Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

PWM=>factor umplere&frecventa

Recommended Posts

Buna,Doresc sa controlez intensitatea unui bec de 120W(0...100%), pt aceasta folosesc uCul Attiny44(1Mhz,timer1) incerc sa ii aplic diferite frecvente intre: 200-800hz si un factor de umplere de 50%(pt teste).Folosesc 2 tranzistori (IRF5210PBF) legati in paralel si un radiator de dimensiuni: L:35mm; l:40mm; i:15mm.post-8589-139829372682_thumb.jpgSchema:post-8589-139829372687_thumb.jpgProblema reprezinta incalzirea excesiva a radiatorului. testele le-am facut in casa la o temperatura de 19 grade.La o frecventa de 200Hz, factor de umplere: 50% testat jumatate de ora radiator rece.La o frecventa mai mare de 200Hz(500...800hz), factor de umplere: 50%(l-am coborat chiar pana la 20%) testat 2 minute radiator cald bine.Din ce am observat la frecventa de 200Hz si 50% umplere, intensitatea becului este mai slaba ca si la 800Hz, 50% umplere. In final vreau sa variez factorul de umplere intre 0-100% doar pt teste am utilizat aceste valori.Intrebarea: ce relatie este intre fracventa si curentul debidat de tranzistori la aceeasi factor de umplere?Multumesc anticipat.

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

forma semnalulului nu este chiar curata (ceva oscilatii in partea de conductie si in partea de pauza) dar arata destul de bine.nu cred ca mai trebuie sa se inalzeasca excesiv.R7 ar trebui coborata pana pe la 10ohm sau mai jos.eu as folosi ceva mos-fet canal N si as renunta la tranzistorul T1.partea de comanda are un filtraj cat de cat?

da are 2 condensatori la intrare si 2 la iesire(100uF si 100nF), dar in cazul de fata nu se pune problema filtrajului deoarece era alimentat de la un acumlator auto.din pacate nu am pe acasa vreun tranzistor cu canal N de dimensiuni mici doar ceva mari(Irf-uri). rezistenta R7 o pot cobora pana pe la 22 ohmi

deja am facut montajul am lucrat si la program, acuma nu mai doresc sa incep din nou si sa investesc alti bani.am inlocuit R7 22 Ohmi (toate rezistentele sunt smd la 0.25W), dar parca nu s-a intamplat nici o schimbare.post-8589-139829372824_thumb.jpgTotusi se incalzeste radiatorul, iar intr-un mediu inchis(cutie) s-ar incinge.cred ca mai trebuie sa umblu la partea de comanda, doarece la 200Hz radiatorul este rece.+ acuma la 33% tin factorul de umplere ca la 50% ii cald bine.

se poate pune problema filtrajului deoarece cablurle au o anumita impedanta,mai ales la curenti mari.eu recomand montarea unui condensator de 1000 micro pe alimentarea montajului.nu are nici o problema daca ai un irf de putere mare.la fel se comanda.daca poti, pune toata schema.eu folosesc un montaj cu sg3525 la frecventa mai mare de 15Khz(ca sa nu se auda bazaitul specific) si nu se incalzesc deloc tranzistorii nici la un curent de 20A iar forma de unda este perfect curata.poti face si montajul cu 555,este foarte simplu si verificat de mai multa lume

am ridicat frecventa la 20 Khz(nu mai avea acel bazait) dar semnalul a devenit mult mai rau. nu putea ramane stabil pe frecventa setata oscila intre 20 si 30 khz, structura semnalului era parca ar fi analogica.am refacut schema pe o placa de test(avea un condensator de 3300uF si 2 surse de laborator am folosit pt teste, unul avea 12V iar celalalt 5V) in care am avut un atmega8 doar partea finala am modificat(becul de test a fost de 1.2W/12V). am folosit 2 tranzistori mosfet unul cu canal N (logic level, IRLZ24N) si celalalt cu canal P(IRF9540N). R6=470 ohmi, R7 = 10 ohmi, R9 = 150 ohmi.Frecventa setata era de 20Khz(dupa masuratori a fost 21Khz perfect stabil), factoul de umplere de 30%.post-8589-139829373744_thumb.jpgAs mai lucra la 'finisarea' semnalului, sa fie cat mai 'curat' ca tranzistorii sa nu se incalzeasca.

Acesta este schema ce ma intereseaza(pe placa de test mai am si un integrat si o bobina pt tensiunea de referinta + un lcd, dar aceste nu le folosesc scuma).post-8589-139829373866_thumb.jpgam sa le alimentez ambele de la aceeasi sursa desi si asa masa era comuna pt ambele.

Am masurat iesirea din uC si iesirea de putere:Ambele:(galben iesirea de putere, iar violet iesirea uCului)iesireuC.JPG[/attachment]L-am alimentat din aceeasi sursa printr-un stabilizator de 5V.

pare mai curata forma.nu mai apar varfurile acelea dar tot nu este ce trebuie.ar trebui sa arate asa la iesire.