Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centru de prelucrare Nuova PRS150 Reconditionare axe masaCNC

Guest ncm77

Recommended Posts

Salut tuturor. Sunt incepator in ale CNC-urilor si de aceea am nevoie de ajutorul celor care se pricep.Am achizitionat o masa in cruce CNC ( 2 axe ) provenita de la o masina ciudata italieneasca din anii 80, un fel de centru de prelucrare cu un cap care se invartea la 60 000 rot/minut !!!, cu greutate de peste 4 tone, cu foarte multe curse ( vedeti pozele). Masina era facuta de FILLI MATTIOLI Modena, tipul NUOVA PRS. 150 CNC ( digital automatic CNC ). Am sa pun poze. Nu am decat aceasta masa de la masina si din pacate ii lipseste unul dintre motoare, desi trenul de roti dintate de la servo exista.Am mai multe intrebari pe care am sa incerc sa le sistematizez. Multumesc anticipat pentru membrii care au amabilitatea sa imi raspunda! Intrebarile:1 am desfacut motorul de la cealalta axa, V ca sa se poata vedea, pt ca eticheta este complet stearsa ( suportul si rotile dintate sunt identice cu axa U unde lipseste motorul) Ce tip de motor este? Cam de ce putere? encoderul este in capatul celalalt al surubului ca in paza? Mai gasesc ceva compatibil?2 Daca are encoder de ce mai are si rigla de citire, un fel de DRO ( sau gresesc eu)3 Tinand cont de cum este facuta masa ( are 90 de Kg) merita sa caut un motor compatibil si sa incep un proiect de CNC pt lucrari de finete, inclusiv in otel? ( pt asta trebuie rezolvata si axa verticala si actionarea principala -probabil o freza clasica pe care montez masa CNC)Am sa pun poze. Inca nu mi-am clarificat intentiile cu aceasta masa, poate din acest topic se desprind idei, sugestii, ele sunt binevenite. Multumesc.

post-52098-139829370722_thumb.jpg

post-52098-13982937074_thumb.jpg

post-52098-13982937075_thumb.jpg

post-52098-139829370774_thumb.jpg

post-52098-139829370799_thumb.jpg

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pun si alte poze, sa intelegeti mai bine.Motorul pare de CC dar fara magneti . Ce parere aveti?- Ce este in capatul surubului?( encoder?). Surubul axei este cu bile? Multumesc.

post-52098-139829370822_thumb.jpg

post-52098-139829370849_thumb.jpg

post-52098-139829370871_thumb.jpg

post-52098-139829370899_thumb.jpg

post-52098-139829370924_thumb.jpg

In aceste poze sa vad cele 2 rigle de citire DRO? Asta sunt? Daca un CNC are encodere pe surub sau motor de ce-i mai trebuie DRO? ( sau in capatul surubului nu este encoder, ca pe motor sigur nu este, unde gresesc?)Ce este dispozitivul cu sine/opritori si ceva electric? ( oprire cursa ??)Multumesc. (Daca vreti sa trimit si alte poze pe care le considerati relevante nu este nici o problema.)

post-52098-139829370949_thumb.jpg

post-52098-139829370976_thumb.jpg

post-52098-139829371003_thumb.jpg

post-52098-139829371026_thumb.jpg

post-52098-139829371056_thumb.jpg

In aceste poze sa vad cele 2 rigle de citire DRO? Asta sunt? Daca un CNC are encodere pe surub sau motor de ce-i mai trebuie DRO? ( sau in capatul surubului nu este encoder, ca pe motor sigur nu este, unde gresesc?)Ce este dispozitivul cu sine/opritori si ceva electric? ( oprire cursa ??)Multumesc. (Daca vreti sa trimit si alte poze pe care le considerati relevante nu este nici o problema.)

Dupa cat vad eu acolo, encoderul este sina, iar ce ai in capul surubului este brake (adica bobina magnetica de stop)

Dupa specificatii masa prezinta o precizie ridicata cat si o stabilitate foarte buna, daca vreti sa o reechipati cu alte motoare, probabil cu servo model mai nou atunci puteti renunta la encoderele liniare si la cititorul de pozitie cu care este echipat sistemul acum, deoarece servomotoarele mai recente au encoder propriu, mai ramane sa vedeti ce backslash aveti la suruburi ca sa le face-ti corectie software.Pana cautati sa rezolvati problema cu al doilea motor, electronica de comanda, etc, eu zic sa face-ti cum am mentionat mai sus.

Alte idei ? Astazi am alimentat axa care are motor la 12v cc si spre surprinderea mea a functionat, adica motorul se invarte in ambele sensurui si misca masa. Am gasit pinion 16 dinti modul 1 pt cealalta axa, ramane sa vad de motor. Interesant este ca pinioanele sunt cu rulmenti pe ace, foarte bine lucrata masa in general. Pacat ca, sunt aproape convins ca suruburile nu sunt cu bile. Sunt groase, cu pas marunt, dar nu cu bile. De ce oare? la ce masina a fost asta? (poza)Pun o poza cu piesa cilindrica din capul suruburilor ( inca am nelamuriri , ce sunt, ce fac ) Pe ea scrie: "Radio energie" "Massy france" "Dinamo Tachymetrique" " tr max 15000 tr/min" Ce credeti ca este? Am desfacut si celalalt encoder liniar ( am inteles din raspunsurile voastre ca asta sunt cele 2 rigle) si am constatat ca este intr-o stare mult mai buna decat celalalt.( rigla cu circuitul cuprat are cupru pe ea peste tot). Cealalta se poate reconditiona? Am incercat sa vad ce marca sunt si nu scrie nicaieri.Se mai pot folosii?La o inspectie vizuala intrerupatoarele limitatoare de cursa arata foarte bine pe ambele axe ,Sunt germane marca EUCHNER. ( poza)Va rog am nevoie de mai multe pareri si sfaturi. Multumesc.

post-52098-139829371773_thumb.jpg

post-52098-139829371801_thumb.jpg

post-52098-139829371824_thumb.jpg

post-52098-139829371849_thumb.jpg

post-52098-139829371873_thumb.jpg

Dupa aceste discutii concluzia este ca pt a fa ce o masina functionala sunt multe de facut Cred ca o sa vand masa asa cum este, poate o cumpara cineva cu experienta care stie ce sa faca cu ea ( cred ca este pacat sa o transform in una manuala cu roti de mana! ).Am sa postez la rubrica vanzari.

Dupa aceste discutii concluzia este ca pt a fa ce o masina functionala sunt multe de facut Cred ca o sa vand masa asa cum este, poate o cumpara cineva cu experienta care stie ce sa faca cu ea ( cred ca este pacat sa o transform in una manuala cu roti de mana! ).Am sa postez la rubrica vanzari.

Zi un pret pe privat.
  • 4 weeks later...

Masa asta acum se afla in posesia mea. :da Este o scula interesanta. Are o demultiplicare multipla pe motoare, este special facuta pentru precizie mare (0,005mm/metru). este o masa robusta, foarte grea (m-am dat mare ca o ridic singur, dar mi s-a taiat repede). Cu o investitie mica (500E-800E)intr-un servomotor (ca unul il are si este perfect), 2 drivere si o axa Z complecta la nivelul asta de precizie, va fi o scula greu de egalat. Toate pinioanele au role ace in interior, ceva greu de gandit in ziua de azi fara bani multi.O sa va tin la curent cu etapele de constructie. :aplauze

• 8 months later...
Guest patrickk

Hello ncm77,I have here a similar machine, filli mattioli prs150.but it's different from yours. the machine is working but with defect electrical.do you have any more information , electrical drawings and so on. I have nothing here, only the machine. Its very nice one but complicated.thanks in advance, if you need more information ask me.My romanian is not so good, if i need to translate ask me, i speak other languages.Ich spreche auch deutscheu falo tambem portugueseik spreek ook nederlands.

post-70976-139829515054_thumb.jpg

post-70976-139829515057_thumb.jpg

post-70976-139829515059_thumb.jpg