Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura Castoline Eutectic

Recommended Posts

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 8 months later...

Eu am reparat si invertoare echipate cu tranzistoare de putere bipolare, de inalta tensiune.ESM-ul tau este asta e, darlington de putere. Sa sii ca e destul de dificila repararea acestor invertoare.Ultimul de acaest gen pe care l-am reparat a fost prin 2004, si-mi amintesc si acum ca modulele m-au costat enorm si le-am procurat destul de greu. Nu mai stiu daca mi-au venit prin Comet sau Aurocon, retin ca am folosit ESM6045.Am experimentat si inlocuirea lor cu tranzistoare bipolare, inlocuind fiecare din cele 2 module cu cate 4 tranzistoare, din care 3 in paralel, comandate in darlington cu al 4-lea.Invertorul respectiv era de 180A, alimentat in trifazat, deci finalul era alimentat in 500 Volti.Fizic, cele 4 tranzistoare se pot monta in locul unui modul, prin intermediul unor placute imprimate suprapuse, si distantiere filetate din alama.Am facut mai multe poze, am cablajele si sistemele de montare, dar trebe sa le caut prin arhive, n-am mai avut nevoie de schemele respective din 2004.Sfatul meu e sa masori cu atentie tranzistoarele, ai mare grija la demontare, iar daca sunt bune sa ai grija sa nu le arzi, sa nu faci probe cu ele decat in final, dupa ce te-ai convins ca primesc semnal de comanda corect.Comanda e mai pretentioasa ca la igbt-uri, blocarea ferma ferma se face cu negativ. Osciloscopul e indinspensabil.O sa caut in acest weekend mai multe info, vad ca topicul e mai vechi, dar nu l-am vazut pana acum.

Continuare:post-7511-139829495881_thumb.jpgpost-7511-139829495901_thumb.jpgDaca ar fi sa repar din nou aparatul, as face modificarea pt IGBT, asa cum a facut Valentin Volodin (vezi articolul din revista Radio la care ai dat link). Acuma vad ca articolul a aparut in 2003, eu am avut reparatia in 2004, culmea e ca in mod sigur aveam revista (am fost abonat la ea permanent incepand cu anul 1972), dar n-am stiut de acest articol. In plus, nu stiam atunci de site-ul lui Valentin si nu stiam ca e atat de tare in electronica de putere, in mod sigur as fi mers pe ideea lui daca citeam articolul.post-7511-139829495906_thumb.jpgDeci, eu iti recomand sa megi pe ideea lui, si sa inlocuiesti partea de la trafo driver incolo, daca nu vrei sa treci prin aventura cu tranzistoarele bipolare

Guest pisica matache

Ce n-am inteles eu;invertorul foloseste ca finali bipolari,sau IGBT?Cateva posturi mai inainte se pomeneste de IRG4PC50U,arsi.Pe de alta parte,schema postata a driverului,daca este cea a invertorului iar din poza asa pare,este pentru comanda IGBT,sau mosfet.@tititrobo,ma poti lamuri?