Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bec cu led care palpaie

Guest Boggy

Recommended Posts

Va salut,Nu avea rost sa fac alt topic pentru o intrebare mica. Am cumparat un bec de 12w cu LED-uri(SMD-uri), si l-am montat in baie. L-am luat de test, asa ca urmeaza sa ma hotarasc daca pun in toata casa. Problema cu el este ca flicare, evident din cauza curentului alternativ. Cum as putea sa scap de flicarit? Nu este foarte enervant, dar pe mine ma sacaie, iar odata ce mi-a zgandarit piticul de pe creier, trebuie rezolvat.Multumesc anticipat

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Scuze ca l-am pus unde nu trebuie.Nu, intrerupatorul nu are bec/led, e unul simplu. Un condensator ar stabiliza cumva variatiile inainte sa intre in bec? Merita sa incerc?

Problema cu el este ca flicare, evident din cauza curentului alternativ.

Pâlpâitul se datorează pulsaţiei de 50 Hz specifice redresării monoalternananţă. Realizaţi alimentarea prin intermediul unei punţi redresoare; în acest caz pulsaţia de 100 Hz va fi practic imperceptibilă şi nu mai este necesară utilizarea unui filtru capacitiv, mai puţin fiabil în comparaţie cu puntea.

Eu as zice sa nu dam asemenea sfaturi inainte sa stim cum se alimenteaza ledurile!Ca daca se alimenteaza prin condensator,si alimentam montajul in cc...parca nu mai functioneaza prea bine,nu?Si la 100Hz pulsatia e deranjanta,deci nu putem trage concluzia ca ar fi vorba de redresare monoalternanta

E posibil ca acea pulsatie sa fie cauzata de faptul ca becul ala, desi are sursa in comutatie in interior, sursa nu are condensator de filtrare pe intrare incat sa redreseze si filtreze la 300V, ci doar un mic filtru incat sa permita folosirea cu un dimmer. Cam asta este si marea dorinta a becurilor cu led-uri, sa mearga cu dimmer, ca si incandescentele, in timp ce CFLurile nu merg. Deci, daca se pune un condensator de filtrare...s-ar putea sa se lase cu artificii....O buna informatie in momentul asta ar fi sa stim despre ce tip de bec este vorba

Hmm...avand in vedere cum arata becul, cred ca ar trebui sa aiba ceva sursa izolata, observ ca se pot atinge conexiunile la leduri, dar nu cred ca are :nebunrau: Daca nu se poate desface...banuiesc ca nici nu poate fi vorba de modificarea becului, nu?are 60 de leduri, nu?

Da, are 60 LED-uri. Nu se poate modifica curentul inainte sa intre in bec(undeva in aplică)?Scopul e sa nu palpaie deloc, pentru ca daca e sa pun in toata casa si va fi nevoie sa filmez ceva(Nikon D90, anti-banding aproape inexistent), o sa-mi apara minunatele dungi in imagine. Asadar, trebuie sa aiba output ca pe sursa DC.Luminozitatea e foarte buna iar temperatura de culoare e similara cu cele incandescente; de-aia vreau sa le folosesc peste tot. Sa nu mai vorbim de consum (10-12w) si de longevitate.