Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare legata de vinyl-uri / discuri


Recommended Posts

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu stii ce vorbesti, un izolator bun asa cum este vinilul, se incarca electostatic nefiind un conductor sarcinile electrice nu se deplaseaza. Acestea stau nemiscate si desigur iau forma discului, adica la nivel microscopic iau forma santurilor incrustate pe discul de vinil. Astfel cu mici modificari un magnetofon poate reda aceste discuri. Trebuie doar modificata pozitia capului de redare pt a putea citi de pe disc. Si mai este necesar un lucru foarte important, discurile trebuie tinute in permanenta in apropierea unui camp magnetic foarte puternic, ceea ce in cazul de mai sus nu reprezinta o problema acestea fiind pastrate pe boxa. se mai poate monta pe magnetofon, inaintea capului de redare un mic magnet cu neodim, se face o magnetizare locala foarte puternica. avantajul acestei solutii este acela discurile se pot stoca si in dulapuri mai ales atunci cand ai foarte multe.

Link to comment

Strict privitor la pozitia de pastrare/depozitare a vinyl-urilor:Acestea nu se tin NICIODATA in pozitie orizontala, unu' peste altu' (stiva) din cauza ca, in timp, apar deformari de planeitate (de la caldura, de la presiune inegala, de la eventuale defecte de fabricatie, etc) si va veti trezi ca de la un moment dat bratul pick-up-ului va "face" ca o barca pe valuri. Pe cat posibil, vinyl-urile trebuie sa stea vertical, unu' langa altu', fara posibilitatea de a aluneca sau de a tinde spre o pozitia aplecata.

Link to comment

Eu zic ca poza sustine cele spuse de mine, se vede foarte clar ca boxele sunt puse in lungul acelei camere, astfel campul magnetic generat de acele boxe foarte mari, parcurge intreg dulapul cu dicuri. Camera in care sunt depozitate este foarte mica pentru ca acest camp sa fie cat mai intens si sa nu se disperseze inutil.

Link to comment

Da, da, da şi ionizarea de la lămpile finale din amplifuri asigură înalte ca lumea.Asta-mi aduce aminte de mitul cu oala egipteană care fiind învîrtită la roata olarului, înregistrase ce vorbeau vechii egipteni pe lîngă ea. :ras:

Link to comment

Asa cum s-a spus mai sus, discurile nu se depoziteaza unul peste celalalt. In ceea ce priveste faptul ca sint depozitate linga difuzoare nu are nici o importanta... la discurile vinil o problema grava este incarcarea electrostatica care atrage intens praful si in urma auditiei, acul dozei + praful depus in santurile discului vor face ca discul sa fie distrus prematur. Atit!

Link to comment

totusi vin cu o completare aici ca sa nu mai deschid alt thread.pickup-ul meu este un Onkyo CP-1046F.Are in spate optiunea de Remote Control Jack.Adica sa pot sa-l leg la restul liniei si sa-l comand din statie. (banuiesc ca se stie chestia asta)Mufa este DIN (mama) cu 7 pini.Cum imi dau seama care pin este left/right si care e masa ca sa pot sa-i montez un adaptor si pe urma logic sa ma conectez la restul liniei cu el?Multumesc !

Link to comment
  • 11 months later...

Buna seara! Ca amator..pasionat luati-o cum vreti a vinylurilor inca, am si eu doua intrebari la ele:1) De ce sunt vinyluri de 45 ture/min care au gaura mare se pune acel distantier fie el rotund, fie cu 3 picioare? La cele straine am vazut. Au fost alte aparate de redare sau care e treaba? La ale noastre au gaura normala..2) Am comparat niste viniluri de 45 ture/min de la Amiga pe care incap cate 2 piese de cca 4 respectiv 3 min pe fiecare fata si rilele sunt tare apropiate cu niste viniluri tot de 45 ture/min de RCA Italiana respectiv Epic (presat in Franta) si exact acelasi format de 45 ture/min cu gaura mare, insa pe fiecare fata e cate o melodie care are cca 3 minute maxim..si se vede cu ochiu liber ca spirala e mai "desirata"iar santurile se vad cu ochiul liber unde calca acul, nu sunt ingramadite. Am observat ca cel de RCA Italiana parca se aude usor mai "tipat", cu toate ca nu e zgariat si nici folosit aproape deloc..nu paraie, nimic. Stiam de o chestie cu 2 ace la dozele mai vechi un ac normal pt 16/33/45 si un alt ac pt 78. Cumva acestea care au rilele mai largi trebuie redate cu un ac mai rezistent,cum e cel pt 78? Daca dau pe mono statia atunci se aude mai bine.. Eu am doza stereo unitra MF-104..Mersi anticipat de raspunsuri :-)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines