Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest dj_maxxro

gauss-metru

Recommended Posts

Guest dj_maxxro

Am nevoie de un aparat cu care sa pot masura campul generat de magnetii permanenti ... am dat un search pe internet si am aflat ca exista aparate de masura specializate pentru aceasta ... numite gauss-metre. Cunoaste cineva daca se gaseste asa ceva in romania sau ... am sperante ca poate macar niste senzori hall liniari , in cel mai rau caz sa recurg la DoItYourself Marius

Link to post
Share on other sites

Se poate face cu senzori hall, dar intr-adevar problema este raspunsul neliniar in functie de intensitatea campului magnetic.Ar trebui sa ai macar unul gata construit ca sa il poti etalona pe cel DIY.O sa ma gandesc la metode de liniarizare.

Salut ! E simplu. Iei magnetul permanent, il plasezi langa un conductor, si masori in conductor ceea ce induce magnetul permanent.

:smt018 Ce simplu ar fi ! :rolleyes:Ai incercat? :death: Ia scrie tu definitia inductiei electromagnetice!
Link to post
Share on other sites

:partyman: eu stiam ca li se zice tesla-metrefaci si tu ca Faraday agiti magnetul pe linga niste fire si bagi de seama ce tensiune se induce

inteligent baiat a fost si Faraday :finga: ..... Cam 40 de ani a durat, de cand au fost gandite primele definitii ala campului magnetic, si a venit Faraday, si a zis ca trebuie miscat magnetul, sau conductorul, ca sa obtina ceva :smt003 ... Legea inductiei electromagnetice zice ca circulatia vectorului intensitate a campului electric de-a lungul oricarei curbe inchise gama atasate, este egala si de sens contrar cu derivata in raport cu timpul a fluxului inductiei magnetice prin orice suprafata S(gama) ce se sprijina pe curba gama.
Link to post
Share on other sites

:partyman: eu stiam ca li se zice tesla-metre

Este acelasi lucru.Gauss este unitatea de masura in sistemul international si tesla este unitate derivata.1Gauss=10^-4 Tesla
Link to post
Share on other sites

Guest dj_maxxro

am gasit pe internet o aplicatie a unui senzor de camp magnetic liniar, insa nu se importa asa ceva in tara asta ... damn .... din cate am vazut toate gauss-metrele industriale folosesc asa ceva deci presupun ca asta e cea mai ieftina, simpla si precisa metoda pentru a masura .... idei neortodoxe a avut si un prieten de-al meu care foloseste pentru aprecierea subiectiva a magnetilor un dinamometru modificat , insa asta da doar o masura de comparatie fata de alti magneti cel mult.... :rolleyes:Marius

Link to post
Share on other sites

:partyman: atentie atentieGauss nu este deloc unitate SI este folosita tot mai putin ca unitate de masura a inductiei magnetice (B), nu este acceptata in SIWeber(Wb) este unitatea de masura pentru fluxul magnetic in SIdesigur folosirea gauss nu este o gresala dar nu este oficiala

Link to post
Share on other sites

Salut !

E simplu.

.....

Iei magnetul permanent, il plasezi langa un conductor, si masori in conductor ceea ce induce magnetul permanent.

....

Voiam sa spun ca daca "plasezi" un magnet langa un conductor nu vei obtine nici un curent indus, trebuie sa creezi un camp magnetic VARIABIL.

Asta trebuia sa observi in cartea de fizica.

Iar pt. definitii, nu, multumesc, exista internet. Pastreaza manualele.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Gauss_(unit)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_(unit)

 

 

The SI unit of magnetic flux density is the tesla. One gauss is equal to 10−4 tesla.

1 T = 10 000 G

1 G = 0.1 mT

 

 

In legatura cu adresarea:

Imi pare rau ca am deranjat cu acest lucru, nu mi se pare ca "dvs." va adresati altfel celorlalti. Ideile astea apartin de obicei unor persoane mai in varsta, cumva complexate, care simt nevoia de respect.

Deh, copiii din ziua de astazi, nu mai vorbesc respectuos. :weedman:

Inteleg ca esti moderator, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dau neaparat dreptate : "da sefu' "

Pe acest forum sunt destui care habar nu au sa scrie in limba romana, care intra doar sa ceara scheme, sau vorbesc sa se afle in treaba. Cel putin acestora nu simt nevoia sa ma adresez decat cu "tu".

Imi face placere sa ajut si ma aflu pe acest forum din placere, nu neaparat ca sa obtin ceva. Presupun ca vorbesc cu oricine altcineva de pe o pozitie egala.

Link to post
Share on other sites
Guest Emanuel

Solutia optima este folosirea unor senzori magnetorezistivi. Au liniaritate foarte buna si sensibilitate mare. Nu stiu daca se gasesc in Romania. Eu am comandat din SUA de la http://www.digikey.com cu card Taifun. Ajung in max. 10 zile.

 

Poti folosi de ex. HMC1021 sau HMC1022 de la Honeywell pt. a masura intensitatea cimpului magnetic pe o axa, respectiv pe doua. Eu folosesc senzorii la masurarea tridimensionala a cimpului magnetic terestru (rol busola+altimetru).

Link to post
Share on other sites

Guest dj_maxxro

emanuel , la ceva in genu ma gandeam si eu dar se ridica o mare intrebare .... CHIAR NU SE GASESTE NIMIC IN TARA ASTA DE *** ???? ma enerveaza la culme :toimonster:

Link to post
Share on other sites

il poti pipi de o rigla,pe pozitia 0

nu prea inteleg ce sa fac pe rigla ??? "lipi"???daca nu reusesc sa fac ceva cu niste senzori Hall (am stricat pini la vreo patru dar mai am de pe la CD-rom , floppy, si de la un video .se gasesc pe langa magnetii motoraselor ) cumpar un releu Reed,dar nu stiu daca gasesc si cat costa !
Link to post
Share on other sites

off: :smt005 ,mai bine lipeste releul,in loc sa faci ce am scris euon: gasesti prin imprimante sau alea fiscale,cel putin asa cred si la aproape orice magazin de electronice,la e-p***e au de excosta cam 1-2 lei,acum sunt si mai multe marimi

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines