Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu compensarea termica la o oglinda de curent


Recommended Posts

As avea nevoie de un sfat la urmatoarea problema: Trebuie sa construiesc o oglinda de curent care functioneaza la curenti relativi mari (max 50mA). Pentru a elimina efectele termice am folosit o capsula ce contine 2 tranzistori imperecheati (BCM62B: http://www.farnell.com/datasheets/609314.pdf ). Cu toate acestea, disiparea termica imi creaza un imbalans puternic in curentii pe cele doua brate si cu toate astea, dependenta de temperatura e puternica, se vad variatii mari de curent pe sarcina si daca suflu pe tranzistor si ii modific temperatura cu cateva grade. Am incercat si varianta clasica de oglinda (stanga), si cea wilson (dreapta). Se simte ceva imbunatatire, insa nici pe departe suficient.

Intrebarea este: cum as putea sa compensez termic oglinda asta, am nevoie sa functioneze intr-o gama destul de larga (-20 +80). Multumesc anticipat.

post-4272-139829385908_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

O soluţie foarte simplă care anulează fuga cu temperatura este să pui în emitoare rezistenţe de valori mici, spre exemplu 10 - 100 ohmi. Nu ţi-aş recomanda Wilson că oricum merge la tensiune mică şi căderea de tensiune pe încă un tranzistor reduce gama de tensiuni de la ieşire.

Link to comment

cu un LM317 ai incercat ? chiar daca folosesti tranzistoare cu β "identic" topologiile de mai sus au dependenta de ΔVcc si ΔT.p.s: am facut un test cu LM317 (Io=la 15.36mA) si se comporta excelent pana la 150'C (cu siguranta mai mult) avand o variatie de doar +0.06mA. Variatia cu Vcc este de ~0.04mA in intervalul 3.35V - 29.60V. Spre "surprinderea" mea integratul a intrat in protectie la o temperatura prea mare.

Link to comment

Nu pot cu LM317 deoarece circuitul este destinat masurarii unui resistor pe o plaja destul de larga de masura si din aceasta cauza trebuie sa schimb valoarea rezistentei de referinta, acolo vor fi conectate mai multe cu cate un mosfet la masa. Problema imi intervine in capatul de jos, acolo unde am curenti mari care genereaza efect termic mai puternic in capsula.Oricum, am montat cate o rez. de 22 ohm in emitor si s-a imbunatatit comportamentul, multumesc mult pentru sfat.LE: Vcc-ul e asigurat de un repetor cu opamp ce are la baza o referinta cu LMV431, asa ca cel putin de acolo nu vin probleme.

Link to comment

Dacă vrei doar să măsori rezistoare, şi nu e obligatoriu (ca la şcoală) să foloseşti o oglindă de curent, atunci îţi recomand schema clasică, cu un AO la care rezistorul de măsurat se pune în bucla de reacţie negativa.Schema cu amplificator operaţional este infinit mai fiabilă decăt orice oglindă de curent.

Link to comment

Poti incerca sa cauti un vechi CI produs la IPRS - BA726. Este o arie de tranzistori(cu ajutorul carora construiesti oglinda) termostatata. Partea de termostat sealimenteaza cu vreo +30V si "tine" jonctiunea pe la 70 de grade Celsius.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines