Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare despre curent


Recommended Posts

de ce intre curentul masurat si cel calculat este diferenta in sensul ca cel masurat este mai mic...in cazul unui bec incandescent de exemplu.am facut un experiment cu 3 becuri atat incalzite bine cat si racite bine inainte de masurare curent.mi se pare normal odata cu ridicarea temperaturii sa scada rezistenta si sa creasca curentul insa la mine s-a petrecut exact invers.cu becul rece aveam masurata intensitate curent sensibil mai mare decat cu el cald.aceste experimente s-au facut cu 3 becuri unul de 2,5W,5W si 21W la o tensiune de 12vdc.

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Rezultatele măsurătorilor tale sunt corecte. Filamentul rece are rezistenţă electrică mai mică decât filamentul încins. Este o proprietate intrinsecă a materialului din care e construit filamentul.La unele materiale rezistenţa electrică scade odată cu creşterea temperaturii, la altele creşte. Altfel spus, unele materiale au coeficient de temperatura negativ, altele pozitiv.Din cauza acestei proprietăţi, în trecut becurile erau folosite uneori pe post de limitatoare sau regulatoare de curent.Nu se înţelege exact la ce te referi atunci când vorbesti de diferenţele între curentul măsurat şi cel calculat. Dă nişte exemple de calcule şi măsurători, cu tot cu cifre.

Link to comment

deci bec de 2,5W scrie pe dulie,tensiune 12 vdc.conform relatiei P:E=I atunci e normal sa dea 0,20833333=208mA putere calculata conform legii lui Ohm.in practica lucrurile stau diferit.masurand prin ambele metode de aflare intensitate curent punand ampermetru in serie cu sursa si consumatorul imi da cu consumatorul rece valoarea de 169,9-170,0 mA iar cu el cald dupa aprox 1 min de functionare, 168,9-169,4 mA.diferenta dintre 208 si 170mA imi este clara.intotdeauna curentul masurat este mai mic decat cel calculat. nu inteleg diferenta accea mica intre 169,9 si 168,9mA.e totusi vb de 1mA...e cam mult... se intampla in functie de temperatura consumatorului la prima vedere. eu as banuii ca e vb si de cadenta masuratorii cunoscand ca pt o acuratete mai mare trebuie masurat curentul la un anumit interval de timp specificat chiar pe carcasa ampermetrului.nu sunt insa sigur daca e doar una sau ambele variante.atat cu becul de 5W cat si cu cel de 21W aceiasi poveste legata de sensibilitatea accea.

Link to comment

...imi da cu consumatorul rece valoarea de 169,9-170,0 mA iar cu el cald dupa aprox 1 min de functionare, 168,9-169,4 mA....

Consumatorul (filamentul) nu mai este rece, de vreme ce i-ai aplicat deja tensiune si filamentul e incandescent.Ca sa vezi cum stau lucrurile la rece, masoara cu ohmetrul rezistenta filamentului. Apoi, calculeaza cu legea lui Ohm ce curent ar rezulta prin aplicarea tensiunii de 12V pe o rezistenta de acea valoare. Vei ramane surprins cat de mare iese curentul, si chiar asa este, limitarea are loc ulterior, pe masura ce filamentul se incalzeste, intrucat rezistenta lui creste considerabil. Deci, cu alte cuvinte poti spune ca becurile incandescente cu filament din wolfram se caracterizeaza printr-un coeficient de temperatura pozitiv foarte ridicat.

diferenta accea mica intre 169,9 si 168,9mA.e totusi vb de 1mA...e cam mult...

De ce ti se pare mult? La 1mA cand te raportezi la 100mA inseamna 1%. Ce precizie de masurare are aparatul tau? (vezi in prospect).
Link to comment

toata treaba era legata in primul rand de diferenta dintre puterea totala,calculata (nominala) a unui component specificata de producator si puterea masurata,reala sau (efectiva) a componentului in cauza.in ex meu un bec de 2,5W nominal ar suporta 2,04W reali folosind practic legea lui ohm.de aici diferenta dintre 208mA calculati si 170mA masurati in 12vdc.diferenta dintre 170mA cu bec rece si 168-169mA cu bec fierbinte e datorita faptului ca rezistenta unui bec incandescent creste putin in astfel de conditii,iar tendinta intensitatii curentului este sa scada putin sesizabil.am postat si pentru altii incepatori ca mine care se lovesc de aceleasi intrebari.

Link to comment

Rezistivitatea unui filament de wolfram este de 13 ori mai mica la temperatura camerei decat la 2500 grade C, si in plus, cresterea rezistivitatii nu e liniara cu temperatura...e deajuns o tensiune un pic mai mare la bornele becului, si temperatura creste mult mai mult decat s-ar parea...la fel si randamentul...un bec de 6V/55W scoate 1350-1400 lumeni, deci tot atat cat un bec de 230V/100W, practic becul de 6V e de aproape doua ori mai economic decat cel de 230V...din cauza filamentului scurt si gros, becul de 6V pierde mai putina caldura decat cel de 230V. Atentie si la aspectul legat de becurile marca "Osram" acestea pot avea filamentul din aliaj osmiu-wolfram, cu alta caracteristica fata de filamentul din wolfram chior.

Link to comment
  • 1 year later...

Puterea=tensiunea*intensitatea. Rezulta ca intensitatea=puterea/tensiune. Deci in acest caz intensitatea =55W/12V. I = 4.5833333 amperi.Rezistenta=tensiunea/ intensitate deci in cazul nostru R=12V/4.5833333A adica 2.6181 ohmi. Aceasta rezistenta este valabila cand becul este aprins. Cand este rece becul va avea o rezistenta mai mica ce depinde de variatiei rezistentei filamentului cu temperatura.

Link to comment

Nici becurile nu sînt absolut identice între ele, o toleranţă de 10% e normală, aşa că orice măsurători şi calcule trebuie făcute ptr mai multe exemplare, chiar de producători diferiţi. Plus că astea sînt măsurători primitive, nu aveţi laboratorul unei firme ptr determinarea altor caracteristici.

Link to comment

-ce sectiune au conductoarele ? -curentul debitat e curat continuu?-o schema de masurare ? -ce toleranta(clasa) are aparatul de masura ? -ati folosit si unul analogic cu ac si sunt ampermetric ? si o da! sa nu ne asteptam la fabricantul perfect care are fara sa vrea(sa-i pese) tolerante nebanuite ?HNY!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines