Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detalii banda 49MHz


The Stressmaker

Recommended Posts

De curand am primit de la cineva care nu mai avea ce face cu ele un set de Walkie-Talkie gen "jucarioare", "casti" + "statie" pentru copii. De curiozitate am desfacut una din ele si am vazut scris pe cuart 49.860MHz. Are cineva detalii despre reglementarile legale actuale, in aceasta banda, pentru ca in tnabf pe 2009 este specificata zona militara / guvernamentala. Ca putere nu stiu care ar fi, dar la produse asemanatoare, pe internet, s-ar parea ca puterea este de 25mW daca ma iau dupa bateria de 9V care le alimenteaza.Pe scurt, le pot folosi pentru ceva sau raman "donatoare" de piese ori pentru muzeu?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Daca pe cuart scrie 49....MHz nu inseamna ca statia emite pe aceasta frecventa ! Ca sa vedeti exact unde emite trebuie masurata frecventa cu un frecventmetru...cautati pe net dupa numele statiei sau dupa codul care apare pe spate...cu siguranta va lamuriti.

Link to comment
Share on other sites

Le puteti utiliza deoarece banda respectiva unde va incadrati este partajata si pentru NG - nonguvernamentale. Daca emisia statiilor dvs. ar fi de puteri mari care ar deranja alte comunicatii din aceeasi banda atunci ati avea nevoie de licenta, cu conditia ca aceeasi frecventa sa nu fie deja atribuita unui alt beneficiar. In aceeasi banda functioneaza inca foarte multe telefoane cordless fabricate pana in urma cu vreo 10 ani (cele actuale care se gasesc prin magazine sunt pe frecvente mult mai mari conforme noilor standarde). Va dati seama ce ar insemna ca toti posesorii acestora sa ceara licenta de utilizare!

Link to comment
Share on other sites

@radu42: acesta este primul lucru pe care l-am facut. Numele "Kawasaki" si "ICK-WT-744" pentru "statie" si "ICK-VD-137" pentru casti nu dau nici un rezultat (castile nu au buton PTT, au VOX automat, par facute pentru folosirea pe bicicleta). Singura referinta este acel cuart care controleaza emisia si care exista in fiecare. La 6 tranzistoare cat are, nu cred ca face conversie de frecventa pentru ca schema este asemanatoare cu a celor folosite in 27MHz. Singurul lucru pe care l-am aflat este ca firma "DSI Toys Inc.", cea care era reprezentanta din SUA, a dat faliment acum catva ani. Cotrobaind pe net am aflat ca aceasta banda era folosibila in SUA la jucarii si telefoane analogice, banda care nu corespunde cu cea din Europa.@Toni Marginean: de aceea am intrebat de conditiile legale in Romania, tocmai din cauza precizarii de mai sus, majoritatea referintelor la aceasta frecventa erau asociate cu legislatia din SUA. Un plus de confuzie l-a adus specificarea, gasita pe net, ca telecomenzile din SUA merg pe 49MHz pe cand in Europa sunt pe 40MHz. Stiam de telefoanele acelea analogice dar stiam ca majoritatea erau aduse prin anii '90 din SUA si acum cu noile reglementari nu prea mai sunt acceptate. Personal nu cred ca se mai gasesc asemenea telefoane functionale odata cu aparitia telefoanelor mobile. Sunt tentante daca ar bate in jur de 100m pentru ca la casti nu este nevoie de apasare de buton. Ramane sa aflu cat bat, acum ca stiu ca nu se ia nimeni de mine sau celor carora le fac cadou.Acum o intrebare. Aveti idee ce institutie foloseste aceasta frecventa?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines