Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec economic


Recommended Posts

Buna tuturor.Am si eu o intrebare: dauneaza vederii becurile economice?cu neon ca sa se inteleaga mai bine?A zis un prof de la faculta.. Eu am trecut pe bec economic atat la veioza cat si la aplica pt ca alea cu filament se ardeau din ce in ce mai des,si ma enerva ca sarea si siguranta,chit ca e panou modern..Astea tin mai mult. Mentionez ca prefer pe cele cu culoare mai"calda",mai portocalie si ma impac destul de ok cu astea.Iar ce-i fain la aplica,acel bec philips lumineaza de la 50-60%si treptat ajunge la 100%dupa mine ceva ingenios,ca sa se obisnuiasca ochiu cu trecerea lenta si nu brusca a luminii.Astept raspunsuri :limb:

Link to comment
  • Replies 43
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1. Nu e nimic ingenios faptul că aprinderea este lentă, majoritatea producătorilor folosesc faptul că aprinderea este mai rapidă la componentele lor decît la cele ale concurenței drept un argument forte în favoarea lor. Este vorba de principiul de funcționare al becurilor cu descărcare în gaz/cu plasmă/fluorescente. Plasma din becuri este obținută prin evaporarea unei cantități mici de mercur care este excitat electric și generează unde electromagnetice din gama ultravioletelor. Stratul de luminofor de pe suprafața interioară a becurilor transformă (prin excitare UV/dezexcitare vizibil) o parte din UV în radiație electromagnetică din domeniul vizibil. Am subliniat și îngroșat cele două cuvinte de mai sus pentru a pune în evidență faptul că o parte (mai mare sau mai mică) de radiație UV este transmisă de luminofor și de corpul de sticlă al becului. Sticla, în principiu, este relativ opacă la UV, dar contează foarte mult și grosimea acesteia, iar radiația UV, fiind energetică, are un anumit grad de penetrare chiar și în corpurile presupuse opace la ea.

 

Și astfel ajungem la...

 

2. Periculozitatea unui bec economic provine din mai multe surse.

a. Radiația UV emisă... dacă te uiți la topicul cu metode de expunere a cablajelor foto, vei vedea repetat de multe ori faptul că se folosește, ca sursă UV, un banal bec economic, și că este suficientă expunerea timp de cîteva minute pentru ca reacția de polimerizare a fotorezistului să aibă loc. Expunerea cu mult mai îndelungată a corpului uman, și a ochilor, la radiația respectivă este semnificativă (ar fi echivalentă cumva cu a sta ore întregi la soare fără a folosi creme de protecție.

b. Sînt mai durabile, într-adevăr, dar la spargerea accidentală a unui bec clasic, incandescent, singurul pericol este prezența cioburilor de sticlă, pe cînd la becurile economice vaporii de mercur sînt eliberați în atmosferă, iar toxicitatea lor este binecunoscută.

c. Chiar dacă nu se strică la modul catastrofic, defectarea unui bec economic poate duce la incendii sau emanarea unor alte gaze nocive (becul economic are o sursă miniaturală în fasung, cu componente active care pot să explodeze, să dezvolte scurtcircuite sau pur și simplu să iasă din parametri și să se supraîncălzească).

d. Factorul de calitate al consumatorului „bec economic” este groaznic de prost. Sursa inclusă „împinge” înapoi în rețeaua de tensiune zgomote pentru a căror filtrare sînt necesare circuite suplimentare care își pun și ele amprenta financiară și de consum asupra costului total al folosirii becurilor economice.

e. În final, deși nu ține de periculozitatea directă a becurilor în exploatare, ele sînt adevărate catastrofe ecoplogice și la producere, și la dezafectarea lor după durata lor de viață. Nu pot fi aruncate la gunoi pentru că conțin materiale toxice, construcția implică tehnologii intens consumatoare de energie și un grad ridicat de poluare.

 

Motivul pentru care sînt actualmente preferate becurile economice față de cele cu incandescență este interpretarea obtuză și lipsită de perspectivă a faptului că transformarea energiei electrice în energie luminoasă are un randament de un ordin de mărime mai bun la becurile economice decît la cele cu incandescență. Strict din punct de vedere al economiei electrice, da, becurile economice sînt mai bune. Însă costul global al folosirii pe scară largă a becurilor economice în detrimentul celor incandescente este mult mai mare decît dacă s-ar fi păstrat situația prezentă înaintea apariției pe piață a becurilor economice destinate înlocuirii directe a celor cu incandescență.

 

În plus, la cele cu incandescență poate fi folosit un sistem de atenuare a intensității luminoase care, în occident cel puțin, a devenit omniprezent. Sistemul respectiv este inutil pentru becurile economice, micșorîndu-le încă și mai mult viața... Sistemul de dimmer poate fi folosit pentru economisirea energiei la becurile cu incandescență și măresc cu cîțiva factori de mărime durata de viață a becurilor cu incandescență...

Link to comment

Scaparile de UV prin sticla tubului sunt mici, practic neglijabile si nu se pot compara cu expunerea continua la soare, si ar fi trebuit sa fie specificata distanta fata de cablaj pentru polimerizare. (grosimea peretelui de sticla al tubului este in general de 0,6-0,8mm)

La becurile economice cu lumina calda, luminoforul (depus pe interiorul peretelui de sticla), favorizeaza emisia culorilor de jos al spectrului de lumina alba, iar emisia celor de sus (inclusiv UV) este mult atenuata.

La becurile economice cu lumina alba (rece) este favorizata partea de sus a spectrului (prin compozitia luminoforului), dar chiar si asa radiatia UV reziduala emisa de luminofor este atat de mica, incat nici nu trece de peretele de sticla al tubului.

Aici ar mai fi de spus ca chopper-ul care alimenteaza tubul, oscileaza pe 50KHz, iar la aceasta frecventa pulsurile luminoase, emise de luminofor, nici nu sunt sesizate de ochiul uman, plus ca si luminoforul are o anumita latenta, destul de mare, care tinde sa uniformizeze chiar pulsurile luminoase.

Singura radiatie UV care trece rezidual de peretele tubului de sticla, este cea emisa de descarcarile in gaz din interiorul tubului, prin descarcarile in vaporii de Hg, si care sunt predominant in UV. - aceasta cantitate reziduala de UV este atat de mica, in afara tubului de sticla, incat nici nu poate sterge o memorie EPROM asezata la 1cm de un tub aprins (nici macar tuburile special construite cu sticla din cuart pur sa emita in UV, cu puteri pana in 32W, nu pot sterge o memorie EPROM - acelea din discoteci)

In casa la cativa metrii fata de tubul fluorescent, gradul de pericol UV al becurilor economice, este neglijabil si nu poate fi luat in considerare dpdv medical.

Deci dpdv UV, becurile economice nu sunt periculoase.

 

Consumul de energie electrica este de 5 ori mai scazut la un bec economic, fata de un bec cu incandescenta care emite acelasi flux luminos. (20W bec economic = 100W bec incandescenta)

 

O si mai buna eficienta economica decat becurile economice fluorescente, o au becurile cu LED care pot fi construite sa emita o lumina alb cald, sau alb rece (in functie de ledurile folosite)

Aici un bec cu LED care consuma 3,5W, emite un flux luminos echivalentul unui bec cu incandescenta de 50W (vorbesc de varianta de bec care se vinde la Kaufland de 3,5W cu led - celelalte tipuri cu led, sunt variante mai mult sau mai putin reusite)

 

Incercati si un bec cu led cu lumina calda de 3,5W tipul Marslight G60 cu dulie mare - costul este cam de 4 ori mai mare decat cel fluorescent de 20W si de firma, nu orice stift.

Link to comment

Daca n-as fi incercat o trasnaie din asta de bec economic(si nu numai una) as fi fost tentat sa cred ca e intr-adevar semn de egalitate intre 20W si 100W....e pe naiba,si durata de viata a porcariilor economice nu justifica nici pretul nesimtit la care se vand,nici economia de curent care ni se flutura pe la nas.Totul se rezuma la bani,de ce ieftin,cand se poate scump?Cand o sa vad intuneric in Las Vegas,si o sa aud de americani care circula cu motoare de 900cmc in loc de 5-6000cmc,atunci o sa cred ca este intr-adevar o problema,si resursele naturale nu ne mai permit "risipa",dar cand ii vezi pe cei care propovaduie salvarea planetei ca isi fac de cap(a se vedea risipa din marile capitale ale lumii),si iti recomanda tie,unui amarat de rand, economia la sange,ca din asta nu au de castigat decat"ei" ,parca ma lasa rece recomandarea sa schimbam tipul de iluminat,pt "binele nostru",de parca nu am fi convinsi cat de bine ne vor de 22 ani incoace.Cred ca cel mai bine ar fi sa ne lase sa ne alegem binele pe care ni-l dorim,nu sa ne fie impus prin eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata.Pt un castig real(al lor),ni se impun tot felul de surogate,de parca noi n-am fi in stare sa alegem calea buna,si mai ales economica,daca ar fi economica...dar tare ma tem ca ne scumpim la tarate,si le acceptam toate prostiile care ni se servesc.

Link to comment

Tuburile cu balast magnetic palpaie la 50Hz si sunt deranjante pt multe persoaneCa sa nu mai zic,ca noile tuburi,ecologice...palpaie vizibil! cateva minude bune dupa pornireSa nu mai zic ca scot si niste sunete,ca un fel de fasait (numai cand sunt aprinse)-tuburile,nu balasturile!Deci mai bine e un tub+balast electronicExista si tuburi de nuanta 827,adica fix ca un bec incandescent

Link to comment

Eu am atat becuri economice (Phlilips lumina calda) cat si tuburi 827 tot de la philips...Se gasesc pe la orice hipermarketTuburile se identifica dupa "827" care reprezinta culoarea lor!Nume complet: Philips (Master) TL-D 18(sau 36 sau 58)W/827Made in PolandFix aceeasi culoare au atat tuburile cat si becurile economiceTuburile costa vre-o 10-15 ronMie personal nu prea-mi place 827,dar e bun pt lumina ambientala (reflectata uniform etc). Mai am si 830,atat osram cat si philips si au nuanta identica!

Link to comment

Eu am folosit asa ceva si desi aparent aveam lumina destula, parca nu era destul...si am comparat cu un aparat foto cu setari manuale luminozitatea, parea sa fie ok egalitatea intre puterea "echivalentului" dat de filament.Problema la becurile astea e cu totul alta, mult mai grava decat palpairea (care e un defect, sau un semn de calitate slaba, in mod normal oscilatorul ala lucreaza la frecvente de ordinul kHz...), sau decat emisia de ultraviolete: lipsesc componente de culoare din spectrul vizibil...Puteti verifica usor asta cu un CD din ala argintiu, original, daca puneti un bec cu filament sau halogen o sa aveti un curcubeu frumos, la becurile economice apare o gatuire in cel putin 2-3 locuri sau o trecere brusca de la o nuanta la alta...in functie de calitatea luminoforului.Nu am idee cat de mult afecteaza asta vederea, dar sigur nu e ok...cel putin pe termen lung. Am observat ca ceva nu e in regula cand am incercat sa repar un TV si desi era destula lumina, parca totul era umbrit...Am revenit cu o varianta de iluminat mai interesanta...un bec halogen OSRAM, practic un bec din ala mic in balon mai mare, ca la alea cu mercur...in felul asta se evita problemele de la umezeala sau grasime care apar la manipularea becurilor obisnuite cu halogen.

Link to comment

In sfirsit au aparut niste becuri economice care functioneaza corect atit ca intensitate luminoasa declarata cit si din punctul de vedere al culorii.

In Cluj au aparut de aproximativ un an dar eu am testat doar de vreo 4 luni modelele OSRAM DULUXSTAR MINI TWIST. Initial, modelul de 23W costa 12 lei. Dupa o luna s-a scumpit la 12,5 lei iar dupa inca o luna la 15 lei.

De ce imi plac:

1. Declara ca sunt echivalente cu 110W incandescenta. Asa este. Puse in corpuri de iluminat identice, observi ca lumina produsa de cel economic e mai intensa decit cea a unui bec de 100W cu incandescenta.

2. Nu iti dai seama ca unul din becuri nu e cu incandescenta. Culoarea luminii e extrem de apropiata.

3. Intensitatea luminii la pornire e foarte mare in comparatie cu alt becuri si ajunge foarte repede la maxim.

4. Pretul e totusi OK, enervanti sunt comerciantii care daca au vazut ca produsul "trece", l-au scumpit.

 

Ce am spus mai sus am constatat practic prin experiente. Am corpuri de iluminat identice apropiate montate in casa asa ca am facut teste in care am aprins simultan mai multe tipuri de becuri.

 

Asta e: http://www.osram.com/osram_com/Professi ... index.html

 

Referitor la ce zicea colegul de mai sus despre faptul ca nu sunt mai ecologice becuri sunt de acord. Poate vor deveni in momentul in care nu vor mai fi aruncate la gunoi becurile arse iar sistemul de reciclare va functiona cu adevarat. In afara de electronica din ele, luminoforul e format din substante total perpendiculare cu "viata". In luminofor veti gasi saruri de Ytriu (Y) si alte elemente pe care nu le intilnim in mod normal in natura. Adica ele exista, dar noi nu le prea intilnim...nu avem tangenta cu ele.

Link to comment

OSRAM-uri am şi eu, dar modele mai vechi, sunt OSRAM Dulux Superstar, din cele cu durata de viaţa estimată la 10 ani. Nu ştiu dacă ţin chiar aşa mult, două s-au ars deja după vreo 3-4 ani. Aveţi grijă că CE SCRIE PE AMBALAJ NU ESTE PERIOADA DE GARANŢIE, este durata de viaţă estimată pentru acel bec. Mai am şi nişte PHILIPS-uri ca volanul. Până acum PHILIPS-uri arse nu am avut, dar sunt mai tinere cu un an sau doi decât OSRAM.

 

Becurile bazate pe luminofori emit doar în anumite benzi spectrale (culori), benzi date de componenţa chimică a luminoforului. Aşa prezice teoretic fizica cuantică si chiar asa e şi practic. Asta înseamnă că punctele care au exact culoarea ce lipseşte din emisia luminoforului, apar ca fiind negre. Mai popular spus, la lumina becurilor economice anumite culori nu se văd. De aici vine şi senzaţia de cameră "întunecată", desi există lumină din belşug. La unii oameni senzaţia asta e mai puternică, la alţii mai puţin. Dăunător nu cred să fie, cel mult e deranjant.

 

Spre deosbire, la becurile cu incandescenţa spectrul este continuu, deşi nu este uniform, exact ca la lumina solară.

 

Acum am peste tot numai becuri economice dar, atunci când lucrez sau am nevoie de lumină bună folosesc o lanternă sau veioză cu bec cu incandescenţă. LED-uri, neoane, CFL-uri, nimic nu se compară cu spectrul continuu dat de un corp încins, cum ar fi soarele sau filamentul unui bec.

Link to comment

Osram mai vechi, cum zici tu am avut si eu. Am impresia ca au facut un pas inainte.Da, ai dreptate. Spectru continuu nu se poate obtine de la sursele de lumina CFL sau LED....inca. Eu in facultate am invatat ca LED albastru nu se poate face. Bine, era si o exprimare gresita la mijloc. Dar ALB? Practic nici acum ledul nu emite lumina alba...e un luminofor la mijloc...NU?Deocamdata la iluminat interior toata lumea "pedaleaza" pe alb cald, 2700K, adica exact ca becurile cu incandescenta. Normal ar fi sa ne dorim temperatura de culoare a luminii naturale! De ce nu se cere asa ceva? Fix pentru ca inca nu a fost produsa. Daca ceri un bec de 4000K ti se pare albastru, exact din cauza faptului ca lipsesc linii spectrale. Cercetarile merg in directia in care cere piata. Piata a cerut ca CFL-urile sa fie la fel cu becurile cu incandescenta, in directia asta a mers si cercetarea. Daca piata cerea ca noile becuri sa se apropie mai mult de lumina solara, sigur acum discutam de becuri in zona 4000-6000K dar cu lumina corect distribuita spectral. Nu ca acum cind toate becurile care nu-s 2700K au lumina care denatureaza culorile. (anormal de mult) Lumina naturala nu are 2700K sa fie clar. E doar o anomalie care a aparut la om in urma utilizarii becurilor cu incandescenta. E ca si cind, in urma utilizarii lampii cu petrol cere un bec care sa aiba 1800K.

Link to comment

Din ce ştiu eu, LED-urile albe sunt tot cu luminofor. Până acum nu am avut becuri cu LED.

 

M-am luat cu treaba şi intre timp ai scris şi tu, aşa că am mai inserat primul alineat.

Întămplator am tot OSRAM, dar alt model. Dacă mai cumpăr am să caut şi modelul de care spui, că m-ai făcut curios.

 

L.E.

LOL, între timp ai mai adăugat şi tu ceva la mesajul tău.

Treaba cu temperatura de culoare este că lumina naturala nu are o singura culoare, acolo e vârful unei cocoaşe cu spectrul continuu. Cam aşa arată spectrul datorat temperaturii unui corp (acolo e de fapt un spectru în infraroşu datorat unor temperaturi mult mai mici, dar alt grafic nu aveam la îndemână - pentru temperaturi mai mari spectrul e similar) vezi primul grafic din link la capitolul 'Theory of operation', grafic numit 'Wavelenght(m)':

http://jdesbonnet.blogspot.com/2011/06/ ... ature.html

 

Peste toată teoria asta se mai suprapune şi faptul că celulele fotosensibile de pe retină răspund doar la anumite culori.

 

Colac peste pupăză, mai există şi efecte datorate interpretărilor pe care le face creierul asupra semnalelor venite de la retină. Culorile sunt percepute în mod relativ faţa de toata scena vizuală, de aici se trage, de exemplu, o mare bătaie de cap din industria foto numită reglajul "white ballance".

 

Dacă asta nu era destul, se mai cunosc şi alte efecte, cele din categoria iluziilor optice. Toate astea nu sunt altceva decăt bug-uri ale minţii noastre datorate adaptării la mediu. Creierul s-a format în urma unui continuu şir de patch-uri, patch-uri care îl ajutau sa se adapteze la mediu şi pe care le numim pompos evoluţie. Pentru ca am deraiat cam mult cu explicaţiile, revin la un exemplu concret: un disc care contine sectoare de cerc alb/negru, dacă este invărtit cu 7 Hz se vede colorat.

 

Deşi noţiunea de culoare pare o treabă destul de clară, percepţia culorilor este o treaba al dracului de complicata si de empirica, la fel ca şi orice alt proces de perceptie in general.

Link to comment

Pe vremuri am făcut un test, eram la laboratorul de optică și am vrut să văd cu spectroscopul ce spectru are o lanternă cu led alb. Spectroscopul era un monstru de tip vechi, ocupa o masă întreagă, două ditamai prisme, lucru vechi și bun... Surpriza imensă a fost că spectrul era continuu! Bine, spectroscopul (după cum îi spune și denumirea) îți permite să vezi spectrul, dar nu să-l măsori (pentru asta-i spectrometrul) sau să îl înregistrezi cumva (spectrograf). Așa că nu știu dacă era uniform ca intensitate luminoasă (ochiul uman nu-i deloc bun să aprecieze intensitățile), dar de avut toate liniile din vizibil, sigur le avea.

 

Folosirea spectroscopului în laboratorul cu pricina era pentru a demonstra didactic liniile de emisie a hidrogenului și a sodiului (posibil și a altor elemente, iar de hidrogen nu-s deloc sigur, da' n-am chef să verific acum).

 

Deci concluzie: o amărîtă de lanternă cu led alb, luată cu 3 lei și care pretindea că se încarcă cu o mișcare binecunoscută bărbaților mai curînd singuri/burlaci, dar care n-avea componentele necesare instalate și nici magnetul necesar, genera o lumină cu spectru continuu... Lumina părea cam albăstruie, dar orice obiect alb imaculat pare albăstrui...

 

True story.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines