Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa sau imbunatatire circuit cu 7805

Guest Samurai Jack

Recommended Posts

Guest Samurai Jack

Vreau sa cobor o tensiune de 12V la 5V. Am incercat asta deja, dar problema evidenta a aparut imediat ce am vazut ca ceea ce vreau eu sa alimentez consuma putin peste 1A. Am folosit un L7805CV, si in lipsa de un radiator adecvat am lipit o bucata de aluminiu(improvizatie cu niste pasta termoconductoare that was laying around...). Problema e ca disipeaza ~7W de caldura, deci cam...frige.

Am intrebat pe cineva daca exista o alta solutie si mi-a recomandat un "switching regulator": V7805. Nu prea gasesc asta prin magazinele din Romania. Exista alternative la IC-ul asta? Ma intereseaza ceva magazin care livreaza si prin posta(nu-mi permit sa platesc taxe uriase doar fiindca stau departe de centrele curierilor...).

Daca nu reusesc altfel, o sa fac rost de un radiator adecvat pana la urma...

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca ai spatiu sa pui un radiator mai mare atunci asta e solutia, este mult mai usor si mai ieftin de gasit un radiator decat un integrat din ala in comutatie.

Ca sa iesi cel mai ieftin cauta radiatoare in surse PC, TV-uri sau chiar un radiator vechi de procesor sau placa video, poate ar merge si unul de North-Bridge de pe o placa de baza.

Oricum cred pretul integratului pe care il cauti tu ar depasi 10 euro la noi in tara, spun asta dupa ce am vazut pretul pe la furnizori.

Daca vrei sa gasesti mai multe despre surse coboratoare in comutatie la 5V vezi pe google

http://www.google.ro/search?client=oper ... el=suggest

Bafta !

Nu are nicio treaba daca e ldo sau normal, daca e liniar va disipa aceeasi putere. Solutia aici e sa folosesti sursa in comutatie. Poti gasi proiecte cu lm 2576 sau mc34063 sau cumperi direct un alimentator de telrfon lobil care tine mai mult de 1A, dar atentie la produse de proasta calitate.

Daca vrei o solutie rapida si care da rezultate imediate foloseste citeva diode cu siliciu de 3A 1N54xx care vor scadea tensiunea cu 0.7 v pentru fiecare dioda montata.Diodele se monteaza pe intrarea sursei,intre cond de filtrare si sursa.in sensul de conductie.Este ieftin si asa ceva am folosit pentru eliminarea rezistoarelor de limitare a curentului prin afisoarele de la un fx.Daca pui 6 diode deja disipatia va scadea f mult.

Si crezi ca se intampla cu energiacare 'nu ' se mai disipa? In plus,caderea de tensiune pe diode e dependenta de consum...la consum mic, caderea e de 0,5V la nominal (3A) 0,7V ; excursia de tensiune e diferenta dintre Ufmax si Ufmin ori cate diode folosesti.