eventual, ca sa beneficiezi totusi de o stabilizare a fluidului respectiv, folosesti un recipient intermediar mai mic (10L) din care fluidul se va scurge ulterior in rezervorul mare. Dar pozitionezi intrarea/iesirea din rezervorul intermediar astfel incit sa se mai linisteasca turbulentele. De ex, introduci pe jos si evacuezi pe sus.Pentru o indicatie mai precisa, poti folosi mai multe grupuri de fotodioda/fototranzistor si mediezi rezultatul..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

E bine dar nu intotdeauna am de separat benzina de apa. Se mai intimpla sa separ ulei de glicerina cu diferite adaosuri, spirt etc. Si ma tem ca nu intotdeauna aceeasi apa va fi la fel de transparenta. Pe de alta parte cam putin se deosebesc dupa transparenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Leon

Ce ziceti de asa o idee:Sa cintaresc cu o punte tenzometrica o bila de inox care sta atarnata la fundul bacului. La schimbarea densitatii lichidului ar trebui sa-si schimbe "greutatea". Cin e si ce greble vede aici?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postez separat, pentru ca e o completare/modificare fata de solutia prezentata mai sus. Daca vrei sa faci si o masurare a cantitatii de lichid, folosesti un flowmeter (de genul celor folosite la pompele de la statiile de benzina).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai degraba o bila din plastic or something, ca bila de inox va sta pe fund indiferent de densitatea lichidului! Folosesti o bila de plastic (goala pe dinauntru - sau folosesti un plutitor de la rezervorul pentru WC!).. oricum, cred ca nu am inteles pe deplin ce anume vrei sa faci.. va exista un singur strat de separatie? Cum faci sa pluteasca bila chiar la intervalul de separatie?PS: Dar la ce o folosesti, concret? E vorba despre reziduurile de la o spalatorie auto / atelier service auto / etc?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

Ar fi bine sa masor si debitul. Dar de unde sa cumpar un asemenea traductor. Am vazut de alte le mai mici facute din inox dar care costa de te ustura si in ........

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

Bila anume de inox si cu densitatea mult mai mare decat a lichidelor. Inox- ca sa nu fie agresata, iar mai grea ca sa nu pluteasca. Las sa atirne pe "cintar" ca oricum "greutatea" va varia in dependenta de densitatea lichidului in care e afundata.

 

Alta idee ar fi un traductor capacitiv care ar reactiona la permetivitatea electrica a diferitor lichide. Cine are practica de lucru cu asa ceva?

 

Daca nu merg astea va trebui sa incerc traductoarele de nivel cu ultrasunet care pot gasi zona de despartire a lichidelor cu diferita densitatre. Si in cel mai rau caz sa caut ceva de genul asta http://www.aigproducts.com/surface_plas ... 170100.pdf

 

Dar hai sa mai aruncam idei poate ca mai e ceva posibil si bun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-ar putea incerca (acu' urmeaza virgula) cu ultrasunete. Viteza de propagare in medii diferite este diferita. N-am vazut asa ceva in mediu lichid, dar teoretic ar trebui sa mearga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau cu un condensator care sa aiba ca dielectric lichidul si care sa faca parte dintr-un circuit oscilant. In momentul schimbarii lichidului se schimba si frecventa de rezonanta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

N-am vazut asa ceva in mediu lichid

Am vazut eu la rusi, dar costa la $300-400 numai senzorul si tot cam atat partea electronica a traductorului.

un condensator care sa aiba ca dielectric lichidul si care sa faca parte dintr-un circuit oscilant

La asta ma gindeam si eu. Cindva sovieticii produceau asemenea traductoare, atat ca lichidul nu trebuia sa intre intre placi neaparat. Arata traductorul ca un cilintru cu diametrul de 5cm care se lipea de o ferestruica de sticla montata pe rezervor. Il alimenta cu 24VDC si avea la iesire un tranzistor OC. Mai avea si o rezistenta variabila pentru ajustarea sensibilitatii.Dar eu nu am practica la asa ceva. Poate cineva a experimentat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leon

Unde esti broscarule? De ce taci? Nu-ti fie mila de spatiu pe web. Zii vre-o idee. Ca doar un broscar de treaba trebuie sa priceapa la lichide. :yawinkle: :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

cel mai bine, dupa ce astepti "linistirea lichidelor" in cazul in care ai in principal doua lichide, pornesti pompa de golire, iar pe teava plantezi un senzor de ex indice de refracie sau altceva, cand se schimba - stop pompa, sau urmatorul vas pentru fractia urmatoare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.