Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat Lipituri prin Rezistenta de Contact

Guest enyman

Recommended Posts

Salut,Lucrez la un service auto si ieri m-am lovit de o problema, a venit un domn cu o masina la care i se mancasera carbunii de la electromotor. Am desfacut electromotorul m-am uitat la carbuni , nu mai erau iar apoi la lipitura , nu mai vazusem asa ceva , nu tu urma de cositor sau alt material de imbinare ci doar o substanta galbena , o lipitura foarte "estetica" si se pare si foarte durabila.Problema care am intampinat-o a fost la lipirea noilor carbuni. In service nu aveam decat un letcon de 60W cu care am reusit dupa vreo 40 min sa ii lipesc pe toti 4 dar nu a fost o lipitura chiar profi...mult cositor , lipitura nu am reusit sa o modelez cum trebuie , dar a functionat.Am auzit ca exista aparate de lipit prin curent electric , principiul de functionare din cate am inteles ar fi cam urmatorul , trece curentul electric prin piesa, potriunea respectiva strabatuta de curent se incalzeste destul de tare , se pune cositorul si atat. Ma gandesc ca ar fi o lipitura foarte ok pentru astfel de lipituri pe la electromotoare sau alternatoare deoarece nici un material nu este finisat pana la nivel microscopic iar prin faptul ca portiunea strabatuta de curentul electric are aceeasi temperatura cositorul ar putea ajunge si in acele goluri microscopice iar de aici rezultand o lipitura foarte buna.Am gasit un singur astfel de aparat,post-56295-139829373755_thumb.jpgdar este prea scump , ~3.000 lei , mi-ar trebui tot ceva in genul sub forma de cleste pentru ca m-ar avantaja destul de multdeoarece pot tine nemiscate piesele care trebuiesc lipite.Aveti idee de alte astfel de aparat?Multumesc anticipat.

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Prea multa munca pe vremuri cand schimbam carbuni la dacii o faceam cu ajutorul unui ciocan de lipit de cel putin 200w confectionat artizanal acum sant de cumparat asa ca nu stiu daca se merita sa faci alt aparat de lipit de genul celui pe care l-ai prezentat(doar daca poti avea ceva productie de serie).

nu stiu daca te poate ajuta un asemenea aparat.mai degraba poti incerca sudura in puncte.sau cel mai simplu foloseste un letcon de putere mai mare sau de ce nu un ciocan de lipit tiganesc (denumirea populara)Pe client nu il intereseaza cu ce utilaj lipesti tu, il intereseaza sa tina, sa plateasca putin si pe tine te intereseaza sa faci treaba cu costuri cat mai mici. In costuri bagi si timpul pierdut. Timpul alocat de tine pentru lipire in cazul de mai sus a fost enorm si e posibil sa fie si o lipitura de slaba calitate (rece). asta se va observa in timp.Daca folosesti o lampa cu gaz incalzesti foarte repede «ciocanul tiganesc». totul este sa decapezi bine piesele ce urmeaza sa le lipesti.

Lipiturile nu au fost reci , am avut grija ca letconul sa fie incins destul de bine si am avut grija sa fie incinsa si piesa.Ma gandeam la un astfel de aparat pentru ca atunci s-ar incinge la fel de puternic atat portiunea de piesa care este strabatuta de curentul electric cat si cositorul si astfel as putea face o lipitura de calitate , rezistenta.

in mod normal pentru lipirea firelor de la carbuni nu se foloseste cositor.In cazul in care se foloseste aliaj de lipit firul acela impletit si flexibil de la carbuni devine rigid deoarece atrage cositorul in elin timpul lipirii apare fenomenul de capilaritate, intocmai ca la tresa care curata fludorul.pentru a preintampina acest fenomen se foloseste o penseta cu blocator (ca cea folosita in medicina)dac vrei sa faci ceva profesional excluzi aliajele de lipit.