Guest bogdanalex Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 Va salut!Am si eu in lucru un mic proiectel de cnc cu care vreau sa frezez lemn de esenta moale in general si plastic, policarbonat & alte materiale derivate si urmarind celelalte proiecte de aici am cateva intrebari :1. Constructia axei Y cu bare de ghidaj pe verticala are vr-un avantaj/dezavantaj fata de constructia cu barele pe orizontala ( ca Asterix de pe Hi-end )2. in cazul suruburilor prelucrate la capete am observat ca exista un capat cu 2 rulmenti dintre care unul se strange cu o piulita si in acelasi timp il strange prin presarea de surub si pe celalalt, insa la celalalt capat nu ma prind cum se strange surubul pe rulment, cumva doar se sprijina pe acesta, neexistand o strangere? Daca aveti ceva poze sau explicatii care ma pot lamuri , v-as fi recunoscator. Link to comment
Margean Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 Salut.Exista un dezavantaj al constructiei cu barele de ghidaj una in spatele celeilalte, insa conteaza si lungimea axei si materialele care sunt frezate. Dezavantajul ar fi ca la intrarea frezei vertical in piesa, axa Z este sustinuta la fortele verticale doar de primul ghidaj cel din spate avand rol de "balama", dar asta depinde cum am mai spus de lungimea axei si de materialele frezate. Ghidajele puse una deasupra celeilalte raspund in mod egal fortelor verticale. Dar cred ca la fel de bine putem gasi dezavantaje la toate modurile de asamblare ale ghidajelor. In cazul suruburilor , capatul cu piulita vine montat in doi rulmenti radiali axiali (vezi aici explicatia pentru Arise viewtopic.php?f=194&t=86857&start=45 ), iar capatul celalalt al surubului este sustinut de un rulment radial, acesta avand rol doar de sustinere, la unele modele de cnc ,unde surubul este scurt si are un diametru mai mare , acel rulment nu este folosit, surubul avand al doilea punct de sustinere insusi piulita. Link to comment
Guest bogdanalex Posted January 19, 2012 Share Posted January 19, 2012 multumesc pt raspunsuri. chiar am fost lamurit , surprinzator .Utilizand un motor Kress 530 , crezi ca e ok designul in ideea in care il folosesc pt ce am declarat mai sus ? Sau e prea firav ? In afara de masa si lateralele axei Y care sunt mai groase, restul placilor sunt de 10mm , si mai e carcasa de pe Z care are 45 x 50mmAm urmarit sa fie cat mai compact si usor si am incercat balansarea lui cat si reducerea greutatii , insa presupun ca reducerea greutatii inseamna perpetuarea vibratiilor. Pentru ce fac eu, o precizie de 0.5mm cred ca mi-e suficienta. Oare pot s-o obtin pe design-ul asta?PS: nu va luati de suruburile mele care par burghie ca le-am facut in graba ) Link to comment
Administratori Badman Posted January 19, 2012 Administratori Share Posted January 19, 2012 Exista un dezavantaj al constructiei cu barele de ghidaj una in spatele celeilalte, insa conteaza si lungimea axei si materialele care sunt frezate. Dezavantajul ar fi ca la intrarea frezei vertical in piesa, axa Z este sustinuta la fortele verticale doar de primul ghidaj cel din spate avand rol de "balama", dar asta depinde cum am mai spus de lungimea axei si de materialele frezate. Ghidajele puse una deasupra celeilalte raspund in mod egal fortelor verticale.Acelasi lucru se intampla cu axele pe verticala cand frezezi un pocket de exemplu, fiecare constructie are avantajele si dezavantajele salePoti sa obtii fara nici o problema 0,5mm Link to comment
Margean Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 Vei obtine chiar o precizie mai buna daca aliniezi totul corect, iar vibratiile de cele mai multe ori sunt provocate tot de alinierea necorespunzatoare a ghidajelor. Sa sti ca poti freza chiar si aluminiu ,dar cu un avans mai mic si o freza buna ,ascutita si racita corespunzator. Mult succes! Link to comment
Guest bogdanalex Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 Super vesti mi-ati dat :)admir proiectelul lui katran si am observat acolo ca el a folosit pt axa Z , 2 prinderi pe ghidaje. Intr-adevar este evidenta cresterea stabilitatii angrenajului insa mananca foarte mult din cursa astfel trebuie marita axa Z fapt care creste greutatea etc... Intrebarea mea este daca pt motoare de pana in 1.5kg si lucru cu lemn si plastic este suficienta o prindere intr-un singur punct, si daca da.... ce inaltime recomandati sa fie blocul ? ...eu m-am gandit la 50mm la un gidaj de 170mm utili.Din aceiasi categorie as dori sa stiu daca pt motorul Kress 530 sau altele similare ca si gabarit si vibratii, este suficienta prinderea in colierul de FI 43 , sau mai trebuie "ancorat" cumva si sus ? Link to comment
Margean Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 Imi pare rau dar nu inteleg ce vrei sa zici prin doua prinderi pe ghidaje. Link to comment
Guest bogdanalex Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Imi pare rau dar nu inteleg ce vrei sa zici prin doua prinderi pe ghidaje.adica cu 2 rulmenti liniari pe axul de ghidaj (unul sus si unul jos ) .... sau cu 4 bucse. Link to comment
Guest bogdanalex Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 tot desenez la masinaria asta si ma lovesc de diverse probleme.Am sa incerc sa le "vars" pe toate aici in speranta ca poate are cineva timp si nervi sa ma lumineze un pic :1. ce rulmenti radial-axiali ati folosit si unde sunt cel mai lesne de cumparat? M-ar interesa ceva cu Di de 8 sau de 102. surubul trapez de 12 ce diametre are la prelucrarea capetelor in general ? poate avea 8 mm sau dintii sunt prea mari si va trebui sa reduc la 6mm ?3. daca am axul surubului de 8mm si axul motorului de 6mm pot cumpara cuplaj cu 8 pe-o parte si 6 pe celalata? ( exista? )4. rulmentii lineari sunt net superiori bucselor din bronz ? ( vorbesc aici mai ales de produsele de pe hi-end ).Am vazut pe cineva de p-aici folosind bucse de dacie , ideea e buna insa au oare precizia necesara pt un cnc? Link to comment
Guest alex75 Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Raspunsurile pt puntele 1 si 2 ma intereseaza si pe mine. Exact la astea m-am gandit si eu.La punctul 3 daca stiu bine exista cuplaj cu 8 si 6 mm la capete. Link to comment
Margean Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Radial axial cu interior de 10mm gasesti la : http://www.tekro.ro/index.php?route=pro ... uct_id=190 Pentru surubul trapez de 12, uite aiaci desen luat de pe Hi-End Da exista cuplaje ,si daca nu ma insel pe Hi-End chiar specifica daca vrei cu diametrul gaurilor diferite In teorie da, insa bucsele de bronz se vor uza repede (depinde si cat de mult ai grija de masina), fata de rulmentii liniari care au o fiabilitate mai ridicata. Cat timp sunt destul de precise pentru un motoar cu ardere interna ,sau pentru un electromotor de turatie si forta foarte mare,eu zic ca merg si la CNC Link to comment
Guest bogdanalex Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 multumesc Margean.Rulmentii aia sunt cam mari ca si grosime.... daca as fi gasit ceva cu 7 grosime si Di 8 ar fi fost perfect.Partea proasta e ca nu prea stiu unde sa caut. O sa incerc la Badi SKF , dar vad ca la mailuri nu raspund. nu stiu inca daca vand si en-detail catre end-useri Link to comment
Guest alex75 Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Mersi pt desenul la surub de 12. La surubul de 16 am gasit si eu pe HiEnd dar la 12 nu. Link to comment
mihaighe Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 multumesc Margean.Rulmentii aia sunt cam mari ca si grosime.... daca as fi gasit ceva cu 7 grosime si Di 8 ar fi fost perfect.Partea proasta e ca nu prea stiu unde sa caut. O sa incerc la Badi SKF , dar vad ca la mailuri nu raspund. nu stiu inca daca vand si en-detail catre end-useriUite aici rulmenti simpli pui 2 in suport ca merg si astia : http://www.okazii.ro/catalog/65621992/v ... ml#galerieau 8x16x5 Link to comment
Guest bogdanalex Posted February 29, 2012 Share Posted February 29, 2012 multumesc Margean.Rulmentii aia sunt cam mari ca si grosime.... daca as fi gasit ceva cu 7 grosime si Di 8 ar fi fost perfect.Partea proasta e ca nu prea stiu unde sa caut. O sa incerc la Badi SKF , dar vad ca la mailuri nu raspund. nu stiu inca daca vand si en-detail catre end-useriUite aici rulmenti simpli pui 2 in suport ca merg si astia : http://www.site de licitatii/catalog/65621992/vand-rulmenti-micro-role-skate-aspirator-bormasina-.html#galerieau 8x16x5rulmenti simpli am chiar dimensiunea care as fi vrut-o si la cei axial-radiali. totusi din cate am inteles, cei din urma ar minimiza backlash-ul ... am dreptate sau bat campii? :-s Link to comment
Recommended Posts