Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa sau imbunatatire circuit cu 7805

Guest Samurai Jack

Recommended Posts

Omul are un 7805 si vrea sa rezolve problema fara sa cumpere alceva mai scump.Din cite am inteles nu este vorba de 3A ci de putin peste 1A.Si nu a zis nimeni ca nu vor disipa caldura.Eu am cautat o solutie simpla pe intelesul d-lui pentru ca exista si posibilitatea folosirii unei surse in comutatie sau altceva dar ...e un pic mai complicat.Intervine si zgomotul introdus !Cel mai simplu e un radiator mai mare.

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acel curent de putin peste 1A se poate trage din 7805 cu conditia de a nu se disipa putere prea mare pe el si de a se raci corespunzator. Depinde de producatori, cel mai bine e sa se uite exact ce scrie pe deviceul deja detinut. Unele 7805 se duc pana la 1.5A, altele nu, oricum limitarea de curent este peste 1A suficient de mult.

Guest Samurai Jack

Consumatorul trage maximum 1.2A.

Puţin peste 1A depăşeşte majoritatea 7805, chiar şi pe cele CT.BM323 se găseşte prin tîrg la 2-3 lei.Aşa de mare e economia încît să nu merite puţin mărunţiş în plus?

Ei bine, da. Nu mai e nevoie sa fac o comanda sau sa ma deplasez pana intr-un oras ca sa-mi procur piesa. BM323 nu l-am gasit cu AllParts si nici la un magazin cunoscut. LM323(vad ca e echivalent) am vazut ca este, desi mi-e putin mai dificil sa-l procur.Am vazut ca exista un altul, LM338T, care e reglabil, si mi-ar fi mai usor sa-l procur( asta suporta pana la 5A). Pana una alta, exista mai multe variante, dar eu nu stiu cum sa caut dupa ele.Ce alte regulatoare mai exista? Cam care sunt prefixele sau numele dupa care sa caut( cum e la 7805: "LM" sau "L"). M-ar interesa si denumirea generala a op-amp-urilor.Ah, inca o chestie. Am vazut ca se pun in circuitele "typical application"(optional) 2 condensatoare. Are ceva daca sunt ambele ceramice?

...BM323 nu l-am gasit cu AllParts si nici la un magazin cunoscut. LM323(vad ca e echivalent) am vazut ca este, desi mi-e putin mai dificil sa-l procur...

BM323 e fostul IPRS (B e de fapt litera grecească Beta, nu am cum s-o reproduc în mod normal cu tastatura). Ăsta costă cîţiva lei.Cond ăia e bine să fie mkt, mpp, mks, chiar şi tantal, orice în afară de ceramici.
Guest didiccna

Cred ca un L4964 ar fi foarte potrivit pentru ceia ce vreti sa faceti.Stiu e scump rau.Numai ca cineva de la vanzari are asa ceva in oferta.Eu am cumparat de la el 100 de buc. cu 100 Ron.Si are si diodele de comutatie.E foarte de treaba tipul si e serios.Date despre integrat pe net.Va mai trebuie doar bobina .Poate fi folosita una dintr-un traf electronic pentru spoturi.Daca stiti pe cineva pe la intretinere unei cladiri va poate ajuta.Eu,unde am lucrat inainte, aruncam cu sutele in fiecare luna.Se ardeau tranzistorii.Traful niciodata.O placa de test si alte cateva componente si totul e gata.O sursa performata si versatila.Si nu trebuie sa va temeti de zgomot sau alte chestii de aste.Acum se alimenteaza tel. mobile superperformante din surse in comutatie.E mai mult un aspect teoretic.