Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vikingul38

problema cu un tda 2030

Recommended Posts

am terminat un montaj cu tda 2030 si bd 911 si 912 in final.schema e din data scheet...problema e ca nu cred ca scoate 25 wati alimentat cu tensiune asimetrica de 35 volti...am amperaj bun....circa 5 amperi si redresare cu 3300 micro.am masurat la iesire si am o tensiune de max 6 volti......deci nu am 10 volti...ca sa am 25 wati pe difuzor.....semnalul pe intrare e dintr-un dvd...deci am semnal destul de bun...am pus radiator pe tda care se incalzeste in limite acceptabile...bd-urile nu se incalzesc deloc...se poate sa nu fie atacate de tda...nu tre sa incalzeasca si ele putin.????

Link to post
Share on other sites

de unde frate osciloscop????am masurat cu un multimetru simplu (2ko/ v) parca....semnalul e de pe dvd..cu redarea unui mp3..scoate bine...dar nu cred ca are 25 wati....difuzorul nu este in incinta ...un ydd 300 lpp pe 4 omi...poate si deasta.... :drinkers:

Link to post
Share on other sites

daca finalii nu se incalzesc , nu lucreaza , din ce stiu eu din schema aia e ca pana ce ajunge 2030 la putere max lucreaza doar el , dupaia intra si finalii in actiune , e posibil ca semnalul de intrare sa fie prea mic

Link to post
Share on other sites

Asa este.. "BD intra in actiune" (pentru nostalgici!) dupa ce consumul lui TDA2030 atinge o valoare de 0.4A (adica o cadere de tensiune de 0.6V pe rezistentele de 1.5ohm. Principial, circuitul "seamana" cu un QUAD (un amplificator pentru semnal mic si unul pentru semnal mare "suprapuse").Inceraca sa masori caderea de tensiune pe cele doua rezistente de 1.5ohm.. astfel iti dai seama daca BD-urile apuca sa intre in actiune (adica sa fie polarizate).

Link to post
Share on other sites

1. nu stiu de ce-am facut schema asta....trebuia sa fac cu 2 tda 2030 in punte...problema e ca am difuzoarele toate (si tw) pe 4 omi...2. ce rezistenta tre sa modific...din schema care e mai sus....sa mearga in bridge (2 tda)...mai este un amanunt...in loc de rezistentele alea de 1,5 ohmi...am pus de o,47 ohmi la 3 wati....m-am saturat de schema asta...se aude bine totusi...e zic ca semnalul e destul de mare (dvd)tda 2030 A e diferit de 2030 V???cel cu A are un etaj driver in el..?..pt o punte cu 2 tda tre sa fie de acelasi tip...de fapt A este in schema...mersi :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

TDA cu "V" se monteaza vertical (nu are pinii "flexati" la 90grd). In rest sint identice. Varianta cu "A" are tensiunea de alimentare maxima la +/-22V, iar cel "standard" la +/-18V. Deci cel cu "A" se preteaza ca driver (cazul tau, cu BD-uri la iesire pentru o putere mai mare).Nu te juca cu valorile acelor rezistente (adica 0.47 in loc de 1.5) pentru ca compromiti total functionarea amplificatorului.. in loc sa intre BD-urile la un curent absorbit de TDA de 0.4A vor intra(?) la un curent de 1.5A (care, functie de tensiunea de alimentare, poate fi echivalent cu curentul maxim debitat de TDA sau chiar peste, deci BD-urile vor ramine "spectatori").

Link to post
Share on other sites

sigur bd-urile n-au ,,intrat in actiune.....''poimane o sa schimb rezistentele....(maine lucrez)revin cu : 1. 2 tda in punte pe sarcina de 4 omi(n-am difurile pe 8) ce rezistenta tre sa modific??? 2. un tda 2050(nu stiu de ce n-am luat de asta) se aude maibine ca o punte cu 2 tda 2030 sau tda 2030 cu bd-uri in final????? :prayer:

Link to post
Share on other sites

nu se aude mai bine , din ce mai tin eu minte 2050 da cam 25 W , e cotat ca 35W in 4 Ohmi dar cu 10 % distorsiuni... si la valoarea asta ce auzi nu se mai cheama sunet plus ca nu prea rezistate poti juca cu TDA2025, care s-ar cam apropia de 50W cu ceva distorsiuni (alimentat aproape de limita) si am folosit unu odata si suna frumos , si daca e racit bine nu face probleme. singura problema e ca e scump

Link to post
Share on other sites

vikingul38 , daca ai masurat tensiunea la iesire cand in amp era bagat muzica , nici chiar daca amplif-ul ar scoate 25 w nu ar trebui sa-ti arate 10 v ~ . Muzica nu este un semnal cu amplitudine constanta , iar aparatul de masura (pus pe voltmetru de c.a.)nu iti arata decat o medie a valorii semnalului de iesire . Cum semnalul muzical de la iesirea amp-ului are valori intre aproape 0 si (sa zicem ca amp-ul e de 25w/4ohmi) 10 v , normal ca aparatul de masura o sa-ti arate o medie a acestor valori , deci cum ai zis tu , cca 6 v. In aceste conditii parerea mea este ca amp-ul momentan asa cum este el acum,chiar scoate undeva in jur de 20w . Insa cu 0,47 ohmi in loc de 1,5 v sigur bd-urile nu vor ajuta prea mult integratul. Chiar daca pana la urma pui piesele care trebuie , nu cred ca vei obtine o crestere notabila a puterii de iesire (la presiunea sonora nici nu prea o sa se observe vreo schimbare) . Asa ca daca urmaresti mai multa galagie orienteaza-te spre alte scheme mai puternice .P.S. In cazul in care tot crezi ca nu poti atinge puterea maxima din pricina ca amp-ul are nevoie de tensiune de intrare mai marisoara , poti incerca sa micsorezi valoarea rezistentei r4 de la 3,3k la 2,7k sau 2,2k . Aceasta modificare va avea ca efect cresterea amplificarii montajului ; nu uita insa ca amplificare marita inseamna si o usoara deteriorare a performantelor :yawinkle: (bineinteles pt amplificari f mari --> performante f slabe) .

Link to post
Share on other sites

0.47Ω mi se pare o valoare optima, caci tranzistoarele se vor deschide cam la 0.6V, deci la un curent de circa 1.27A, care corespunde unei puteri de 6.5W pe 4Ω. deci pana la aceasta putere merge numai integratul, la putere mai mare intra in functiune tranzistoarele.

Link to post
Share on other sites

0.47Ω mi se pare o valoare optima, caci tranzistoarele se vor deschide cam la 0.6V, deci la un curent de circa 1.27A, care corespunde unei puteri de 6.5W pe 4Ω. deci pana la aceasta putere merge numai integratul, la putere mai mare intra in functiune tranzistoarele.

Daca 0.47 ar fi fost valoarea "optima", ar fi sugerat-o si producatorul in datasheet.. eu zic sa-i acordam credit pentru "propunerea" facuta de el (producator).. cred ca stie mai bine cind este cazul sa-si intre BD-urile in rol.
Link to post
Share on other sites

0.47Ω mi se pare o valoare optima, caci tranzistoarele se vor deschide cam la 0.6V, deci la un curent de circa 1.27A, care corespunde unei puteri de 6.5W pe 4Ω. deci pana la aceasta putere merge numai integratul, la putere mai mare intra in functiune tranzistoarele.

Vechea problema cu calculele modificate dupa ureche...daca tranzistorii nu se deschid atat cat trebuie, nu se vor sincroniza ( racorda ) corect bucatile de sinusoida si nu vei obtine randament, darmite calitate...plus ca toleranta la rezistoare are si ea un cuvant de spus in privinta asta!Din ce inteleg eu ca ai masurat si construit tu, s-ar putea sa iti mearga mai bine un simplu TDA2030 fara tranzistori de putere :smt005 ... plus ca daca atacai cu semnal suficient amplificatorul, integratul s-ar fi infierbantat zdravan, nu ar fi doar caldut!
Link to post
Share on other sites

TDA 2030 V pt. plantare verticala TDA 2030 H au pinii indoiti pt. plantare orizontala , paralel cu cablajul imprimat TDA 2030 A este selectionat cu tensiune de lucru ceva mai mare .... altfel e vorba de acelasi integrat ! .... iar rezistentele in discutie in diverse scheme au 1,5-2,2 ohmi .... asa am incercat si eu cu 1 ohm/0,5w si nu se deschideau aproape de loc tranzistorii !!! ... cu 0,47 ohmi poti sa-i si scoti ca va merge la fel !

Link to post
Share on other sites

Vechea problema cu calculele modificate dupa ureche...

 

Inainte de a te grabi sa afirmi asa ceva ai putea sa ceri niste explicatii, de exemplu sa ma intrebi ce tranzistoare am folosit.

Eu am construit acest amplificator acum mai bine de 10ani, cand abia aveam acces la internet si in nici un caz nu cautam la vremea aceea datasheeturi, poate doar altii care le copiau si le publicau prin reviste.

Am vazut astfel de amplificatoare care aveau 0.47Ω pe cele 2 alimentari, erau niste kit-uri facute de o firma romaneasca.

Poti sa imi spui tu ce calcule am modificat dupa ureche? Arata-mi acele calcule care dau alta valoare. Ce daca in schema din datasheet sunt 1.5 ?

Hai sa te ajut eu:

50mA (curentul de repaus) x 1.5Ω = 75mV , adica tranzistoarele tot nu vor sta deschise in repaus. Adica acele posibile probleme despre care vorbesti ar exista in continuare.

Exista si posibilitatea ca tranzistoarele sa fie deschise, si prin ele sa circule un curent "de repaus", dar aceasta configuratie te las pe tine sa o descoperi, caci asa vei invata, nu copiind scheme din datasheeturi. Asta e diferenta dintre un amator si un profesionist.

 

A, si daca vrei sa ma verifici, esti invitatul meu:

Tehnium nr. 6/96pag. 3

Cartea "305 scheme electronice" - Editura Teora, schema nr. 012

Cartea "101 montaje practice de amplificatoare audio de putere"

An aparitie: 1998 Autori: NAICU Serban,MARIAN Emil

Mai vrei?

 

daca tranzistorii nu se deschid atat cat trebuie, nu se vor sincroniza ( racorda ) corect bucatile de sinusoida si nu vei obtine randament,

 

Poti sa imi explici mai exact cu ai ajuns la aceasta concluzie?

 

Din ce inteleg eu ca ai masurat si construit tu, s-ar putea sa iti mearga mai bine un simplu TDA2030 fara tranzistori de putere

Ai curaj sa pui pariu? Sau arunci doar vorbe in vant? Uite eu fac un amplif cu TDA2030 si cu 0.22Ω si iti arat ca merge.

 

:smt005 ... plus ca daca atacai cu semnal suficient amplificatorul, integratul s-ar fi infierbantat zdravan, nu ar fi doar caldut!

Uite asta inseamna "dupa ureche".

Ia fa tu o demonstratie prin calcul.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines