Guest traian sora Posted January 16, 2012 Share Posted January 16, 2012 cu tot respectul,am un automat de scara modular si as vrea sa scot senzorul crepuscular care il foloseam pe timpul nopti,si sa montez un senzor de prezenta doar la parter ca nu am buton de comanda,as dori o schema daca se poate.va multumesc pentru timpul acordat. Titlu modificat de RoGeorge electrica -> Automat de scară şi senzor de prezenţă Vă rog folosiţi titluri cât mai clare, din care să reiasă ce vreţi. http://elforum.info/viewtopic.php?f=94&t=2390 (3.17) Mulţumesc pentru înţelegere. Link to comment
Guest traian sora Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 cu tot respectul,am un automat de scara modular care lucreaza impreuna cu un senzor crepuscular care il foloseam pe timpul nopti,as vrea sa scot crepuscularul si sa montez un senzor de prezenta doar la parter sa mi se aprinda lumina la intrare ca nu am buton de comanda,as dori o schema daca se poate.va multumesc pentru timpul acordat. Link to comment
volhov Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 nu e foarte clar ce doriti .... Link to comment
Guest traian sora Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 am un automat de lumina pentru scara care functioneaza impreuna cu un senzor crepuscular,pe timpul zilei folosesc automatul iar seara senzorul,acum vreau sa deconectez senzorul crepuscular si sa montez unul de prezenta in scara blocului la parter ca nu am comutator.si imi trebuie o schema. Link to comment
iuli09 Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 din nou nu se intelege mai nimic din ceea ce doriti. daca ceea ce vreti este sa montati un senzor de miscare atunci schema de montaj o s-o gasiti in cutia cu care o sa vina senzorul sau schiar pe ambalaj . Oricum , daca este ceaa ce cautati ,atunci gasiti aici ceea ce va intereseaza : http://www.niqro.3x.ro/PIR/PIR.htm Link to comment
salsa Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Eu cred ca am cam inteles despre ce e vorba, un singur lucru nu mi-e clar: senzorul crepuscular tine aprinsa lumina toata noaptea sau el nu lasa automatul sa functioneze decat noaptea?Nu are prea mare importanta oricum.Iata cum functioneaza instalatia la mine la bloc (e un bloc cu 5 nivele, fara lumina naturala pe scari si cu coridoare intortocheate). La parter, la intrarea in scara, este un senzor crepuscular care tine aprinsa toata noaptea o lampa. Asta n-are nicio legatura cu automatul de scara, e independent.Din constructie, la fiecare usa exista un intrerupator pentru automatul de scara. Acestea sunt legate toate in paralel si merg jos, la automat. In plus, la fiecare nivel, in dreptul scarilor, am montat un senzor de miscare in paralel si el cu butoanele (respectiv comanda ce o da el). La ce foloseste asta? In varianta "clasica", automatul este reglat la o anumita durata, sa zicem 10 minute. El isi face treaba si pe urma stinge lumina, lasandu-i pe eventualii locatari aflati pe scari pe intuneric. Senzorii mei nu lasa automatul sa decupleze cat timp este miscare la oricare etaj. Adica, la comanda senzorilor, automatul reia temporizarea de la inceput. In acest fel, este suficienta o temporizare de 2 minute. Se obtine si economie suplimentara de energie si confort sporit (oamenii nu mai sunt stresati tot timpul ca se va stinge lumina).Revenim la cazul tau. La parter pui un senzor ale carui contacte de la releu le legi in paralel cu firele care vin de la butoane (la etaje ai butoane, nu?). E mai sanatos sa izolezi contactele releului de restul schemei, urmarind cablajul si intrerupand dupa caz. Senzorii acestia de fapt intern lucreaza la 24V. Daca vrei un plus de securitate poti sa-i alimentezi la 24V astfel: condensatorul C2 se scurtcircuiteaza, dioda 1N4749 se elimina (aia din diagonala puntii). Ma refer la schema postata de catre colegul nostru mai sus. Astea sunt modificarile obligatorii, restul pieselor (R1, C1, R2, C2) poti sa le scoti sau nu, cum doresti. Daca scoti si puntea, desigur, trebuie refacuta continuitatea circuitului...Poti face smecheria aia cu senzor la fiecare etaj, pentru un plus de economie si confort cum ziceam. Daca ai si lumina naturala pe scari, senzorul crepuscular l-ai putea folosi la inhibarea automatului legandu-l in serie cu alimentarea acestuia. Si daca tot faci asta se mai poate pune o lampa chiar la intrare care sa arda toata noaptea, adica atunci cand si automatul e alimentat. Un bec economic de 15-20W e suficient. Link to comment
Recommended Posts