Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator de sudura toroidal

alli 51

Recommended Posts

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da, se poate face...numai ca "gaura" din centrul torului e cam ingusta si o sa se bobineze cam anevoios. Torul are o sectiune de 51 de cmp. Ca atare, pentru o valoare a constantei egala cu 45, o sa rezulte aprox. 0.9 spire per volt. Ca atare in primar o sa bobinati 198 de spire, incepand sa scoateti prize din 10 in 10 spire, incepand cu spira 170, scotand eventual si o priza si la spira cu numarul 210, adia puteti sa mai bobinati 10-11 spire si peste spira 198. Iar in secundar puneti 45 de spire. Sectiunea conductorului din primar trebuie sa fie de aprox. 3-4 mmp, iar in secundar, trebuie ales un conductor care sa aiba o sectiune de 12-14 mmp. Spor la lucru!

Multumesc , pt. informatie .In concluzie se poate trebuie doar sa mi'l achizitionez :d .Am citit destul de multe subiecte legate de trafuri toroidale sau " normale " inclusiv pe acest forum si sunt putin cam nesigur , de cum ar fi cel mai bine de facut . Si aici ma refer ce metoda de bobinare ar fi cea mai buna : - secundar peste primar - dar cum ar trebui sa fie sensul la fel ca primarul sau opus - primar bobinat separat si secundarul langa el

Nu este bun ca are prea mica gaura din centru de bobinaj ,nu o sa-ti incapa bobinajul in 6,5 cm diametru,o sa bagi foarte greu sarma din primar daca nu poti sa bagi prin gaura o suveica de lemn cu sarma pusa pe ea.Daca calculezi sectiunea totala a bobinajului fara sa tii cont de spatiul gol dintre spire si faptul ca nu poti bobina perfect de strans o sa-ti iese cam 2000 mm patrati,sestiunea utila a ferestrei este de cam 3300 mm patrati,trebuie sa tii cont de spatiul ocupat de izolatia miezului,de cea a conductorului din primar si in special din secundar ,de izolatia intre primar si secundar.Personal nu cred ca se poate bobina pe acest miez.

Sigur nu se poate. Doar daca tai cu dalta ferestrele in care a fost bobinajul motorului, ca sa ramana la interior si un miez fara pierderi, dar si o fereastra utila. Asa , sectiunea va fi putin peste 20 de cm patrati, deci se reface calculul. In concluzie, e cam mic pentru sudat, cau doar la tabla, cu electrozi subtiri. Deci, din cei 15cm la exterior, scazi interiorul de 6,5 si raman 8,5 impartit la doi. Deci grosimea e de 4,2cm. Daca tai ferestrele, ramane cam de 2cm. 12 cm inaltime, ori 2 grosime, da 24 cm patrati. Patratul sectiunii, da puterea trafului. Acum refaci calculul exemplificat in al doi-lea post, parca, cu sarma mai subtire (folosesti puterea in calculul ei).

• 1 year later...
Guest cosmin1

Am gasit un tor vrea sa fac un traf de sudura,se poate face ceva din el? Dimensieni:diametru exterior:27cmdiametru interior:20cminaltime(H):10,5cmVA MULTUMESC!

Guest ElcapoMafia

Eu mi-am facut un traf toroidal de 38 cm2 si sudez cu 3.25 lejer. La maxim il topeste prea repede, cu 4 n-am incercat ca nu am.

Cine ma poate ajuta cu un sfat . Vreau sa'mi fac un transf. de sudura toroidal . Am gasit un tor cu dimensiunile 6.5 cm int 15 cm ext.12 cm Hvreau sa stiu daca se poate face ceva din el . va multumesc

!E o prostie sa faci asa ceva ! Traful de sudura trebuie sa asigure curent constant.Traful toroidal are caract. rigida. Va recomand sa cititi cum fac profesionistii asta.Cu speranta ca veti fi intelept, va doresc succes !
  • 2 weeks later...

La initierea arcului, trafo sudura trebuie sa dea tensiune (aprox. 45V) si curent mare. Dupa amorsare, trafo trebuie sa dea min. 25V (tensiunea min. de intretinere a arcului) si curentul nom. al electrodului cu care se sudeaza. Ori trafo toroidale, avand cuplajul strans intre primar si secundar, nu au aceasta caracteristica (tensiunea scade f. putin). Aceast lucru are ca efect pulverizarea topiturii si inrosirea electrodului cu consecintele de rigoare. Nici tolele C core nu sunt indicate pt. trafo de sudura. Cele mai indicate sunt tolele clasice (constructie E+I, U+I, I+I etc), cu bobina(e) separata(e) pt. primar si secundar, pt. a asigura caracterstica, cazatoare. Numai bine

Ba merge si pe miezuri toroidale. Eu am vazut mai multe trafuri toroidale care sudau bine, sudura prezenta "solzi" foarte frumosi. Intr-adevar, daca ai de unde alege, atunci alegi un miez cu tole clasice. Dar sudeaza bine si aparatele bobinate pe miez toroidal. De fapt, conteaza foarte mult si "mana" sudorului....ca degeaba e aparatul bun daca sudorul lasa de dorit.

Am vazut si eu traf de sudura facut de fabrica rusesc pe miez toroidal ,bobinat cu Al si in primar si in secundar de dimensiunile unei genti diplomat (avea chiar maner ca geanta) si care suda foarte bine.Avea alimentare 220/380 si 3 prize in secundar.

Totul este posibil in aceasta lume. Pe toroid, ca sa faci trafo sudura, bobinezi primarul intr-o parte si secundarul diametral opus. In felul acesta nu utilizezi eficient spatiul de bobinaj. Un alt artificiu este, cum spune colegul despre cel rusesc, sa-l bobinezi cu sarma de aluminiu (rezistenta interna a trafului mai mare). Industrial, este usor de facut orice (nu si economic), dar noi discutam aici despre ce se poate face in regim de amator (cu dotari minime, ieftin si functional).