Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ferastrau circular home made


Guest Ginguma

Recommended Posts

Guest Ginguma

In primul rand doresc sa zic bine am gasit elforum.info. In al doi-lea rand imi justific recenta mea prezenta pe acest forum pentru a va cere ajutorul in crearea prin forte proprii a unui ferastrau circular. Scopul lui trebuie sa fie acela de a ma ajuta in modelism dar si in mici lucrari realizate din lemn, un fel de mini tamplarie.

 

Din ce am vazut pe internet dedicat pentru asa ceva este ferastraul circular KS 230 Proxxon. Doresc sa construiesc unul asemanator dar un pic mai puternic decat acesta, adica sa pot folosi un disc de 70-80 mm, sa aiba o capacitate de taiere 23-30 mm pentru lemn. Banuiesc ca un motor de 200W si alimentat la 220V ar fi suficient. Ce va rog este sa ma ajutati cu o schema electrica, piese, motor si ce ar mai fi nevoie.

 

Multumesc anticipat pentru suport.

Link to comment
  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

E mare diferenta intre ceea ce vrei tu si ce vinde Proxon.1.Pentru 30mm grosimea materialului de taiat la care se mai adauga vreo 5 mm grosimea mesei + cat trebuie sa treaca panza peste piesa (sa zicem vreo5 mm) + jumatate din arborele panzei, sa zicem inca vreo 15 mm = cel putin 110 mm diametru. Cred ca ar trebui sa te axezi pe panze de 120 mm. Panzele pentru metal de la 80 la 120mm au gaura interioara de 22mm. Asta inseamna ca trebuie o flansa de prindere cam de 30 mm ca sa fii sigur ca nu aluneca.2. Depinde ce vrei sa tai. Pentru lemn, trebuie panze cu ceapraz sau vidia si turatie mare. La plastic merge si cu turatie mai mica, la metal si mai mica, etc. 3. La 100 - 120 mm diametru, pentru lemn, daca mai e si un pic ud, nu cred ca-ti ajung 200W la motor, decat daca are turatie foarte mare, ca sa poti s-o reduci.Bafta!

Link to comment

Eu cred ca,cu o investitie de max 100 ron poti face un astfel de circular.Poti folosi un motor pt masina de spalat(din cele cu fulie mica si turatie mare,cu perii),care asigura o putere suficienta pret~50 ron,si un ax pe 2 lagare cu rulmenti adecuat.In functie de cat de indemanatic esti,poti face cadrul din cornier laminat de 25-30 mm,sau din orice alt material.De asemenea poti cauta prin targuri asemenea circulare sh ;imediat dupa '90 se gaseau pe toate drumurile si acceptau panza de Φ=150mm.

Link to comment

Va spun din experienta proprie ca la 200W nu tai lemn de 3-4 cm. De fapt cel mai simplu se poate verifica, fara cheltuieli inutile, cu un flex si un disc de taiat lemn. Chiar la cei 500W-700W ai flexului, turatia scade foarte repede. Fortele de frecare sunt foarte mari.

 

Eu am achizitionat asa ceva: http://www.practicmagazin.ro/produse/57765.jpg - 1700W

Inaltimea de taiere de 73mm din specificatii este poveste pentru adormit copiii; in practica chiar la scandura de 25 mm trebuie avansat incet si cu atentie sa nu blochezi panza, turatia scade vertiginos etc. Asta la molid; esente tari nu indraznesc sa ma gandesc cum ar merge.

 

 

Cu un circular la 200-500W tai doar lungimi de cativa cm, adica debitezi sipci, parchet, etc.

Link to comment

...Chiar la cei 500W-700W ai flexului, turatia scade foarte repede. Fortele de frecare sunt foarte mari...

Nu frecarea este de vina, ci regimul de aschiere neconform. La circularele pentru lemn, cele mai mari turatii sunt in jurul a 3000 rpm si corespund unor discuri de mici dimensiuni (120...150 mm - diametru). Pentru discurile mari de 250...300 mm, sunt suficiente turatii in jurul a 1500 rpm. Ori flexul pentru discuri de 125 mm, are cam 11000 rpm - mult prea mult. Asta inseamna ca toata puterea motorului este consumata pentru cresterea turatiei si deci scade proportional momentul la arbore. Intrucat fortele de aschiere sunt relativ mari, este nevoie de un moment la arbore suficient de mare. Neputand fi dezvoltat acest moment, efectul va consta in pierderi inutile prin scaderea brusca a turatiei - catre valorile normale ale regimului de aschiere.Cu 35...40 de ani in urma, pe piata se gaseau niste circulare, importate de la rusi utilizate in special la cercurile aplicative tehnico-pionieresti. Eu am cumparat un asemenea circular in 1972, pe care inca il mai am. Lipsa unui aparat foto, ma face insa sa nu-l pot ilustra. Ca fapt divers, pot da o serie de parametri:- Puterea ME, 250 W;- Turatia (cu discul fixat direct pe arborele motorului) 3000 rpm;- Diametrul discului din trusa originala a circularului 60...70 mm.Cu acest disc am taiat scandura normala cu grosimea de 25 mm, pentru ca mai mult nu iesea discul deasupra suportului de lucru si chiar placi de textolit de 10...12 mm.Incearca deci sa elimini de la flex multiplicatorul de turatie si sa fixezi discul direct pe axul motorului. Sunt sigur ca vei obtine rezultate foarte bune, chiar si cu un disc mai mare in diametru si pentru cherestea mult mai groasa.Discurile se pot confectiona in regim diy, daca poti procura tabla din otel de scule cu grosimea de 1...1,5 mm de tipul OSC 7(8), sau in lipsa este buna si tabla de arc cu aceeasi grosime. Dintii se calesc local prin inrosire la flacara aragazului si cufundarea intr-un ulei mineral special pentru tratamente termice, dupa ce s-a realizat ceprazuirea. Ascutirea se poate face cu o pila diamantata, sau cu flexul. Daca se face si un tratament termic de revenire (recomandabil) atunci se poate utiliza chiar si o pila normala.
Link to comment

Incearca deci sa elimini de la flex multiplicatorul de turatie si sa fixezi discul direct pe axul motorului. Sunt sigur ca vei obtine rezultate foarte bune, chiar si cu un disc mai mare in diametru si pentru cherestea mult mai groasa.

Flex-ul nu are multiplicator ci demultiplicator de turatie.Alta optiune ar fi achizitionarea celui mai mic si mai ieftin circular de mana si montarea acestuiastabil intr-o carcasa sau in decupatura practicata intr-o masa, cu talpa (implicit partea taietoarea panzei ) in sus. Ramane problema adaptarii panzelor cu gaura mica.
Link to comment

Sau asa ceva. Made... la TIRASPOL, adus in tara de vecinii basarabeni in anii 90.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Am si eu unul exact la fel dar din pacate am piedut piulita care fixa panza, numai daca zic la cineva sa il faca piulita la strung pt ca se si insurubeaza invers decat normal.
Link to comment

@viopa... exact la acest tip de circular m-am referit;am un prieten care l-a folosit la greu si dupa 20 ani inca mai functioneaza.Desi in instructiuni spune ca se foloseste cu pauza,prietenul a considerat pauza doar cea pt schimbarea/reorientarea scanduri.La un astfel de circular rezista foarte bine motoarele pt masini de spalat cu perii si puteri de 350-500 w.

Link to comment

...Flex-ul nu are multiplicator ci demultiplicator de turatie...

Se pare ca ai dreptate. Nu desfacusem unul, pana acum 5 minute. Asta inseamna ca turatia motorului, tinde catre 30000...40000 rpm. In acest caz mai trebuie o treapta de demultiplicare, care se poate face si cu fulii si curea trapezoidala. Oricum turatia foarte mare este cauza.
Link to comment

@viopa... exact la acest tip de circular m-am referit;am un prieten care l-a folosit la greu si dupa 20 ani inca mai functioneaza.Desi in instructiuni spune ca se foloseste cu pauza,prietenul a considerat pauza doar cea pt schimbarea/reorientarea scanduri.La un astfel de circular rezista foarte bine motoarele pt masini de spalat cu perii si puteri de 350-500 w.

Cativa ani buni m-am folosit si eu de acest abricht, cumparat de la alta persoana.Am dat la un strungar sa-mi faca fulii noi din aluminiu [erau din plastic], i-am pus rulmenti , curea noua, mandrina noua.La casa omului este foarte bun.Basarabenii de prin piete aduc si un tip mai mare, dar costa minim 1500 lei.Intr-un concediu, l-am dus la parinti si am facut scandura ingusta, cam 10 cm, la un gard.Nu m-am dat eu mare ce gard am facut , ci tata ce gard are. Fara sa fortez, reusesc sa desfac in doua un patrat de 6 cm.Deci se merita.Daca doriti circular din ala micut, rusesc, trebuie cautat pe alte forumuri. Il mai folosesc machetistii, modelistii, la debitarea placajului, a confectionarii baghetelor.
Link to comment
Guest Ginguma

In primul rand lasati-ma sa va multumesc pentru comentariile voastre. :aplauze In al doi-lea rand observ ca sunt cateva persoane care au intuit directia pe care vreau sa o aleg si ma bucur ca m-am facut inteles.

 

Trebuie sa-mi construiesc singur un circular deoarece nu am bani sa cumpar un produs nou dedicat nevoilor mele, ca sa nu mai zic ca sunt o persoana practica si imi place sa mesteresc una alta. Din ce am inteles, cel mai important pare sa fie motorul si anume unul care sa aiba in jur de 3000 rpm la 250w. Ce am vazut pe piata si sunt relativ ieftine ar fi aparatele de polish auto acestea avand de la 3000 pana la 6000 rpm incepand cu un pret de 60 lei. Imi este de folos un asemenea motor sau trebuie sa ma orientez spre un motor de masina de spalat cu perii?

Imi place sistemul creat de yo9hnf deoarece discul este in interiorul ansamblului si pe ideea asta vreau sa merg. O alta idee este faptul ca am vazut acum doua saptamani la hornbach ca au o zona in care sunt depozitate o multime de scule electrice uzate aduse de cumparatori, poate reusesc sa imi fac o idee despre ce motor as avea nevoie.

Link to comment

fix pe subiect! si eu vreau un astfel de circular pt. taiat cablaje si plexiglas

norocul meu este ca am avut ocazia sa vad (si sa testez) un proxon de acela inainte de al cumpara. nu poate sa taie nici macar un cablaj sau un plexi de 3mm!

un proiect f. frumos, uitati-va aici: http://metaltronics.wordpress.com/2011/ ... table-saw/

eu deja primul pas l-am facut, am cumparat niste discuri.

motorul pe care vreau eu sa-l folosesc este cel de la o bormasina si vreau sa folosesc si variatorul ei de turatie

post-32661-139829371526_thumb.jpg

Link to comment

@Ginguma... Eu recomand cautarea unui motor sh de masina spalat cu perii de ~400-500w,pe care il poti lua cu ~50 lei.Despre motorul de la masina de slefuit,pot spune doar ca nu are suficienta putere;detin o astfel de masina pt slefuit pe care am dat 200€ si nu este prea grozava.Folosirea frezelor pt debitari metalice,de regula implica turatie mica si cuplu mare.Ca si variator pt turatie cautati pe forum discutia despre turatie constanta si cuplu variabil.Un alt exemplu este si in almanahul Tehnium/1988 pag 68post-18727-139829371557_thumb.jpg

post-18727-139829371536_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines